www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. december KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2020.12.03.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.30. 017:09

"MÉG TÖBB ILYEN FESZTIVÁLRA LENNE SZÜKSÉG" - Interjú Phil Mulloy zsűritaggal


Phil Mulloy animációs filmrendező hosszú évek óta visszajár a Mediawave-re. Idén azonban nem csak mint zsűritag van jelen, de a Párhuzamos Kultúrákért díjat is átvehette. Egy dokumentumfilm blokk megtekintése után beszélgettem vele a fesztiválról, és arról, őt mi fogja meg egy animációs filmben.

 

Fotó: Farkas Máté

 

 

Nem először jár a Mediawave-en. Mit gondol a fesztiválról?

 

Valóban nem. Most vagyok itt hatodszor. Először 1995- 1996 körül jártam a Mediawave-en. Nagyon érdekesnek tartom. Sokban különbözik más filmfesztiváloktól. Személy szerint én azért szerettem meg, mert kapcsolatot teremt film és zene között, ez pedig egy különleges dolog. A Mediawave-nek köszönhetően szerettem meg a magyar zenét is. Az első látogatásom óta rajongója vagyok a magyar zenének, és otthon is gyakran veszek magyar zenei albumokat. Mindig nagyon várom, hogy visszajöhessek a Mediawave-re. Amikor pedig itt vagyok, akkor mindig felfedezek magamnak valami újat, amit jó hallgatni. Ezért is szeretem a fesztivált: mindig tud valami újat adni. Ugyanez az újdonság érvényes a filmekre is.

 

 

Rétegfesztiválnak számít-e a Mediawave?

 

Az emberek különböző módon néznek filmeket, hallgatnak zenét. Máshogy néznek ki, más az ízlésük, és persze eltérő társadalmi körülményekkel rendelkeznek. Ez így természetes. A Mediawave is eltérő, de ettől érdekes. És ez így van jól.


 

A beszélgetést megelőző hetven percben egy dokumentumfilm blokkot nézett meg. Mint zsűritag, hogy látja, mitől jó egy jó dokumentumfilm?

 

Egyre több érdekes dokumentumfilm készül, de kevés köztük az igazán jó. Pedig a jó dokumentumfilmekre igény van. Sajnos általános probléma, hogy kevés lehetőség van a dokumentumfilmek bemutatására. Nem szeretem a rejtett kamerás felvételeket. Szerintem az a jó, ha a rendező nézőpontja is jelen van a filmben.


 

Ön animációs filmrendező. Mi kell egy jó animációs filmhez?

 

Véleményem szerint azok az igazán jó animációs filmek, amik valós, életszerű dolgokról szólnak. Nem feltétlenül a lenyűgöző technika a lényeg, hanem, hogy felkeltse a néző érdeklődését, aztán fent is tartsa azt. Fontos, hogy az animáció azt mutassa meg, hogy te hogyan látod a világot. Kevés olyan film van, ami meghökkent, vagy megváltoztatja a világról kialakított képedet. Pedig ezek azok a filmek, amik a jövőt is formálják. Hatással lehetnek arra, hogy később milyen filmeket csinálnak majd. Amióta létezik a számítógépes technika, azóta sokkal könnyebb animációs filmeket készíteni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ettől tökéletes lesz a film. Kell még valami plusz, amit neked kell érezned, belül.


 

Az animációs film nem az a tipikus televíziós műfaj. Hogyan lehetne közismertebbé, elterjedtebbé tenni az animációt?

 

Még több ilyen fesztiválra lenne szükség, mint a Mediawave. Több kisebb városnak kellene filmfesztivált rendeznie. Egy film-és zenei fesztiválnak az a legfőbb feladata, amit a Mediawave kiválóan képvisel: bemutatni azokat a hangokat, képeket, amik a főbb csapásvonalba nem tartoznak bele; a mainstreamen kívül eső látásmódot. Egy olyan látásmódot mutatni be, amit a televízió nem “támogat”. Filmfesztiválokon kívül az internet, illetve a különböző videómegosztó oldalak azok a fórumok, amik még képesek helyet adni az effajta kultúrának. Be kell látni, hogy ha az ember olyat szeretne látni, ami nem vonz széles tömegeket, le kell ülni a számítógép elé. Filmfesztiválokon kívül talán ez a legjárhatóbb út.


 

 

Kovács Márton

 

 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák