www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.16.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2014.04.18. 19:42

Felvidéki népi kultúra az Együttléten


A komáromi Monostori Erődben rendezik április 29. és május 3. között a 24. Mediawave Film és Zenei Együttlétet. Kiemelt téma a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és néptánca.


 

A Mediawave szervezői mindig is nagy gondot fordítottak a népi hagyományok ápolására és bemutatására. Idén, az Együttlét alatt működő műhelyek között egy felvidéki népi műhely is helyet kap. A cél, hogy az érdeklődők megismerjék a felvidéki népi kultúra mélyrétegeit: a néptánc, a népzene és a népszokások világát. A Csallóköztől Gömörig terjedő tájegységek táncait felvidéki oktatók fogják tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

 

A két ország Komáromának zenészeiből alakult Ritka Magyar Folkband a szokásos, együttlétindító májusfaállítás után zenél majd. A zenekar erdélyi és felvidéki népzenében mélyült el leginkább, amelynek egy részét maguk a zenészek gyűjtötték, nem ritkán kalandos körülmények között eldugott falvak öreg parasztzenészeitől.

 

Győrből érkezik, és tart Felvidéki Táncházat Németh Dénes és zenekara. A tagok táncházas, népzenész körökben jól ismert, gyakorlott muzsikusok, a magyar népzene megőrzésének, továbbadásának elkötelezett hívei. Mind Magyarországon, mind a Felvidéken rendszeresen adnak koncerteket, játszanak táncházakban, kísérnek gyerek és felnőtt néptánc együtteseket egyaránt. Repertoárjukban a Kárpát-medence zenei hagyatékából minden dialektus megtalálható.

 

 

Az asztal fogalom átértelmezéseként időszakosan üzemelő népi asztalokkal is találkozhatnak az látogatók, melyek bárkit befogadnak egy beszélgetésre, egy pohár borra, egy közös éneklésre. A Csallóközi Asztalnál az étel- és italspecialitások mellett bemutatkozik a Csallóköz Táncegyüttes és a nádszegi asszonyok közössége. A Palásti Asztalhoz a Búzavirág Folklórcsoport tagjai hoznak néprajzi emlékeket és falujukra jellemző ételeket.

 

 

A Felvidék népi kultúrájának bemutatásakor nem hagyható ki a szlovák népzene és néptánc. A szervezők hiszik, hogy a szomszédság okán illene megismerni a magyar mellett ezt a kultúrát is, és lehet kiderül, nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk. A Mediawave-en fellép a pozsonyi Muzička zenekar, akik a magyar táncházmozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit. Szintén Pozsonyból érkezik Vlado Michalko és Krausz Ágnes, akik opálhegyi szlovák táncokat mutatnak be, és tanítanak az Együttléten.

 

A Felvidéki népi műhely és kapcsolódó programjairól bővebben
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák