www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.05.02. 13:42

TÓTH VIKTOR A TOPON


Zeneileg elvben a csütörtöki nap ígérkezett a legerősebbnek az idei Mediawave-en: az Egyetemi hangversenyteremben egymás után fellépő Lee Konitz és Jamaaladeen Tacuma önmagában is vonzó gerincét jelentette volna egy-egy izgalmas estnek. De hiába próbálták őket a szervezők időben széttolni, mindketten csak ekkor voltak elérhetőek. A sors fintora, hogy a nap legemlékezetesebb koncertjét mégsem ők adták, hanem a Tóth Viktor Tercett.

 
 

Fotó: Nagy Attila

    A nyolcvankét éves Lee Konitz az ötvenes évek modern jazzének egyik utolsó élő tanúja, maga is jelentős figura, aki még tényleg a fénykorban fújhatott a legnagyobbakkal, Charlie Parkerrel, Dave Brubeckkel, Miles Davisszel, Ornette Colemannel, Charles Mingusszal és Gerry Mulligannel. Ezúttal a Minsarah Trió volt a partnere, ami akár még emlékezetes produkciót is eredményezhetett volna. Nem a fiatalokon múlt, hogy nem az lett.
    Konitz már a délutáni, Zipernoszky Kornél vezette pódiumbeszélgetésen is elég vegyes benyomást keltett, amolyan fura, viccelődő, öreg bácsi volt, kevés lényegi mondanivalóval. A sok poénkodás közben azért kiderült, hogy ő mindig is szólista alkat volt, ahová hívták, oda ment, de alkatilag képtelen lett volna saját csapatot létrehozni, egybetartani. Jól illusztrálta ezt a mostani koncertje is: végig egyértelmű volt, hogy az összeszokott, összeszedett Minsarah Trio mellett ő vendégszólista, aki a megbízható zenei alap felett komolyabb felelősség nélkül, kedvére szólózhatott, villanthatott néhányat.
    Nem szerencsés, amikor híres muzsikusok kiharcolják maguknak, hogy teljesen erősítés nélkül játszanak egy olyan térben, amiben ez nem lehetséges. Az egykori zsinagóga egyértelműen ilyen akusztikájú hely. Tavaly David Murray, most Lee Konittz koncertjének élvezetét nehezítette meg mindez, néha kifejezetten nehezen lehetett dekódolni, zeneileg pontosan mi is zajlott a színpadon. A végére persze kiderült, hogy Minsarah jó kis trió, a modern jazzt időként kifejezetten formabontóan játsszák, Konitz pedig néha tőle meglepően avantgárd futamokat is eleresztett. De az összbenyomás egyértelműen felemás maradt.

Fotó: Nagy Attila

 
    Az egész pályafutása alatt a basszusgitár határait feszegető Jamaaladeen Tacuma viszont már a délutáni pódiumbeszélgetésen is reménytelibb volt. Hamar kinyílt, sok mindenről beszélt érdekesen és szimpatikusan, John Coltrane-hez fűződő spirituális kapcsolatáról éppúgy, mint az őt felfedező Ornette Colemanről vagy James Blood Ulmerről, akinek oldalán 2005-ben már járt a Mediawave-en.
    Ráadásul társaival sokkal emlékezetesebb koncertet is adott, mint Lee Konitz.
 Ezúttal Contrane Configurations című projektét hozta, amelyben a modern jazz egyik legmeghatározóbb, stílusteremtő szaxofonosa előtt futott jópár tiszteletkört. Bár a délutáni beszélgetés alatt Tacuma végig funk basszusgitárosként aposztrofálta magát, a koncerten egyáltalán nem játszott funkosan, mégha voltak is erősen hangsúlyos futamai, és muzsikusi dominanciája végig egyértelmű maradt. Az afrikai eredetű, angol szaxofonos, Tony Kofi remek partnernek bizonyult, egyáltalán nem törekedett arra, hogy Coltrane-imitátor legyen, miként az egész produkción sem érződőtt utánérzés, hisz a nagy előd szerzeményeit általában erősen átgyúrva, átértelmezve játszották, a jók ismert témák sokszor csak foszlányokban sejtettek fel.
    Jamaaladeen Tacuma csütörtök este erős, hiteles koncertet adott az egykori zsinagógában, a pálmát a végén azonban mégsem ő, hanem Tóth Viktor Tercettje vitte el. A fiatal magyar szaxofonos már tavaly is az év Mediawave-koncertét adta (akkor formációja kiegészült a világhírű amerikai dobossal, Hamid Drake-kel), s bár még nem ért véget a fesztivál, megkockáztathatjuk, az idei tíz napból is az ő teljesítményére fogunk a legszívesebben visszaemlékezni.

 

Fotó: Nagy Attila


B. Sz.

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák