www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.08.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2013.05.05. 19:25

A LIJIANGI KAPCSOLAT - Jávorszky Béla Szilárd beszámolója


Az idei Mediawave egyik erős vonulata a lijiangi kapcsolat. Belső-Dél-Kínából, a Himalája tövéből, kétezernégyszáz méter magasból újfent népes küldöttség jutott el Komáromba, élén az immár huszonharmadik alkalommal nekilendülő fényíró fesztivál egyik szimbólumát megfestő Wu Jianggal. Javarészt kínainak vallják magukat, de olyan vidékről jönnek, ahol tucatnyi nemzetiség él együtt, és közülük nem ők a legnagyobbak. Ahol thai, burmai és vietnami arctípusok váltakoznak mongollal, ujgurral és tibetivel. S ahol a hegyvidéki, önálló ezeréves történelemmel és képírással rendelkező násik adják a többséget.

 

fotó: Nyikos Péter

Az idei Mediawave-re bevonulók között mégis csak egyetlen igazi nási akadt. A fafaragó Mu Xinrong kedves, mosolygós fiú, aki a szerszámait mindig a hátán cipeli és a sajátján kívül semmilyen más nyelvet nem beszél. Viszont alig pár óra leforgása alatt képes bármilyen formát, alakot kibontani a legkeményebb faanyagból is. A monostori erődben egy sokmázsás, embermagasságú körtefa-rönknek esett neki, előbb méregette, nézegette, aztán különböző méretű motorosfűrészekkel távolította el a feleslegesnek ítélt részeket, majd jöhetett a vésős-kalapácsos finomhangolás, a végére a csiszolópapír. Zárásként pedig a totemoszlopszerű faalakot tűzvörösre festette.


A zenészek legjelesebbike, a mongolos beütésű Wang Xiao csendes, fura fazon, felkontyolt haját ki tudja mire használt fémpipával szúrta át. Helyi három húros pengetős hangszeren kísérte önmagát, a tibetiekéhez hasonlatos, mélyről megrezegtetett torokénekét. Mindezt egy látványelemekben bővelkedő ütőhangszeres és roppant dekoratív, hosszú, éjfekete hajú énekesnő társaságában. Kétségkívül egzotikus produkciójuk azonban ott, azon a Duna-parti délutánon valahogy mégsem itatódott át kellő spirituális töltettel.

 

fotó: Nyikos Péter


A kínai vendégek között külön kasztot képviselt Li Mingying, a napszemüveges, kendős, kalapos szecsuáni dáma. Lijiangban és Chongqingben három éttermet működtet, melyekben alkalmanként maga is szívesen beszáll a főzésbe. Vérbeli szakács, csakis válogatott alapanyagokat és fűszereket használ, meg persze az édesanyja által sokórán át összefőzött paprikamasszát. A kínain kívül semmilyen nyelven nem beszél, viszont roppant kifinomult a szaglása és a tapintása, így remekül eligazodott a hazai hús-, zöldség- és fűszerkínálatban.


Nem utolsósorban pedig itt járt Sun Yongtao, más verzióban Ta Sun (Nagy Fa), a hatalmas szívű, Buddha-fazonú csörgődob specialista. Mind közül a legérdeklődőbb és legbelevalóbb, legyen szó ételről, italról, váratlan kalandról. Különösen Iva Bittová és Dresch Mihály produkciója hozta lázba, de mindenre nyitott volt, még a holland Spinifex szonikus lórúgásait is állta. Miközben menthetetlenül belezúgott a magyar citera hangjába. Budapesten vásárolt derbukájával pedig minden kínálkozó örömzenélésben aktív szerepet vállalt.
 

Jávorszky Béla Szilárd
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák