www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. augusztus SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.08.15.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.27.

NEHÉZ ÉLETEK, MÉG NEHEZEBB SORSOK - KISJÁTÉKFILMEK 2.


A Mediawave második kisjátékfilm-blokkjának szereplői az élet bonyolultabb oldalát választották – egyeseket pedig úgy választotta az élet. Céltalanul bolyongó alkoholista fiatalok; egy öregasszony, akire már nincs szüksége a társadalomnak, és egy sikertelen földmérő. Bepillantást nyerhettünk problémáikba. Aztán tűnődtünk a magunkén.

  

 

Rég nem láttam nyolcvanhárom percbe ennyi keserűséget és fájdalmat sűríteni. Az összeállításban öt film szerepelt, ebből én a „tapsolási mutatók” szerinti három legsikeresebbet emelném ki.

A blokk első – és számomra a kedvenc – filmje egyszerre három címen futott: Mentally Fat, Értelmileg túlsúlyos, Hájfejek. Főszereplője két fiatal, akik a helyes utat keresik, így találnak egymásra és a mindkettejükben közös alkoholszeretetre. Mindennapi problémájuk állandóan aktualitás: a felnőtté válás nehézségei, amelyhez szinte automatikusan társul a komoly kapcsolat kialakítása. A finn rendező kiválóan mutatja be tizenhat percben azt, amit mások gyakran százhúszban sem tudnak. Emberi, hétköznapi karaktereik olyannyira közéletiek, hogy akármelyik nézőről is szólhatna. Nincsenek feleslegesen kimondott romantikus szavak, nincs kertelés, és különösebben udvarlás sem, csak a közös fájdalom, a magány – amit akkor is éreznek, ha együtt vannak –, és a kilátástalanság. Meg persze temérdeknyi álom. Néha apró, szatírán alapuló poénokkal próbál a film oldani, de ezek még jobban súlyosbítják az egyébként sem rózsás helyzetet. Nem kell happy endre számítani; tanulságra viszont annál inkább: ha olyan erősen keresed a boldogságot, hogy magadat is megtagadod érte, egyedül maradsz.

A blokk másik, nagy tapsot kiváltó filmje a hongkongi Az élet egy napja (A Day in a Life) című volt. Tizennyolc percben kísérhettük végig egy idős asszony napját; nem mellesleg az egyik legszerencsétlenebbet. Kora miatt eltanácsolják a halpiacról, ahol már akkor is dolgozott, amikor főnöke még nem is élt. Családtagjai nem foglalkoznak vele, fia már évek óta nem látogatja, és egyetlen unokája is csak azért áll vele szóba, mert pénzt szeretne tőle kérni egy szájharmonikára. Kínos, de valós élethelyzetekben látjuk az öregasszonyt: gúnyolják, nevetnek rajta, kihasználják, semmibe veszik; ő mégis szeretettel és odaadással bánik a körülötte lévőkkel. A film zavarba hoz. Olyannyira, hogy a végén nem tudjuk, miről gondolkodjunk: arról, hogy a legközelebbi adandó alkalommal hogyan segítsük át a zebrán az időset; arról, hogy a kölcsön kenyér miért nem jár vissza; vagy arról, hogy rövid és hasztalan életünk végén ugyanúgy egyedül maradunk, mintha hasznosan telt volna, csak legfeljebb a visszatekintés lesz még keserűbb.

A blokk aranyérmese – legalábbis a tapsolási mutatók szerint – Simonyi Balázs Tour című tizenkét perces alkotása volt. A „minden álom egyszer valóra válik” közhely erre a filmre fokozottan érvényes. Két igazi, magyar, szeretetre méltó, esetlen figura a főszereplő. Abban különböznek, hogy míg az egyik versenybiciklista szeretne lenni, az ehhez szükséges adottságokkal azonban közel sem rendelkezik, addig a másik talán lehetne – adottságai alapján -, de őt meg nem érdekli. Az első, eltökéltebb figura nem adja fel. Hála a véletlenek egész sorozatának – és a Lance Armstrong poszternek – hősünk eléri rég dédelgetett álmát, a 183 kilométert. Igaz, nem egészen úgy, ahogyan azt elképzelte… Magyar valóság, tagadhatatlan karakterekkel. Alapvetően humoros hangvételű, de itt is ugyanaz érvényes, mint a Hájfejeknél: az irónia növeli az esetlenséget.


Mindhárom filmben főszerepet játszik a boldogság keresése. A filmblokk összeállítását is talán ez a motívum vezérelte. Ezt a hőn áhított vágyat olyan átlagos, emberi arcokon keresztül ismerhetjük meg, akik azáltal, hogy köztünk élnek, még nagyobb hatással vannak ránk. A nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket, az élet pedig csodaszép… csak ezek a filmek a másik oldalt láttatják. Elég meggyőzően.

Kovács Márton

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák