www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.10.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.04.20. 7:16

Dresch a platánfán - Geröly Tamás interjú


Geröly Tamás az egyik legrégebbi alapember, sokféle formációban koncertezett a fesztiválon. Névadója a Geröly Triónak (korábbi néven zzaJ.H Quartet), 2008 óta a Bartók Béla Konzervatórium dobtanára, tavaly pedig megkapta a Mediawave Párhuzamos Kultúráért Díját. A Geröly Triót idén is hallhatjuk majd az Erődben, de addig is olvassunk néhány őszinte történetet tőle. Interjú az idén 61 éves jazzdobossal. 

 

Mióta vagy kapcsolatban a Mediawave-vel?

 

A Fesztivállal a kezdetek óta folyamatos és jó kapcsolatban vagyok. Jenő bácsi 1980 tájt jelent meg az életemben. Aztán jöttek a legendás Győri Jazzestek, a Masinával a Győri Győzelem, a szilveszterek a Hartyándi Rezidencián... Emlékszem Flórát akkortájt nagyon óvták tőlünk, félő volt hogy a gyermek ha meglát bennünket, megáll a növésben...

 

 

Hogy látod, mennyiben változott a fesztivál a győri rendezvényekhez képest? Van Mediawave-hangulat, ami megkülönbözteti a fesztivált a többitől?

 

A Mediawave hangulat jellegzetessége az otthonosság, a családiasság, a nyitottságnak köszönhető. Sokszínüsége a változatos helyszínekkel (Ravazd, Prága, Marosvásárhely, és még sok más város) rögtön hatalmába kerített. Az eltelt hosszú idő alatt a Dresch Quartet, a Dél-alföldi Szakxervezet tagjaként fergeteges események részese lehettem. A Boka Színház, Szőke Andris... Egy alkalommal felcsapták a Dresch Triót egy platánfára! Ácsoltak egy kis dobogót a fára - dob, bőgő, meg minden odafent volt, s alattunk Szőke Úr mint nemzetközi hírű Erőművész... Még ma is fetrengek, ha eszembe jut.

 

A képen szereplő Gombai Tamás Kiváló prímással készült a fesztiválra, sajnos ezt a pénzügyi, gazdasági, egyéb helyzet nem tette lehetővé

 

Geröly Trió
Kováts Gergő – szaxofon
Ajtai Péter – bőgő
Geröly Tamás – dob

 

 

 

 

 

 

Kérünk még történeteket!

 

Persze arra is emlékszem, amikor szabadtéri kis szinpadon hangosítva játszottunk a Misivel (Dresch Mihály), szintén trióban. Zenéltünk, a technikusok meg feljöttek, és elkezdték lebontani a technikát. Misi megkérdezte: mi történik? Közölték vele: át kell pakolni a cuccot másik helyszínre, itt már vége a koncertnek! Misi - teljesen jogosan - akkorát rúgott a már foldon fekvő mikrofonba, hogy szerintem még ma sem esett le. A koncert nem szakadt félbe, Mihály a ritmusszekció hathatós támogatásával "úgy rendesen" kioktatta a technikai stábot az emberi és a muzsikusi méltóság tiszteletben tartása témakörben. Sokan hallgattak bennünket, s Misi nagy sikert aratott... A közönség nagyra értékelte hogy kiállt az igazáért!

 

Semmiképpen nem hagynám ki a Berecz András-Juhász Zoltán-Dresch Mihály és jómagam alkotta Háry Emlékzenekart! Szombathelyen voltunk még anno, Berecz a vesztes háborúból győztesen hazatéró katona történetével legalább 10 éven keresztül szépítette meg az életemet. Velük gardonozni, gyimesit játszani, egy színpadon lenni, igazi ajándék az élettől!

 

 

Kicsit később, úgy négy éve Szombathelyen Tickmayerrel és Grencsóval muzsikálunk. Nem tudtuk, hogy Szabados György Nagymaroson akkor haldoklik. Tudtuk hogy nagy a baj, de hihetetlennek tűnt a közeli dráma. Végig éreztem, hogy ott van velünk, azóta sem sikerült úgy dobolni, mint akkor. A koncert végén jött Jenő a megdöbbentő hírrel... Sokszor eszembe jutott azóta a Mester egyik számomra fontos gondolata, miszerint a zene legyen megdöbbentő! Életműve, halálhíre, hétköznapi tevékenységei - bárhová nézek minden területen megdöbbentő a munkássága.

 

Szabados György

 

Ha már Szombathely szóba került, hogy tetszik az új helyszín, az Erőd?

 

Sokáig azt hittem , hogy a győri zsinagóga pótolhatatlan veszteség. Persze ezt elfogultan írom, mert kikerülhetetlen az a rengeteg élmény amit ott kaptam. Örülök az Erődnek és a közeli Dunának. Történelmi helyszín! Kívánom, hogy a Mediawave olyan sikeresen tartsa magát itt, mint annak idején Klapka Tábornok!

 

  

Végszó?

 

Köszönöm a bizalmat, a barátságot és a kitüntetést! Köszönöm Flórának és barátnőinek hogy szeretik a Triómat! John Dickemant illetve a Cactust biztosan nem hagyom ki idén!

 

Geröly Trió a Mediawave Együttléten

2015. május 1. 18:00 Duna-parti Színpad 

 

***
A Mediawave kezdéséig szeretnénk folyamatosan interjúkat tenni a honlapra, hogy kicsit közelebb hozzuk a fellépőket, előadókat, filmeseket a közönséghez, és hogy könnyebben menjen az ismerkedés a koncertek, filmvetítések után. Hívjátok meg a zenekart, a rendezőt egy fröccsre!
Amelyik fellépő úgy érezné, hogy kimaradt a szórásból, de lenne mondanivalója, jelezze a Mediawave sajtó felé, nem marad kérdések nélkül!
 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák