www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.29. 11:50

EGZOTIKUS TEREPEKEN - 2. rész


Miért jönnek évről évre ujgur zenészek a Mediawave-re? Hogyan keveredett ide az altaji torokénekes Artem? Hát a kurdok? Csupa olyan előadó, akiket nem valamelyik nagy nemzetközi showcase-en fedeztek fel a szervezők, hanem a terepre menve, a maguk még romlatlan valóságában. Hartyándi Jenő fesztiválfőnök vallomásai. Minisorozatunk második része.

 
 

Fotó: Klesitz Piroska

2. A kurdok

A Fesztivál keréken nevű török fesztivált több nagyvárosban tartják párhuzamosan, mi Bursában találkoztunk vele először, majd körülbelül öt évvel ezelőtt az örmény határhoz közeli Karsban. Ez a terület korábban az örmény és az orosz birodalomhoz tartozott, de jelentős számban laknak ott kurdok, úgyhogy minden szempontból kevert kultúrájú. Sejtettük persze, hogy számunkra izgalmas dolgok inkább a környező falvakban lehetnek. Szerencsére a fesztivál záróbuliját egy apró településen, Sarikamisban tartották. Ment a vigalom, a tánc és az ének, amikor az egyik híres török színész nekiszegezte a kérdést a helybélieknek: nincs itt egyetlen kurd sem, aki tud énekelni vagy táncolni? Kisvártatva a többiek belökdöstek egy láthatóan zavarban lévő, negyvenes férfit. Ő volt Rasim Kaya, aki akkor egyedül énekelt, de annyira lüktetően, ritmusosan, hogy a lányaink azonnal moldvai táncokat kezdtek rá nyomni.

Rögtön meghívtuk, pedig még semmit sem tudtunk a kurd népzenéről. Később kiderült, hogy lakodalmi zenész, társaival falusi ünnepségeket és más alkalmakkor játszik funkcionális népzenét. Egyrészt felhívó jellegűt, ami összetereli az embereket, másrészt olyat, amire lehet táncolni. Mikor hívtuk, mondta, hozna magával még egy társat. A kurd népzene eredeti formája ugyanis a nagydob, a zurna és az ének, ehhez jön időnként a furulya.

Azóta évről évre meghívjuk őket, s kiderült, rendkívül sokoldalúan használhatóak. Persze, mint minden népzene, ők sem igazán színpadra termettek. Meg kellett nekik ezt tanulni. Nem erőltettük, hogy mindenképp pódiumra álljanak és adjanak egy másfél órás produkciót, mert az ő zenéjük ekkora mennyiségben nehezen emészthető az európai fülnek. Inkább helyzetekbe hoztuk őket. Kiállításmegnyitókon, protokollesemények előtt kellően nagy zajt tudnak csapni, ritmusos hangulatot teremtenek, amire mindenki odafigyel, ami mindenkit odavonz.

Persze ők is érzékeny emberek, így idővel rájöttek, hogyan lehet színpadra vinni azt, amit korábban sosem tettek meg. A nagydobokon is tudnak egészen finom ütősjátékot produkálni. Meg hát ott van a zurna és a furulya.

Láthatóan minden helyzetben tudnak működni. Pár éve például két underground rockzenekar közé vittük be őket a Rómer házban, s óriási hangulatot csináltak, a fiatalok meg tomboltak rájuk. Mondta is az egyikük, hogy ez jobb, mint a drum & bass. Amúgy ezek a dobok zárt térben hihetetlen fiziológiai hatásra is képesek. Varsóban kamerával a kezemben óvatlanul bementem közéjük, s szinte rosszul lettem. Wroclawban a táncoló lányok is annyira révületbe estek tőlük, hogy a szervezők inkább leállították a bulit. Ezért is igyekszünk mi őket lehetőleg szabadtéren szerepeltetni.
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák