www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.29. 18:58

KÜLSŐ ÉS BELSŐ FÁJDALMAK - A Moszkva, Belgium és Az infánsnők c. filmek


Kedden a fájdalom legkülönbözőbb megnyilvánulásai uralták a fesztivál két nagyjátékfilmjét, Az infánsnőket, és a Moszkva, Belgiumot. Hol így, hol úgy viselték a film szereplői (és a film nézői) a drámák, fájdalmak, és az édesen kesernyés sorsok látványát. Akadtak többen, akik tüntetőleg ki is vonultak a vetítésről.

 

Mindig megnyugtató érzés látni, hogy az élet, a világ minden táján ugyanazokról az érzésekről, örömökről, és problémákról szól, mint amit mi magunk is megtapasztalunk. Szürke hétköznapok is mindenhol vannak. És akár hisszük, akár nem, nem csak mi vágyunk gondtalan, nyugalmas életre. A belga rendező, Christophe van Rompaey 2008-as filmje, a Moszkva, Belgium kiválóan példázza, milyen egyszerű is az élet, s ugyanakkor milyen bonyolult is tud lenni, egyik pillanatról a másikra. A film főszereplői hétköznapi, smink nélküli hősök. Dolgoznak (a férfi kamionsöfőr, a nő postán dolgozik), vagy a családdal bajlódnak; a tinédzser gyermekeknek problémáik vannak, de nem kérhetnek segítséget a felnőttektől, mert ők legalább olyan gyerekesen viselkednek. Matty, a 41 éves, három gyermekes családanya volt férje, és a börtönviselt – ám jó szándékú – újdonsült barátja, a kamionsofőr Johnny között őrlődik. A jobb élet utáni sóvárgás végigkíséri a filmet, ugyanúgy, ahogy az útkeresés is. A gondok korosztálytól függetlenül ugyanazok. A gondokat és problémákat próbálják oldani a közbe szúrt poénok, amik ülnek, és valósak, oldják a feszültséget, a központi probléma mégsem tűnik el nyomtalanul. Mondhatni állandóan visszatért. Egyszer azt gondoljuk, hogy minden rendbe jön, és az élet olyan szép, mint még soha azelőtt, a következő pillanatban kétszer annyi gond és feszültség töri ketté a felépített képet. Amíg ezeket a képeket látjuk pörögni, szép lassan elfelejtjük, hogy mi nézők, csak, mint külső szemlélők vagyunk jelen, s egyszerre csak beleképzeljük magunkat a mókuskerékbe. Ebben rejlik a Moszkva, Belgium szépsége. Hihető és hiteles, de ami a legfontosabb, emberi. A szereplők mi magunk vagyunk, a problémák sajátok, a megoldási módszerek viszont sajátosak. A Moszkva, Belgium megszépíti a mindennapi harcot, aminek a végén megjelennek a szépségei is.

A délután vetített nagyjátékfilm, Az infánsnők is problémákat dolgoz fel. Nem akármilyen hatásfokkal. Elbeszélő módja nehezen érthető, s első látásra talán megérteni sem lehet. Valószínűleg ezt igazolja, hogy a Mediawave iroda padlásterén berendezett vetítőteremből kettesével szállingóztak ki a nézők. Csodálatos képek, és fantasztikus hanghatások nagyítják fel az evőeszközök egyébként alig hallható zörejét. Egy pohár az asztalra dől, a villa a tányért kaparja, az ujjbegyek az asztalterítőt simítják végig. Hétköznapi tárgyak beszélgetnek egymással, míg az emberek csak legfeljebb egymás mellett beszélnek el. „Elfelejtettem…” – hangzik el számtalanszor ez, a sokszor egyéb mondanivalóval semmi kapcsolatot nem mutató kijelentés. A képekben gyönyörködünk, de a fájdalom a velőnkig hatol, és valami rég nem érzett nyomasztó érzés lesz rajtunk úrrá. Múlt és jelen egyszerre jelenik meg, hogy lerója tartozását. Talán ez a lelkiismeret.

 

Kovács Márton
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák