www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. december KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2020.12.03.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.05.11. 23:24

Szamovár-afgán teaház- New Yorktól Novoszibirszkig - dr. Pellek Sándor


A Szamovár-afgán teaház második éve szerepelt a MEDIAWAVE negyedszázados rendezvénysorozatában. A komáromi erődben a múlt évben a Bástya Fogadótérben, ebben az évben a Klapka Teremben, a Fesztiválközpontban kapott helyet. A fesztivál ideje alatt a teaház különleges teáival és tradicionális afgán recept szerint készült süteményével kínálta az érdeklődő fesztiválvendégeket.

 

A teaház a keleti teakészítés hagyományaihoz hű maradt, eredeti orosz szamovárral, kuvaiti kézi készítésű réz kiöntővel, a berendezett teázóban perzsaszőnyeggel és illatos gyertyával csábította a tea rajongóit. A perzsaszőnyeget úgy helyzetük el, hogy az arra járók azt ne tudják kikerülni. Az alatta elhaladókat a szőnyegrojtok homlokukon megsimították vagy éppen meghajoltak előtte. Az érintés a békés afgán emberek mosolya is lehet- akár, de aki meghajolt előtte az tiszteletét fejezte ki az országért, tudta nélkül is. A teák nagyon népszerűek voltak, különösképpen az Isztambulból származó fekete tea, jeruzsálemi kardamon maggal, amit személyesen állítottam össze. Eredeti afgán fekete teát is felszolgáltunk, de Indonéziából származó illatos gyömbérteát is. Nagy népszerűségre tett szert a Mandala Biotea és a zöldteák széles natúr és gyümölcsökkel kevert változata is. A teát fehér és barna cukorral, citrommal, mézzel, natúr módon, de akár angolosan tejjel is fogyaszthatták. Az asztal ahol készítettük számos fotósnak ihletet biztosított, a kávéházi asztalok pedig a teázóknak nyújtott megnyugvást és tartalmas beszélgetést barátoknak és mindenkinek, aki ott volt. A teázókat eredeti afgán recept szerint feleségem által készített, banános és fekete csokis süteménykóstolóval tettük még vonzóbbá, melyet ezüst tortatartón helyeztünk el.

 


A baráti beszélgetések és a mosolygó teázó, sütiző emberek örömét fokozta a teaház ingyenessége is, mely sok ember számára meglepetés volt. Örömmel szolgált számunkra, hogy a múlt év fesztiválozói emlékeztek ránk és megtiszteltek bennünket ismételt jelenlétükkel. A több száz vendégünk közöl, a teljesség igény nélkül teázott a Szamovár-afgán teaházunkban:


Marjai Judit fotóművész, a new yorki, avantgard Eastern Boundary Quartett tagjai közül Joe Fonda nagybőgős és Michael Jeffry Stevens zongorista. Bede Fazekas Zsolt a torontói FM Rádió főszerkesztője (mellékesen együtt jártunk a hetvenes években zeneiskolába, zongora tanszakra).Villányi László, József Attila díjas költő, az MTA tagja, A Műhely folyóirat főszerkesztője, Csurák Erzsébet selyemművész. Ella Davletshina, rendező, a novoszibirszki Meeting in Siberia fesztiváligazgatója, Kulcsár Béla a Jeruzsálemi Szent Lázár katonai és Kórházi Lovagrend győri parancsnoka. Bányász Emerencia erdélyi fotós, a „Tájviselet” c. kiállítás alkotója és a Kölyök-Wave tagjai is szép számmal képviseltették magukat a teaházban, azt hiszem ez jó dolog.

 


A teaházban segítségemre volt, feleségem Ildikó, lányom Fanni és fiam Dávid. A teát Zsolnay teáskészletben szolgáltuk fel. Az emberek, azt hiszem alapvetően jók és rendkívül figyelmesek, az értékes készletből egyetlen pohár sem tört el.


Megtisztelő, hogy a szlovák Körkép, gondolkodó blogportál szerint, melyet a fesztiválról közöltek, a következőt fogalmazta meg: „A zenés és filmes programok mellett több nép kultúrájába is betekintést engednek az úgy nevezett műhelyek és a bolgár, litván, kozák asztalok vagy épp az afgán teaház, ahol szó szerint belekóstolhatunk a kultúrába"

 

A teaház mellett 3 fotó-számítógépes grafika-(R)-evolution 25, szellemfalatok, faltöredék címmel- is került kiállításra, mely a teázó vendégekkel közös véleményalkotásra is lehetőséget biztosított.


Dr. Pellek Sándor PhD
teakészítő

Győr, 2015-05-04.

 


 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák