www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. augusztus SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.08.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.05.04. 013:05

A TÖBB DÍJAT NYERT NYOMOZÓ


A MEDIAWAVE fesztiválon Gigor Attila filmje, a Nyomozó két díjat is begyűjtött a legjobb rendezésért, illetve a legjobb operatőri munkáért, tegyük hozzá, cseppet sem érdemtelenül.

Gigor Attila fekete komédiáját nézve már az első negyed óra után elkezdhet motoszkálni az agyunkban a kérdés: szabad-e gyilkosság árán életet menteni? Ez az etikai problematika belső vívódásra, mérlegelésre, drámázásra késztethetné hősünket, de ő nem teketóriázik: másodpercek alatt dönt, és elvállalja a melót, megteszi, mit megkövetel édesanyja életben maradása, pénzt szerez rákja gyógyítására.

Malkáv Tibor (alakítója Anger Zsolt) 37 éves korboncnok egyébként is hidegvérű, vlagyivosztoki zimankókat idézően fagyos természetű, emellett zavarba ejtően őszinte, precíz és szűkszavú. Habitusa élesen elkülönül az őt körülvevő fecsegő, karrierista, hedonisztikus világétól, erős kontrasztot képez vele, ennek a viszonynak az ábrázolása különös bukét ad a filmnek. Hősünk emellett kényesen vigyáz, hogy egyenlő távolságot tartson élők és holtak közt, talán csak édesanyja áll hozzá valamennyire közelebb, meg egy kifőzdei pincérnő, akit megfog Malkáv ridegsége, és így gyakran járnak együtt moziba. A nő azonfelül, hogy alibit hazudik hősünknek, többször fel is ajánlkozik neki, de persze semmi csók, szex, vagy bármilyen nedves jelenet (nocsak, ezek nélkül is lehet jó egy film!), csak a hullákkal hasonló érintkezés a jellemző a kapcsolatban Tiborra.

Hősünk hiperintrovertált. Személyisége talán csak azután oldódik kicsit, hogy családi vonalak (kiderül, hogy féltestvérét ölte meg) is bejönnek a sztoriba és a megbízója után kezd nyomozni, saját élete boncolgatójává válva. Viszonylag gyorsan kezdenek gombolyodni a szálak, éles ésszel rakja össze az eseményeket Malkáv, gondolkodása pedig szürreális képekben tárul elénk, oldva kissé a krimi feszült folyását.

A végjátékban persze helyükre kerülnek az események, melyeket a gyilkos és áldozat együtt beszél meg és talán Tibor színházba is elviszi Ágit, persze semmi szex. De hogy hogyan jön a képbe a mandolinművész?

Pongrácz Balázs


(A cikk a szerző korábban az alternativa.blog.hu-n megjelent írása alapján készült.)
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák