www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.04.30. 18:43

A FÉNYÍRÓEMBER NAPLÓJA 5.


 

A Fényíróember visszatér, immár ötödik alkalommal osztja meg élményeit és benyomásait a fesztivál mindennapjairól. Orosz ribancképző, magyar nyomozó, belga lábujjak, tudósok és olasz zúzás: április 29., szerda.

Némi stábkajás, igen kiváló bableves után a Fényíróember a napot rövid dokumentumfilmekkel kezdte a Rómerben, köztük mindjárt két igencsak figyelemreméltó darabbal. Az Űrállomás nemzetiségét tekintve német film, témája és formája viszont ízig-vérig orosz: egy semmi közepén fekvő kutatóintézet dolgozóinak hétköznapjairól, azaz leginkább a tétlenség elviselhetőségének módjairól szól, és olyan lassú és hosszú snittekből épül fel, mintha Tarkovszkij és Tarr Béla közös szerelemgyereke volna. A Szuka Akadémia ezzel szemben már az alkotókat tekintve is orosz film, amely egy olyan tanfolyamot követ végig, ahol önbizalomhiányos és/vagy különböző magánéleti problémákkal (leginkább persze pasinélküliséggel) küzdő nőcik kapnak kiképzést abból, hogyan kell menő csajjá válva profin meghódítani és kihasználni a férfiakat. A Szuka Akadémia elképesztően vegyes érzéseket váltott ki F.-ből: végig ingadozott aközött, hogy ezt a tanfolyamot egy sima ribancképzőnek tekintse, vagy egy olyan helynek, ahol azért mégiscsak megtanulnak ezek a nők magukról és a férfiakról néhány nagyon fontos dolgot. Ugyanilyen kettős a főszereplő Vologya, a tanfolyam vezetőjének figurája: egyszer elképesztően tenyérbemászó, simulékony stílusú diktátor, máskor briliáns humorú, kristálytisztán látó bölcs. A végére már azt sem tudta eldönteni F., hogy igazán jó film-e a Szuka Akadémia, de az biztos, hogy mindenképpen reakciókat vált ki a nézőjéből. Azaz hatásos, és ez nem kevés.

Gigor Attila Nyomozója is hatásos, igaz teljesen másképp: például az is egyfajta hatás, hogy hiába látta már egykoron a Filmszemlén is F. a filmet, most újra beült megnézni. Az a frissesség és szellemesség, amely az első megtekintéskor az újdonság meglepő erejével hatott, ezúttal persze már nem jelentett akkora élményt, de F. így is kiválóan szórakozott, és kíváncsian figyelte a nézőtéren helyet foglaló külföldiek, köztük az Oscar-díjas Alan Heim (többek között a Hair vágója) reakcióit. Ők is szerették.

F. egy filmjunkie-hoz illően feszes és hosszas programot nyomott le szerda délután a moziteremben, azaz némi blokk-közi kávézás és hosszúlépésezés után már következett is a hármas kisjátékfilmblokk. Benne szinte csupa kimondottan élvezetes és különleges darabbal, szóval F. olvadozott a gyönyörűségtől. Egyedül Erdélyi Dániel 411-Z-je lógott ki kicsit, pedig az is profin megcsinált darab, csak valahogy nincs benne semmi pláne, és ez leginkább ilyenkor, ennyire erős mezőnyben tűnik csak fel. A finn Ha zuhanok a nagyon finoman kidolgozott, érzékeny forgatókönyvével tűnt ki, a kanadai Következő emelet az elképesztő látványvilágával (vélhetően körülbelül egy átlag magyar mozifilm költségvetéséből készülhetett), a belga Lábujjak a gyengéd humorával, F. kedvence azonban a mexikói Árapály lett. Karcos fekete-fehér képeken egy gyönyörűen brutális arcú öreg fószer téblábol a tengerparton, a homokban talált tárgyakból él, az eltűnt feleségére emlékezik, kisfiúval cserél el játékrepülőt fülbevalóra, szívfájdítóan erotikus mulatt lánnyal csónakázik – igazából nem történik sok minden a filmben. De közben mégis megtörténik benne minden.

Este F. a Zsinagóga felé vette az irányt, mert annyi jó dolgot hallott tavaly a Pulcinelláról, hogy kíváncsi volt már rájuk. Nos, a koncert messze nem igazolta a várakozásait, sőt kimondottan unatkozott. Jófejek meg viccesek ezek a francia srácok a színpadon, csak a zenéjük... jazznek nem elég gazdag, bulizenének nem elég pörgős, világzenének pedig nem elég különleges. Mintha a színpadi show-elemekre is azért lenne szükség, mert a zene önmagában nem elég. A Pulcinella azért kiérdemelt egy pirospontot: a harmonikásuk este a Rómer udvarán sztahanovista mértékben nyomta a jammelést az egyéb együttesek zenészeivel. Kezdte a Fláre Beás cigány népzenéjéhez betársulva, és kiderült, milyen jól tud szólni egy tangóharmonika a roma dallamok mellett, aztán még órákkal később is ott húzta, már mindenkivel együtt zenélve, aki csak környékre tévedt. Respect, harmonikás csávó!

Közben a pincében Dr. Máriás hörgött a mikrofonba, azaz itt voltak a Tudósok, F. pedig a tömegben állva hallgatta végig az olyan gyöngyszemeket, mint a Ne vágd le a farkadat!, a Dávid Ibolya for president! és a Basszál! Dr. Máriás még mindig zseniális szövegíró és karizmatikus frontember, és a Tudósok pedig szerencsére semmit sem vesztett az iróniájából és az idiotizmusából. F. elégedetten nyugtázta mindezt, miként azt is, hogy az elmúlt napok szerényebb létszámú közönsége után szerda estére dugig megtelt a Rómer-ház. A pincében a római Zu következett, és a zenéjük hiába volt elemi erejű és bravúros, olyan fejet letépően szólt és annyira tömény volt, hogy F. minden harmadik szám után feljárogatott az udvarra egy kis levegőt szívni, és az egyre nagyobb sűrűségben feltűnő kedves ismerősökkel spannolni. Közben megfogta egy férjes asszony fenekét, szájrapuszit adott egy szőke lánynak, masszívan alkoholizált és folytatta az ingajáratot a pince és az udvar között. Egyszer még az is eszébe jutott, vajon mennyi lett az aznap esti Bajnokok Ligája-meccs. 1-0-ra nyert a Manchester, és O'Shea rúgta.
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák