www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2019. szeptember VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.08.06.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.26.

"TOROKHANGON ILLETLENSÉG LENNE A SZERELEMRŐL ÉNEKELNI" - Interjú Artem Csepkonakov torokhangú énekessel


A tavalyi Mediawave fesztiválon láthattuk először, akkor hagyta el életében először hazáját, Altait. Nem beszél idegen nyelveket, szokatlanok számára a mosolygós emberek, de mindenre nyitott, és befogadó. Ő Artem, akivel az Arany parton beszélgettem, az egyre növekvő tömeget vonzó fellépése után.

Fotó: Horváth Viktória
 

Tavaly már jártál a Mediawave fesztiválon. Hogy érzed magad itt, mik a benyomásaid?

 


A Mediawave számomra nem csak fellépést, hanem az első külföldi utazást is jelentette tavaly. Óriási élmény látni egy ilyen fesztivált. Külön örültem neki, hogy sokszor volt és van lehetőségem fellépni a rendezvény ideje alatt. A közönség pedig lenyűgöző: nagy érdeklődéssel fogadták mindegyik koncertemet, ami megkönnyítette a dolgom. Szerintem nagyon jól van megszervezve a fesztivál.


A sikeres fellépések után gondoltál arra, hogy más országokba is ellátogass, megmutasd a zenédet?


Nem „direkt” tanultam meg torok hangon énekelni. Azt sem tudtam, hogy létezik ilyen fajta éneklés. Amikor a kollégiumban tanultam, akkor találkoztam torok hangú énekkel, ott tanultam el iskolatársaktól. Aztán, amikor Jenő (Hartyándi Jenő – a szerk.) ott járt nálunk, felfedezett engem, és elhozott Magyarországra, az nekem egy teljesen új, szokatlan élmény volt. Ha lenne rá lehetőségem, hogy máshol is fellépjek, biztosan kihasználnám, nem szalasztanám el. Nem törekszem arra, hogy mindenképpen, mindenhol fellépjek, de ha lesz rá alkalom, azt kihasználom.


Hogyan tanultál meg torok hangon énekelni? Mennyi időbe telt ez neked?


Amikor először hallottam torokhangú énekest énekelni, az alapokat már akkor elsajátítottam. Nagyon megtetszett. Később a zenei kollégiumban, az iskolatársaktól tanultam meg a torok hangú éneklés felső fokát. Nekem ehhez fél év kellett. Azt nem tudom, másnak mennyi időbe telik, míg eljut a felső szintre. Leginkább hallás után lehet ezt elsajátítani, egy olyan embertől, aki felső fokon űzi. Nincsenek régóta lefektetett alapok, vagy szabályok, amik segítenének.


Miről szólnak a dalok?


Főleg az Altiról. A hazáról, annak történetéről, mindennapjairól. Szerelemről azért nem, mert torok hangon illetlenség lenne a szerelemről énekelni. Elcsúfítaná azt. Írtam két dalt a most két hónapos gyermekeimnek is. Ezek az élet kezdetéről, az indulásról szólnak. Az egyikhez, ezek közül, egy, az élet kezdetét segítő szertartás szövegét is felhasználtam. De szólnak énekek hősökről, akik a hazáért meghaltak, hősökről, akiket soha nem szabad megtagadni; vagy a természetről is. A csupasz sztyeppéről, amit soha nem tudok megunni; és a hegycsúcsok hatalmáról, nyugalmáról.


Milyen emlékekkel térsz majd haza? Mit viszel magaddal Magyarországról?


Ahol én élek, az egy teljesen más világ. A legfontosabb, amit magammal vihetek, és ott megtaníthatok a gyermekeimnek, talán az, hogy itt kedvesek, mosolygósak az emberek. Azt fogom elmesélni otthon, hogy vidámak és segítőkészek a magyarok. Nálunk ez nagyon ritka. Oroszországban kevesen beszélnek idegen nyeleket, és, ha odamegy hozzád egy idegen, hogy útbaigazítást kérjen, inkább elmenekülsz, mert nem érted mit szeretne. Magyarországon ez máshogy van. Itt meghallgatnak türelmesen, és megpróbálják megérteni a problémámat. Még annak ellenére is, hogy nem értik a nyelvemet. Nekem ez a legfontosabb.

 


Kovács Márton

 


 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák