www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. augusztus SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.08.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.30. 13:46

WARTBURGSZAGOS TÖRTÉNETEK - Kőrösi Zoltán könyvbemutatója a MEDIAWAVE-en


 

Szerda délután a Gyermekek Háza udvarán mutatták be Kőrösi Zoltán legújabb, a Kaligramm kiadónál megjelent Szerelmes évek - Gyávaság című regényét. A moderátor szerepében Grencsó István avangárd jazz muzsikus tűnt fel, aki a műsor vezetése mellett szaxofon-improvizációjával foglalta keretbe a színpadi történéseket.

„Élni tanítani a következő generációt

vagy túlélésre nevelni, ez két teljesen különböző felfogás.”

(Nádas Péter)

 

 

Bár a regény története a szerző gyermekkorának idejében, a zűrzavaros 70-es években játszódik, amely az íróban Wartburgszagú hiányos állóképként ragadt meg leginkább, mégis,a jelenről szól. Ahogy ő fogalmazott „ez a világ beszél benne”. Kőrösi két család történetéből merít, ezeket alakítja, fűzögeti, gyúrja önálló életre kelő irodalmi alkotássá.

 

Az egyik szál talált sztori, egy zsidó asszonyról, akinek a férjét lágerba vitték, de ő nem alkudott meg, nem varrta fel magára a sárga csillagot, ugyanakkor nyugatra sem menekült. Helyette ötletes, egyben szinte hihetetlen módon egy Wehrmacht alezredes szakácsaként a budai Vár alatti egyik bunkerban élte át a lányával együtt a szovjet ostromot, majd a tiszttől kapott élelmiszerrel vészelték át az orosz megszállás első időszakát. A másik vonalat, kiinduló pontot a szerző saját famíliájának több generációt átölelő meséje jelenti. A szocializmus térhódításával az apa és testvérei a tisztességes paraszti életformából kilépve („számára a kolbászcsinálás meg hasonlók ma is az élet legmélyebb eszenciája”) futottak be úgymond karriert más pályákon, melyek a rendszerváltással törtek meg, és torkollottak tulajdonképpen tragédiába.

Az író a műve kapcsán, valamint attól már kissé el is rugaszkodva kitért arra, hogy vajon a családi történetek miért kerülnek a süllyesztőbe a Kárpát-medencében, miért nem adódnak tovább a következő nemzedékre? Majd saját életének szappanoperákat is lepipáló részére tért ki arra, hogyan vált el egy hét után feleségétől azért, mert az esküvő előtt már megismerkedett az igazi szerelmével, akivel azóta is éli az életét.

A könyvbemutatót a Kaligramm folyóirat jazz témájú számának ismertetése követte, kitérve a műfaj múltjára, jelenére, jövőjére és lehetőségeire. Végül Lewis Jordan amerikai szaxofonos gondolatai zárták a zenébe hajló irodalmi délutánt

 


Pongrácz Balázs

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák