www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.05.01. 19:44

A FÉNYÍRÓEMBER NAPLÓJA 6.


Túlspilázott észt animáció, kollégiumi helyzet Győrben, Abszurdisztán, super8-as erotika, és hajnali madárcsicsergés. Április 30. csütörtök, avagy a Fényíróember eddigi leghosszabb fesztiválnapja.

 

Miért, de tényleg miért kell hazaküldenie a biztonsági őröknek mindenkit hajnali 4-kor a Rómer-házból, amikor még nagyban megy a fejenpörgés? És miért nincsen semmi, de tényleg semmi nyitva Győrben hajnali fél 5-kor, ahova el lehet még menni ilyenkor bulizni, vagy csak egyszerűen beülni? Ezekkel a kérdésekkel szembesült csütörtök éjjel a Fényíróember és az a maroknyi csapat, akik a Rómerből történő kipenderítésük után sem akartak még hazamenni. Aztán végül mégiscsak kénytelenek voltak.

F. napja lótásfutással kezdődött, mert szállást keresett a délután Győrbe érkező filmművészetiseknek, és végigtelefonálta a város összes kollégiumát. Hogy a Mediawave alatt Győrben egyszerűen nem lehet kollégiumban szobát találni az egyrészt örömteli, mert ezek szerint sok-sok vendég érkezik a városba a fesztivál miatt, másrészt jelen helyzetben rendkívül idegesítő pillanatokat okozott, mert az idő telt, F. barátai közeledtek Budapest felől, szállás pedig nem akadt sehol. A végére persze minden megoldódott, de ehhez persze beépített emberek segítségére volt szükség.

Az észtek nagyon egyedi és nagyon szellemes animációs filmeket tudnak csinálni, és ezt évről évre a Mediawave-en is bebizonyítják, de közülük az egyik legnagyobb név, Priit Pärn ezúttal kicsit túllőtt a célon. Gabriella Ferri nélkül az élet című rajzfilmje nemcsak nagyon-nagyon hosszú (44 perc), de nagyon-nagyon hiányzik belőle a követhető történet is, pontosabban a történetdarabkák közötti felismerhető összefüggés. Persze tele van zseniális ötletekkel, képi poénokkal, csak valahogy nem akar összeállni a dolog, túlburjánzik az öncélú asszociációs játék, az egész pedig egy idő után halálosan unalmassá válik. A blokkban szerencsére ezután jobban szerkesztett darabok következtek: egy szellemes kis szlovák szösszenet Zoknikról és szerelemről, egy gyönyörű képekből álomlogikával épülő, túlvilági utazást megjelenítő francia film (A feledékenység teája), egy frappánsan humoros háború- és kapitalizmusellenes, szintén francia animáció (Cok úr), és egy egészen különleges és látványos rajztechnikával készült, nagyon kompakt holland filmecske egy jazzbőgős durva éjszakájáról (Jazzed).

Estefelé F. erősen hezitált, hogy a Zsinagógát vagy a Rómert válassza - azaz Lee Konitzot, aki egykor még magával a nagy Miles Davissel is játszott, avagy az Abszurdisztán című nagyjátékfilmet, amiről már nagyon sok jót hallott, sőt egy pécsi filmszakos lányismerőse még a szakdolgozatát is ebből írta. Végül a lustaság győzött, kombinálva a Zsinagóga steril hangulatának gondolatban történő felidézésével, és F. maradt a Rómerben. Az Abszurdisztán pedig bájos humorú, szívetmelengető élménynek bizonyult, olyan filmnek, amiben mintha a spanyol Megváltó szexet és Kusturica Az élet egy csodáját keresztezték volna. A nagy várakozásokat ugyan nem teljesített be, de F. igen kiválóan szórakozott.

A megyeháza előtti téren az éjszaka kezdetén F. a világ legvidámabb albanológusának társaságában kóstolt Győr környéki olaszrizlinget és találkozott pálinkázó lányokkal, majd az ErotikArt udvarán nézett borosüvegek nyakán körbefutó szalagról vetített Super8-as erotikus filmeket. Sajna az esemény nem kapott túl nagy hírverést és büfé sem üzemelt a helyszínen, így látszott, hogy nincs túl nagy esélye annak, hogy igazi megmozdulás alakul ki a dologból, pedig benne volt a lehetőség.

Ezzel szemben a Rómerben aztán igazán zajlott az élet csütörtökön este: a napról napra gyarapodó létszámú fesztiválnép már lassan túlcsordult a falakon a buli legnépesebb pillanataiban. (Tényleg, nem lehetne kitenni pár padot az udvar hátsó részére is, ami most leválasztva üresen áll?) A pincében a Singas Project játszott némi nu jazzt, ami igencsak F. kedvére való zene, miként az énekesnő Berger Dalma hangja is. Aztán következett a buli és a tánc és a barna szempárok és az ajándékvodka és a kisfröccsök és az ismeretlen ismerősök és a régi ismerőseök és a tánc és a csúnya biztonsági őrök. És a hajnal és a madárcsicsergés.
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák