www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.08.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2011.06.14. 11:32

A díjak természetrajza és a tudósi éberség - Mediawave Vol. 7. / prae.hu


Alibizés lenne, ha azt venném most lajstromba, mit láttam, mit tanultam, mit ismertem meg a Mediawave alatt. A nagy konklúzióknak egyébként sem vagyok tébolyult híve. Annyi azonban bizonyossá vált a végére: Szombathely igenis bájos város (e terhes – és csak elfogódottságomból adódóan vállalt – összecsengés ellenére is). Fehér Renátó, a prae.hu újságírójának utolsó beszámolóját olvashatják a 2011-es MEDIAWAVE-ről.

Előrebocsátom: díjátadóról élvezetes tudósítást adni szerintem a legképtelenebb újságírói elhatározás. Ehhez tartom is magam.
Sokan nyitják meg ezt a gálát, persze a végén meg igen-igen sokan zárják be. Beszélnek politikusok is, akik a műsorfüzetből kiollózott részletekkel operálnak, rém hitelesen.
Kiosztásra kerülnek a Párhuzamos Kultúráért díjak: Boka Gábornak, Horváth M. Juditnak, drMáriásnak, Sinai Varga Gizellának, Tanai Erzsébetnek és Kovács Tickmayer Istvánnak. Köszönőbeszédeik sokfélék: Horváth M. videóüzenetet küldött, Sinai Varga belenémult a meghatottságba, Tanai egy népdal eléneklésével fejezte ki érzéseit, drMáriás pedig (saját magához hasonlóan) alternatívnak, összművészetinek és őrültnek látja a Mediawave-et, ezért is örül ennek a díjnak (Hercsel Adél vele készített interjúja is olvasható lesz hamarosan a prae.hu-n).


Kovács Tickmayer a színpadon marad egy szomorú aktualitás okán. Grencsó Istvánnal, Geröly Tamással kiegészülve egy dalt játszanak közösen a tegnap éjjel, 72 éves korában elhunyt Szabados György, az iskolateremtő improvizatív zenész emlékére.
A filmfesztivál programjának értékelését Durst György és Boris Mitic, a zsűri tagjai végzik el. Előbbi szóba hozza a Mediawave szellemi védnökének, Tolnai Ottónak a csalogányait, utóbbi szinte a stand up kategóriájába is sorolható gondolatmenetét osztja meg a díjak természetéről.
Animációs film kategóriában Tuna Synnevag norvég folklórt is magába beépítő, Sáiva című filmje nyer. A fiatal norvég rendezőnek ez volt a diplomamunkája. A dokumentumfilmek között a legjobb: Forgács Péter filmje, Hunky Blues – Az amerikai álom. A Felelős Társadalomért díjat Ohad Itach kapja Le’ehov et Sophia / Loving Sophia / Drága Sophia című dokujáért. A kísérleti film szekcióban a célfotó a La Gran Carrera / A nagy futam című darabot hozza ki győztesnek (Kote Camacho rendező Skype-ról jelentkezik be, körülötte családja és barátai ünneplik). A zsűri fődíját Aleksei Fedorchenko Ovsyanki / Csendes lelkek című nagyjátékfilmje kapja. A zsűri különdíját a művészi kivitelezésért Hajdu Szabolcs és a Bibliothéque Pascal érdemli ki. A legjobb operatőrnek Quang Pham Minh-t választják a Bi, Dung So! / Don’t be afraid be, Bi!/Ne félj, Bi! fényképezéséért. Kisjátékfilm kategóriában is magyar győztest avatnak: a Valami kék című Zomborácz Virág-film díját Takács Lilla látványtervező veszi át.


Az este további részében hattyúdali a hangulatom. Ennek felszámolására hivatott a Tudósok zenekar (a késő délután kitüntetett, drMáriás bandája); helyszín a (tegnap Triana által már ismerőssé tett) Márkus Emília-terem.
Meggyőződésem, hogy a magyaros sírvavigadás sosem tűnhet el a történelem süllyesztőjében. Elképzelésem igazolását adja meg a Tudósok zenekar, akik kelet-európai kontextusban és posztmodern eszközökkel hozzák ezt a jellemvonást. Játszanak Ne barátkozz! címmel, káeurópai szerelmes dalt, Johnny Cashnek dedikálva. Felcsendül egy bevándorló-song (xenofób hajlamú honfitársak arcába dörgölendő lábtörlő). DrMáriás nem akarja megnyerni a közönségét, sőt provokálja (hazug eufemizmus): többször mondja el a számok között, hogy „aki nem ugrál, annak eltörjük a lábát, bizisten, meg fogjátok látni”. (Rutinos meccsrejáróként ez a mondat összecseng nekem a Szombathelyi Haladás–ZTE (másoknak Fradi-Újpest) mérkőzésekről ismerős „Ki nem ugrál, büdös…”-kezdetű szurkolói rigmussal.) Az ilyen típusú kiszólásoktól ez az egész bolondokháza, ahol efféle tudósokra vagyunk bízva, csak még izgalmasabb. És drMáriás újra lecsap, ha tapasztalja a paradox érdeklődést, Cipolla-módra tudja használni a nézősereget: közösségi Basszál!-kántálást vezényel az azonos című szám alatt, rövid erkölcsrendészeti bevezető után. A tevékenység éltetése ellen persze senkinek nincs komoly kifogása, de többen – gyanítom, a Teremtő nő fesztiválmottó jegyében – inkább a Szeretkezz! terminust szorgalmazzák. Ez a záró szám, sajátos útravaló.


A (fesztivál)napló nehéz, felelősségteljes és nyomasztó műfaj. Nyomasztó, mert a naplózó-ember, ha írja, képtelen elbújni maga elől, pedig néha az lenne a jobb. Van, amit már így is eggyel többször mondott el a kelleténél, ha meg még újra és újra elismétli, neki is – mint a Pascal-film hősnőjének – mesévé kopnak az emlékei.
De hiába az érzékeny hangolású finálé: legyetek éberek és soha ne olvassátok el a fesztivál-beszámolók utolsó mondatát!

 

A díjak természetrajza és a tudósi éberség – Mediawave Vol. 7.
Képeslap a Mediawave megszállta Szombathelyről (június 11.)
Fehér Renátó
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák