www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.30.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.29. 11:40

"ÚJRA IGAZI UNDERGROUND" - Interjú és videó Grencsó Istvánnal


Grencsó István neve évtizedek óta egybe olvadt az improvizáción alapuló jazzel. A jazz katartikus művelését először 1979-ben, a Masina Jazz Csoporttal kezdte. Most, harminc évvel később, újra összeállt a régi felállás, nosztalgiázásról, konzerv zenéről azonban szó sincs. A trió vezetőjével, Grencsó Istvánnal hétfő este beszélgettem a Rómer Ház Underground klubjában, még mielőtt megtelt volna érdeklődőkkel.

 

Miért álltatok össze ennyi év után? Mi volt az indíttatás?


A zene volt az egyetlen indíttatás. Zenélni ugyanolyan jó dolog, mint pénzt keresni. Az is nagy dolog, hogy ennyi év után még mindig jelen vagyunk, és élünk, ráadásul nagy kedvünk van zenélni. Amikor nem olyan rég újra összetalálkoztunk, azt kérdeztük, miért ne játszhatnánk együtt úgy, mint 1979-ben? A nosztalgia viszont egyáltalán nem volt egy kitűzött cél. Egyrészt azért sem, mert ez a zenei stílus nem ad lehetőséget erre, másrészt mi sem szerettük volna régi önmagunkat megidézni, „ha akkor jó volt, most is jó lesz” hozzáállással. Egy teljesen új koncepciót kellett kitalálnunk. A csapat szellemisége most ugyanaz, mint harminc évvel ezelőtt, amikor Kőszegen, és Szombathelyen dolgoztunk együtt. Mégis olyan érzésem van, mintha egy új csapat alakult volna.


A Masina Jazz Csoporttal nem adtatok ki annak idején lemezt…


Soha nem hajtottunk arra, hogy kiadjunk egy lemezt. A régi rendszerben nem a zene dominált, hanem a háttér kapcsolatok. Ez most sem változott túl sokat. Nyilván veszítettünk sokat azzal, hogy nem volt kiadványunk, de vidéki gyerekek lévén csak a zene volt az, ami igazán izgatott minket. Most sem nagyon számít, hogy kiadják-e a lemezeinket, vagy nem. A közönségünk ettől függetlenül is kialakult, és töretlenül jelen van a koncertjeinken.


Mi inspirál a koncerteken?


Van egy keret, amibe a koncertet belefoglaljuk, de a zene lényege szerintem a spontaneitás. Semmi értelmét nem látom annak, hogy előadjuk egy évtizedekkel ezelőtt született darabunkat. Vannak vázlatok, elképzelések, de a koncertet mindig az adott pillanat irányítja. Ennek is megvannak a veszélyei. Vigyázni kell, hogy ne váljon öncélúvá a zenélés. Azt nem szeretem. A zenészek ugyanúgy vágynak az élményre, mint a közönség. A zene szent dolog, nem szabad vele hazudni.


Minden évben jelen voltál a Mediawave-en. Mi a véleményed a fesztiválról?


Megtisztelő, hogy minden évben meghívnak a Mediawave-re. Mindig megmozgat, inspirál a fesztivál. Egyből elkezd járni az agyam, hogy mit játsszunk, hogyan játsszunk, amikor felkérnek fellépésre. Éppen ezért nem akarok egy szép, többször bevált süteményt adni az embereknek. Mindig valami újjal akarom meglepni a közönséget.


Sokan mondják, hogy a Mediawave egy rétegfesztivál. Erről mit gondolsz?


Szerintem minden kisebbségi, kivéve az, amit a média tol, támogat. Illetve az is réteg, csak egy fizetőképes réteg. De Máté Péter ugyanúgy réteg, mint a főző show-k. A Mediawave meg azért réteg, mert vannak olyan emberek, akik máshogy gondolkoznak, mint a trendi. El tudod képzelni, hogy ez a típusú fesztivál nyomul a tévén főműsoridőben? Dolgozom most egy dalon, aminek az lesz a címe, hogy „Kis ország, kis tányér, kis kanál”, és ugyanezt a réteg-problémát szeretném vele feldolgozni. De a Mediawave akkor is működik, és működni fog, ha elszívják tőle az összes pénzt. Talán mondhatom, hogy igen, a Mediawave egy réteg fesztivál. Jó értelemben, persze. Újra igazi underground. Szerencsére.

 

Kovács Márton

MASINA JAZZ CSOPORT - RÓMER HÁZ - 2009. április 27.

Szalai Zsolt videója

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák