www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.12.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.04.21. 00:01

Zenei utazás az Argoval


Az Argo budapesti zenekar, tagjai azonbán más-más országból jöttek. Görög, erdélyi, szerb zenei világ, a régi és az új zene találkozása, de mi is az a rebetiko? Ez is kiderül az Argoval készített interjúból, zenekarból Tijana és Nikos válaszolt kérdéseinkre.

 

 

Hogy jött létre a zenekar?

 

Nikos: Csaknem öt éve játszunk a gondolattal, hogy zenekart alapítunk, ez idő alatt volt pár kísérlet különböző tagokkal. Akkor kezdtünk bele ténylegesen, amikor Tijana megérkezett Budapestre, az első próba 2014 tavaszán volt, az első koncertünket ugyanabban az évben ősszel adtuk.

 

 

Hogyan kerültetek Magyarországra?

 

Nikos: Pontosan nem tudnám megmondani, talán a kalandvágy miatt, talán utazni akartam. De aztán jött az igazi szerelem, a zenélés. Azt hiszem, hogy Budapest a mennyország a zene szerelmeseinek.

 

Argo
Tijana Stanković – ének, hegedű
Nikos Sahpazis – úd (arab lant)
Márkos Albert - cselló
Ajtai Péter - nagybőgő

 

Tijana: A zenekarból Albert érkezett Budapestre először, ő több mint húsz éve költözött ide Erdélyből, Közülünk elsőként Márkos Albert érkezett Magyarországra, azért, hogy itt dolgozzék zenészként, zeneszerzőként és alkalmazott zeneszerzőként. Nikos hat éve él itt, ő Görögországban született, én pedig Szerbiában, én csatlakoztam tehát legutoljára. Egyetértek Nikos-szal, Budapest nagyon izgalmas hely zenei szemmel, gazdag kulturális élete és hálás a közönség :)

 

 

Hogy írnátok le a zenéteket?

 

Nikos: Az Argo a rebetiko (20. századi görög népzene) kezdeti időszakához nyúl vissza zeneileg, ezen kívül több különböző balkáni népzenét is játszunk. A dalok előadásában nagy szerep jut az improvizációnak, a kísérletezésnek. Nehéz megmondani, melyik zenét szeretjük a legjobban, ha jó zene, befogadjuk. Mindannyian különböző zenei kultúrkörből jöttünk, eltérő zenei háttérrel bírunk, de ami közös bennünk, az az, hogy tiszteletben tartjuk a más zenei hagyományt.

 

 

Tijana: Az Argo egy kísérlet: fedezzük fel újra a népi gyökereket, és illesszük be a mai környezetbe! De nem kell feltétlenül ragaszkodni az ősi dolgokhoz, hagyományokhoz. Más és más tradíciókat hozunk magunkkal, és ezek izgalmas színt adnak a daloknak. Amikor Nikos elment egy időre Norvégiába, rájöttünk, hogy nélküle is tudunk rebetikót játszani. Ezek ugyanúgy Argo koncertek voltak, és ugyan mindig más-más vendégzenészt hívtunk, megmaradt az az eredeti hangzásvilágunk.

 

Mikor találkoztatok először a Mediawave-vel? 

 

Nikos: Tijana csalt minket a fesztiválra...

 

Tijana: Nikost kivéve már ismertük korábbról a fesztivált, Albert a 200-es évek elején vett részt rajta a Grencsó Collective tagjaként, és saját zenekarával, a W.H. Shakespeare Sonnets and Songs-szal. Péter ugyancsak különböző formációkban lépett fel, és én is a Paniks-szal 2003-tól kezdve több évben. Ezek a fellépések nagyon jó emlékek, sokat fejlődtem ez idő alatt, és sok más kultúrával ismerkedtem meg. Az idei fellépőlista is izgalmas, remélem sok régi baráttal találkozom. 

 

Un air de RebetikoRebetiko

 

A rebetiko a közel-keleti, főként kis-ázsiai kikötőkből érkezett a mai Görögország területére. A kikötői, törvényen kívüli emberek tolvajnyelvén keresztül besurrant a börtönökbe, és fogházvirágként nyílva, jómadarak, mákvirágok gondozták szabadulásáig.

 

Kezdetben keleti dallam, később bizánci színekkel telik meg, keresztutakon lelt falusi énekekkel színesedett, így lett tengerjáróból városlakó zene, utcai vándorénekesekkel, szerenáddal ékitve, föloldozva "bűneitől", emlékezve a kezdetek énekeire.

 

 

 

 

Argo április 29. 21:30 Ékes Színpad


***
 

A Mediawave kezdéséig szeretnénk folyamatosan interjúkat tenni a honlapra, hogy kicsit közelebb hozzuk a fellépőket, előadókat, filmeseket a közönséghez, és hogy könnyebben menjen az ismerkedés a koncertek, filmvetítések után. Hívjátok meg a zenekart, a rendezőt egy fröccsre!
Amelyik fellépő úgy érezné, hogy kimaradt a szórásból, de lenne mondanivalója, jelezze a Mediawave sajtó felé, nem marad kérdések nélkül!

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák