www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.30. 011:03

EGZOTIKUS TEREPEKEN - 3. rész


Miért jönnek évről évre ujgur zenészek a Mediawave-re? Hogyan keveredett ide az altáji torokénekes Artem? Hát a kurdok? Csupa olyan előadó, akiket nem valamelyik nagy nemzetközi showcase-en fedeztek fel a szervezők, hanem a terepre menve, a maguk még romlatlan valóságában. Hartyándi Jenő fesztiválfőnök vallomásai. Minisorozatunk harmadik, befejező része.

3. Altáji torokénekesek

Mintegy tíz évvel ezelőtt jártam kollégáimmal először a novoszibirszki filmfesztiválon, már akkor izgatott az onnan alig ezer kilométerre fekvő Altáj, ami ott, helyi viszonylatban nem nagy távolság. A kezdetektől torokénekesekre vágytunk, őket kerestük. Első alkalommal egy bőrcuccos, szakállas, kopasz rocker orosz srác mondta, oké, elvisz minket egy jó helyre. Éjfélkor beszálltunk az autóba, egész éjjel utaztunk a ránkboruló csillagos ég alatt, mire kivilágosodott, elértük az Altájt. Megálltunk egy kicsit, megfürödtünk a patakban, pontosabban Szergej mártózott meg benne, mi csak óvatosan megmostuk az arcunkat.

Közép-Szibéria gyakorlatilag egyetlen hatalmas alföld, teljesen sík vidék, mocsarakkal, ligetekkel, sztyeppékkel, művelt földekkel. Az Altáj viszont igazi hegyvidék, még ötezres csúcsok is vannak, teljesen más táj, elképesztően érintetlen természet. Teljesen elkábultunk tőle. Délre megérkeztük oda, ahol az orosz, a mongol, a kínai és a kazah határ összefut, megálltunk egy ház előtt, s kiderült, hogy nem torokénekesek közé érkeztünk, hanem egy vidám hippi kolóniára.

Legközelebb két évvel ezelőtt jutottunk el ugyanoda: Szabó Péterrel és a fiatal workshoposokkal tettünk újabb kísérletet, hogy becserkésszünk élő altájiakat. Az oroszok óvtak bennünket tőlük, mondták, veszélyes vidék, akár meg is ölhetnek, de mi hajthatatlanok maradtunk. Szeptember első napjaiban megérkeztünk az egyik járási székhelyre, ahol a helyi főnökség éppen gyűlésen volt, ezért a portás néni átrohant a közeli zeneiskolába és hozta az egyik fiatal tanárt. No, ő volt Artem. Beszélgettünk, aztán eljött velünk a környező faluba, látta, mi érdekel, majd másnap elvitt a szülei falujába, jó be a hegyek közé, Bes-Özökre.

Hamar megtapasztaltuk, hogy náluk a színpadi jelenlét összefügg az oroszos esztrád dolgokkal. De civil helyzetekben, falun egészen mások. Artem is játszott nekünk mindent, még AC/DC-feldolgozást is, de közben azért elpöttyintette a maga ősi dalait. Még semmi rutinja nem volt, a terület határain kívülre sosem jutott korábban, de láttuk, van erő benne. Amolyan csiszolatlan gyémánt. Tavaly nálunk járt először külföldön, aztán elvittük Szlovákiába és Lengyelországba, s közben sikerült leszedegetni róla ezt az esztrádos réteget. Most már ő is tudja, mit szeretnénk.


 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák