www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. november VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.11.28.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.04.27. 20:31

Akik halakat vetítenek a falakra


Most a Mediawave egy másik alapembere következik, aki a Méhkasaula nevében is beszél az épületfestésről, vetítésekről, fesztiválos sztorikról. Na ki ő?

 

 

Ti 1998-ban alakultatok, 1999-ben már a Mediawave-en voltatok. Hogy ismerkedtetek meg a fesztivállal?

 

Egyesületünk idősebb tagjai kezdetek óta átjártak a Mediawave-re. Irigykedve tekintettünk a győri pezsgő kulturális életre. Én már a 70-es évek végétől átjártam egy-egy koncertre az Ifiházba. Az első kimondott Mediawave-es emlékem 1992-ből való. A befüvesített teremben a befőttkiállítás és a Szőke striptease műsora maradt meg, a filmeken és koncerteken kívül, ami persze idővel összefolynak az emlékeimben. 1998-ban, ha jól emlékszem bekerültem a szignál filmbe is. A zsinagógás programok felejthetetlenek még.

 

 

Ha 1999, akkor belecsöppentetek a Mediawave egyik legnyüzsgőbb időszakába. Milyen volt az akkori kulturális légkör Győrben?

 

 

Székesfehérvárról nézve csodálatos. Vidéki lévén szerettem a vidéki fesztiválokat. Az összművészeti jelleg fogott meg igazán. Jó volt tapasztalni, hogy nem csak a Mediawave idején volt igényes kulturális élet a városban, hanem évközben is.

 

 

Korábban már írtunk a honlapon a fényfestésről, mégis ismételjünk: hogyan zajlik egy fényfestés?

 

Vetítéseink nagy része épületfestés. Első lépés a vetítendő épületet megnézése. Másodsorban a képi világot válogatjuk össze. Ha van tematika, akkor ahhoz igazítjuk a fényfestést, ha nincs akkor fénykollázzsal „tapétázzuk” be az épületet. Van kb. 300 darab üvegdiánk, amit üvegfestékkel kézzel festetek meg az alkotók. Ebből tudunk válogatni.

 

 

A szombathelyi Fő tér vetítésénél virágkollázst alkalmaztunk, a komáromi Dunai Bástyánál adott volt a halak vetítése a Duna miatt.

 

A felületes szemlélő azt is mondhatná, hogy a fényvetítő egy elavult technológia, itt van már a projektor, a lézer, meg ki tudja mi. Olyan lehet számotokra a dia, mint az analóg fényképezőgép a fotósoknak?

 

Igen, íze van. A költséghatékonyságon kívül a vetítés minősége is szerepet játszik, hogy nem használunk digitális vetítőket. A gépparkunk diavetítőkből és írásvetítőkből áll. Főként a 70-es évek végéről. Az analóg technika könnyen szerelhető, átalakítható speciális körülményekre is, mint egy épületfestés. Finommechanikai és optikai barkács - tuningolással nagy felületeket tudunk megfesteni.

 

 

A budapesti Nemzeti Múzeum volt talán a legnagyobb vetített épületünk. Mindenképpel oldjuk a technikai elitizmust az analog írás és diavetítőinkkel.

 

Nem bírom ki, mondjatok egy sztorit Győrből! Utána pedig mondjatok megtörtént dolgot más fellépésetekről. (Kérdező tanúja volt pultosként egy bulinak a Rómerben, aminek másnapján Zöld a színpadon töltötte az éjszakát)

 

Mint dj, a Je t'aime… moi non plus partyn volt 2009-ben, ahol akkora volt a tömeg, hogy ugráltak a színpadon a Rómerben és életemben először és utoljára biztonsági őrt kellett kérnem, mivel a táncolókkal együtt ugrált a tű is a lemezeken (a "mit iszik a zenekar vs. kapcsolattartás a közönséggel" miatt a buli után a Rómerben is aludtam).

 

 

Ami még emlékezetes maradt, az a szombathelyi Iseum templom bevetítése volt gerillában. Történt, hogy az első szombathelyi Mediawave egyik esti programja az épp elkészűlt, de még át nem adott Iseummal szemben volt, A soproni Alkalmazott Művészeti Intézetes, AMI-s önkéntes csajokkal ott vetítettünk. Az út túloldalán volt az elkészült II.századi épület másolata. A program végén, mikor összepakoltunk, 150 méteről vittük az áramot az úttesten, palánkon keresztül és egy vetítővel és 5-6 üveggel bemásztunk az építkezési területre. A Borostyán útra helyezve a gépet, bevetítettük a szentélyt. A csajok kintről falaztak nekünk, miközben dokumentáltuk a vetítést.

 

 

Másnap mutatom a képeket a Puskernek, aki mint szombathelyi, aggódott, hogy ciki lesz, mivel gáz volt az egész építkezés körül, már kezdet kezdete óta. A Jenőnek viszont nagyon tetszett a gerillaakciónk, el is kérte a fotó dokumentációt. Természetesen a múzeumnak is elküldtem a felvételeket, sűrű bocsánatkéréssel és lehetőséget kértem, egy legális vetítésre. A következő évben a Savária Történelmi feszten audiovizuális

est lett belőle. Köszönöm Mediawave-nek (és az AMI-s csajoknak).

 

Mik a tervek a jövőt nézve? Hol lesz a Mediawave után fényfestés?

 

 

A székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon belül a Jam-Bory-Vár kisfesztiválon a Bory Várat vetítjük be május 16.-án. A jövőre nézve a nyár főszezon számunkra. A bukaresti Nemzetközi Kulturális Intézetek Éjszakáján (június 19-én) az ottani Magyar Intézet kérte fel fényfestésre a csapatot. Operatív szervezés alatt van a kecskeméti Városháza, és jó pár prémium kategóriás művészeti fesztivál is. 

 

Méhkasaula fényfestők a Mediawave-en: április 30. és május 2. között minden este

 

Penguin Sound System: május 3. 01:00 Spanyolfal mögött

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák