www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.30.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2009.05.05. 14:58

MEDIAWAVE ZENEPUZZLE - Silló Sándor szubjektív fesztiválemlékezete


Soha nem tudom, hogy a Mediawaven vendég vagyok, néző, vagy házigazda. Szinte minden koncerten ott voltam az idén, némelyiken, mint a tévéfelvétel rendezője, a többin, mint egyszerű fesztiválozó. Már látom, úgy fog ez a zenei áttekintés összeállni, mint egy puzzle. Darabonként fogom előszedni az emlékeimből.

 

Az első kép, ahogy Tóth Viktor és Lee Konitz sétál a Baross utcában. Az öreg vélhetően sztorizik. Van hatvanévnyi nyersanyaga a jazz-történetből. Viktor tisztelettel, de őszintén vigyorog. Kettőjük zenéje volt számomra az idei fesztivál két legizgalmasabb pólusa. Merész kijelentés ez, egy olyan rendezvényen, ahol egymás sarkát taposták a zenei extrémitások; a nu jazztől a rockabilly-ig, a metálfunktól a finn tangóig, az altáji torokénektől a hardcorejazznoisepunkig, a gnawatól az ujgur flamencóig, Argentínától Kurdisztánig, Gyimestől a Rába-delta bluesig.

De vissza Konitzhoz! Soha nem voltam rajongója, sőt igazán a cool jazznek sem, amelynek egyik legnagyobb alakja volt. Fontos a múlt idő, hiszen a győri koncert éppen ezért jelentős. Egy eleven, érzékeny muzsikus személyében láttuk a napot lemenni. Ezt a stílust senki nem játssza már, ilyen szépen és érzékenyen legalábbis biztosan nem. Ezzel együtt csodálom azt a fiatal triót, amelyik kísérte Konitzet, hogy ez a zene lázba hozza őket.

És ahogy a múlt sétált Konitz személyében a győri utcán, úgy sétált mellette a jövő: Tóth Viktor. Érzékeny és érzéki világ a Tercett muzsikája, amely, úgy érzem, túlmutat a mai jazz világában legfontosabbnak vélt radikalizmuson, és a main stream pocsolya unalmán is. Lassan eljön az a szomjúság, amit csak ez a személyes hang csillapít majd. Pedig Viktorék hálátlan pillanatban léptek fel, Jamaaladeen Tacuma zúzós free-funkja után. Coltrane dallamait erőszakos basszusozás szabta divatosabb fazonra. Erős hatásos koncert lett volna, de… Nem értem, hogy a világ egyik legjobb basszusgitárosa hogy találhat maga mellé egy ilyen billentyűst. Ez az electroclayderman mindent összemászkált szintinyállal. Felejtsük el és lapozzunk.

A másik nagy név Omar Sosa volt. A cubarevival-hullám őt emelte talán a legmagasabbra az egzotikus sziget jazzmuzsikusai közül. Nem méltatlanul: ügyes zongorista, ragyogó partnerekkel. Profi trió-muzsika volt, de ha az afro-latin szószból kivesszük, szimpla szakmunka marad. Bocsánat mindenkitől, akit elvarázsolt, én untam.

Nem úgy Astillerot, ami utána jött! Az argentin tangóról Piazzola sűrű, izzó, de közben mégis visszafogott, elegáns muzsikája jut eszébe mindenkinek. Az Astillero ezzel szemben egy punkzenekar erejével támadt ránk. Latin temperamentumuk elsöprő volt, miközben zenéjük bonyolult, néha a kortárs zene határait súroló kompozíciókká állt össze. Vad volt és igazi!

Talán távoli asszociáció, de ez a két jelző ide hívja az olasz Zu trió koncertjét. Szőnyegbombázás. Jazznek nehezen mondható, hiszen minden ritmusképlet előre kitervelt, és a baritonszaxofon is csak pár ütemre szabadul el az eszelősen zúzó ritmusszekciótól. A Zu rajongói (vannak ilyenek!) is nehezen bírták ki az ötven percet, de aki először hallotta, az sem tudott szabadulni tőle. Áthelyezték az ingerküszöbünket, aztán kegyetlen brutalitássál gázoltak át rajta. Csak a törzsi zenékhez fogható révület, ha valaki végigbírta.

A Rómer Ház sötét pincéjéből a révület szó visz át egy ártéri ligetbe, ahol a lemenő nap fényében ötvenen hallgatjuk az Abdeljalil Koddsi – Gnawa Transz Expressz muzsikáját. Mindenki hintáztatja magát, akár áll, akár a fűben ül. Isten, vagy Allah ringat itt minket, a szeretetével, akkor is, ha először hallunk gnawa zenét.

Később a nagyszínpadon Jah népének ez már nem jön így össze. Love Grotzer és a Mediawave Reggae Műhely koncertjéről a felénél elszivárogtam. Aznapra ez sok volt, vagy kevés… Dicséretes szokása ez a fesztivál szervezőinek, hogy egy-egy műfaj nemzetközi sztárjait összeboronálja a hazai élcsapatokkal. Az előbb említett reggae is ilyen volt. Akárcsak Pavel Fajt, cseh dobos nemzetközi ütős workshopja is, amelynek bemutatkozásáról sajnos lemaradtam.

Volt azonban nemzetközi együttzenélés szép számmal. Például a Kistigrisek. Nem tudom, kitől származik a mondás, hogy a francia és a magyar jazz, a jazz világ európai kistigrisei, de a bonmot igazságát jól bizonyítja a francia Pulcinella és a magyar Dzsindzsa közös koncertje. A fesztivál ideje alatt itt Győrben vették fel a két csapat első közös lemezét. A nyúlfarknyi fellépés színes eklektikája érdekes színfolt volt a zárónapon. A Pulcinella pár nappal korábban magában is fellépett. Szerethető produkció volt, a free elemektől a zenebohóc gegekig mindent belegyúrtak. Talán csak azoknak volt kis csalódás, akik tavaly is hallották őket, hiszen idén szinte lekopírozták azt a bulit.

Az élő zenei randevúk sorát még nem zártam le. Miqueu Montanaro ebben az évben is egymás mellé ültetett sok más, más országbeli népzenészt. A román Nunta, a gyimesi Zerkula zenekar, Montanaro és fia, Baltazar zenéltek együtt. A végeredményt inkább vegyes vágottnak mondanám, mint valódi közös munkának, vagy még inkább potpourinak, tekintettel a finn vendégre, Johanna Juholára. Az ő fellépése emlékezetesebb volt. Zeneileg nem volt túl sok izgalom abban, amit Timo Alakotila zongoristával duóban csináltak, de ritkán látni ilyen sugárzó muzsikust, mint Johanna. Egész személyisége, játéka olyan volt, mintha a nap sütne a zsinagóga színpadáról. Utána Miqueu és Baltazar Montanaro duója lépett fel. Megható volt, ahogy az elején az apa felkonferálta, hogy amikor először itt fellépett, Baltazar hét éves volt. Koncertjük vége elég szépre sikeredett, amikor a finn duóval kiegészülve, kvartettben fejezték be a napot és a fesztivált is.

Most jöttem csak rá, mennyi minden kimaradt az összefoglalómból. (Bocsánat Ferenczi Gyuri, Grencsó Pisti!). Igaz, akadt egy-két felejthető koncert is, de ha a fontosakat veszem sorra, a puzzle még akkor is jócskán hiányos. A blues rajongók például jó nagy szeletet hozzátehetnek az emlékeikből. Talán a fesztivál legszebb napja volt a május elsejei bluesmajális, a Thanks Jimi Fesztivál. A Rába-delta blues zenekarai vezették fel a Mediawave történetének egyik legszebb akcióját, amikor együtt pengették a Hey Joe-t a nézőtéren ülő ötven gitárossal. A hatvan feletti és az egy év alatti gitáros végül egyszerre emelte levegőbe a gitárját: Kösz Jimi! Hát régen lábadt könnybe a szemem koncerten! A fiesta pedig csak ezután következett: TM Stevens Shocka Zooloo Projectje. Ennyi pozitív energiát ritkán sugároz magából zenekar. Nem is ez a jó szó, inkább, hogy áraszt. Zúzós metal-funky, amit Stevensék játszanak. Az a fajta, amire a rocker headbangel, a funkyman pedig a csípőjét rázza. Igazi show volt, amerikai műanyag allűrök nélkül. Ahhoz fogható összvárosi buli, mint tavaly, amikor a Ten Years Afterrel ünnepeltük ’68 jubileumát.

Idén a ’69 fedőnevű Szexuális Forradalmi Napoknak volt méltó fináléja a Sexmachine című örökzöld, ezer torokból. A végletek tarkasága nehezen hozható közös nevezőre, illetve ez maga a Mediawave egy hete, már tizenkilencedik éve. A divatok, irányzatok átfolynak rajta, de ami fontos, és érvényes, az az emlékeink hálóján fennakad, a többi áramlik tovább.

És ami élő, visszatér. A kurd Sarikamis etno-transz dobolását hajnalonként a Rómer Ház udvarán, például jövő ilyenkorig kell nélkülöznünk.

Silló Sándor
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák