www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

FIGYELEM!

MÁR LEHET SZEMEZGETNI A

NYÁRI BEREK - MEDIAWAVE NYÁRI TÁBOR

MŰVÉSZETI ÉS KÖZÖSSÉGI

MŰHELYEI KÖZÖTT!

 

 

 a következő együttlét dátuma:

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

Monostori Erőd, Komárom

2019. április 30 - május 4.

  

 

kiemelt tematika:

A FÉRFI

női szemmel 

 

 

FIGYELEM!

MÁR LEHET SZEMEZGETNI A

NYÁRI BEREK - MEDIAWAVE NYÁRI TÁBOR

MŰVÉSZETI ÉS KÖZÖSSÉGI

MŰHELYEI KÖZÖTT!

 

 

 a következő együttlét dátuma:

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

Monostori Erőd, Komárom

2019. április 30 - május 4.

  

 

kiemelt tematika:

A FÉRFI

női szemmel 

 

etnik Archív
2018. május KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2018.05.28.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2012.05.02. 8:21

Bástyába szorult a Mediawave


Az idén szerényebben, kevesebb fellépővel, egyetlen helyszínen, és rövidebben, ám annál hangulatosabban telt a Mediawave filmes és zenei fesztivál, immár a 22. Mi a Vágtázó Csodaszarvast és a blues egyik királyát, James Blood Ulmert szerettük leginkább.

Hamvay Péter - Népszava

A Mediawave fennállásának 22 éve alatt hűséges mert maradni az igényes, újító szellemű, kísérletezető művekhez és az ezt szerető szűk közönséghez. Nem játszott a biztos sikerre akkor sem, ha nagy, ingyenes koncerteket rendezett, soha nem követte a kereskedelmi trendeket. Nem oly rég azzal méltattuk a rendszerváltással egyidős zenei és filmes fesztivált ezeken a hasábokon, hogy sok társával ellentétben, nem hajszolta a látogatószámot, nem tett engedményeket: hanem mert kicsi maradni. Azt azért nem gondoltuk, hogy idénre olyan kicsi lett, hogy egyik korábbi mellékhelyszínére, Komáromba, a Monostori Erőd Dunai-bástyájába szorult.


 

De korántsem rossz hely ez. A nagyvárosoktól távoli, természet közeli helyszín javára vált a fesztiválnak. A kilencvenes évek elejének családiasságát hozta el ismét, amikor a füstös győri Lloyd Mozi büféjébe befért az egész sokadalom. Azt a lehetőséget adja most a kicsinység, hogy újrafogalmazza magát a Mediawave. 
A komor erőd hangulatos és professzionális helyszín lett. A bástya falára fényjátékokat vetítettek esténként, a Duna parton sátorozni is lehetett. Két ötven fős teremben vetítették a filmeket, játékfilmeket csakúgy, mint animációs, rövid, és dokumentumfilmeket, s akárhány vetítésre benéztünk, mindig jócskán tele volt a rögtönzött mozi. Két zenei színpadon - egy nagyobb szabadtérin a bástya udvarán, és egy kisebb fedett teremben, szólt esténként a jazz, rock, etno, blues, swing, és mindezek keveréke. 

A fesztiválnyitó kiemelkedő eseménye a Grecsó Kollektíva fellépése volt pénteken. A legizgalmasabb programok a hétvégén sűrűsödtek. Fellépett Gandpierre Attila együttese, a Vágtázó csodaszarvas. A sámán-rock nagyon bejött a fesztivál törzsközönségének. A vasárnap sztárja James Blood Ulmer amerikai blues énekes-gitáros volt. A záró esemény pedig az etno jegyében telt. A győri Cifra Műhely mennyegzőt és lakodalmat varázsolt a Dunai-bástya udvarába. Este pedig a roma zene szólt.

Idetaláltak az igazi mediawaves arcok, mint például az a fiú, aki használt evőeszközökből készít ékszereket, dísztárgyakat, és szélcsengőket. A fesztivál mottója egyébként is a környezettudatosság volt. Képzőművészeti kiállítások, pályázatok szóltak az újra feldolgozott anyagokból készült használati tárgyakról. Volt is számos jó ötlet, lámpák, lakásdíszek PET palackokból, de van, aki például szexuális segédeszközöket gyárt különféle hulladékokból. 
De, hogyan került a Mediawave Komáromba? A fesztivál Győrből indult, innen nőtt ki nemzetközi hírű seregszemlévé. A város vezetése mindig ambivalensen állt hozzá, afféle úri huncutságnak tartotta az egészet. A narancsszínűre váltó városvezetés aztán egyre kevesebb támogatást jutatott számára, sőt, még a szokásos fesztiválhelyszíneket sem akarta rendelkezésre bocsátani. Hiába, a választóknak utcabállal és Dolly Roll koncerttel sikeresebben lehet kedveskedni, mint rétegzenével és -filmekkel. 

A Mediavawe, hogy a korábbi évek színvonalán működhessék, 2010-ben áttette székhelyét a szomszéd megyébe, Szombathelyre. A vasi megyeszékhely komoly kulturális fejlesztésbe kezdett akkortájt, ebbe a koncepcióba jól illett egy nemzetközi rangú fesztivált. Fűt, fát meg is ígért a Mediawavenek, ám a harmadik évre elfogyott a pénz és az érdeklődés. Lehetetlenül alacsony összeget ígértek a fesztiválnak, amely inkább - legalábbis időlegesen - szedte a sátorfáját, és meg sem állt Komáromig. Hivatalosan mindkét fél bízik a folytatásban, ha jól értjük a híreket, a város populárisabb fesztivált szeretne a pénzéért. Pedig a Mediawave mindig megszólította a helyieket, összehozta a különböző kultúrákat, figyelt a hátrányos helyzetű csoportokra, igaz mindezt a sör-virsli versenynél és az utcai kirakodóvásárnál némileg szofisztikáltabban tette.

MEDIAWAVE Film és Zenei Fesztivál Díjlista


Legjobb dokumentumfilmnek járó díj: Maciej Drygas (Lengyelország): Ellenőrzött levelek

Legjobb kísérleti filmnek járó díj: Erik Rosenlund (Svédország/Dánia): Kitörölhetetlenül

Legjobb animációs film Adrián Miguel Delgado & Tenesor Cruz Niesvaara (Spanyolország): Piszkos Péntek

A legjobb nagyjátékfilmnek járó díj (megosztva):Ben Rivers (Egyesült Királyság): Két év a tengeren. Egy különleges és személyes univerzum költői bemutatásáért, a filmnyelv progresszív és érzékeny használatáért.

A legjobb nagyjátékfilmnek járó díj (megosztva): Alyona Semenova & Alexander Smirnov (Oroszország): Berkenye keringő. A háború egy a kommunizmus idején elhallgatott epizódjának elmeséléséért, a szovjet háborús filmek hagyományaira támaszkodva.

Hamvay Péter /

 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák