www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

FIGYELEM!

már lehet nevezni 

FILMEKET ÉS KÖZÖSSÉGI ALAPÚ

ZENEI ÉS MÁS MŰVÉSZEI PRODUKCIÓKAT,

MŰHELYEKET!

legkésőbb:

2019. január 10-ig

 

 

kiemelt tematika:

RÍTUS

amely a művészeti és közösségi nevezésekre

is érvényes 

 

A részleteket, nevezések aktuális helyzetét

keresd az Együttlét weboldalán!

 

  

FIGYELEM!

már lehet nevezni 

FILMEKET ÉS KÖZÖSSÉGI ALAPÚ

ZENEI ÉS MÁS MŰVÉSZEI PRODUKCIÓKAT,

MŰHELYEKET!

legkésőbb:

2019. január 10-ig

 

 

kiemelt tematika:

RÍTUS

amely a művészeti és közösségi nevezésekre

is érvényes 

 

A részleteket, nevezések aktuális helyzetét

keresd az Együttlét weboldalán!

 

etnik Archív
2019. január KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2019.01.16.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2015.05.06.

Mediawave 2015: Mindenki táncol – Táncfilmek


A táncfilmes blokk közvetlenül a kísérleti filmes után szerepelt a Mediawave programjában – nem véletlenül, hiszen ahogyan a Műfajok határán filmjei közt is találtunk táncost, a táncfilmek mindegyike kísérletező kedvű alkotás volt.

filmtekercs.hu

Carlota Grau & Brisa Luque: A balerina

A rendezőpáros filmje – Grau egyben főszereplő is – egy egyszerű, feszültségtelinek szánt kétszereplős helyzetet mutat be: a táncosnő mozdulatait egy fényképész próbálja megörökíteni, megszállottan követi őt. A kortárs tánc – tehát a magyar címmel ellentétben nem balett – valóban izgalmas, a körítés, azaz a fotós kattintgatása és a kimerevített, riadt tekintetű portrék azonban teljesen indokolatlannak tűnnek. A titokzatos férfi nem változtatja thrillerré a táncosnő produkcióját, hanem ellenkezőleg, a meg- megszakított tánc veszít erejéből.
 

Jean-Gabriel Périot: Ha egyszer el kell tűnnünk, az legyen hangos, és harcoljunk az idők végezetéig!

Jean-Gabriel Périot nem ismeretlen a Mediawave nézői számára: két éve Az ördög című kisfilmje szerepelt a fesztiválon, melyben hasonlóan hangsúlyos a zene, mint az idei extrém hosszú című produkcióban. A Ha egyszer el kell tűnnünk… egy zenekar és közönsége viszonyát mutatja be, tehát hasonlóan kétpólusú a története, egy végtelen küzdelmet érzékeltet, mint A balerina – a rockzenekar játszik, a közönség reagál, kivéve egy nőt; ő viszont később főszereplővé lép elő. Azonban hiába a lendületes zene, Périot filmjéből hiányzik az a dinamizmus, mely érdekessé tenné a nő és a zenészek harcát – így a 15 percesre nyújtott klip üresnek hat.

 

 

Juliette Yu-Ming: Az átutazás rituáléja

 

A válogatás legkülönösebb darabja Juliette Yu-Ming egyszemélyes butoh produkciója volt, melyben egy omladozó brazil bérházban táncol; pontosabban a japán butoh több, mint egy tánc, inkább a performanszhoz közelít. A jelen képei mellé archív (nem táncos, hanem változatos, asszociatív módon illeszkedő) felvételeket társít, érzékeltetve a világok közti átutazás aktusát. Az első találkozás a butoh művészetével és Yu-Minggel kicsit megdöbbentő, de legalább szerepelt egy igazán bevállalós kisfilm is a csokorban.

 

 

Momoko Seto: Planet Σ

 

A táncfilmes blokk legérdekesebb és legsikerültebb filmjében nem is emberek táncolnak, hanem gigantikus rovarok: a Bolygók sorozat harmadik darabja (korábbiak: A bolygó és Z bolygó) gyönyörűen animált mini-sci-fi. A jégbefagyott szöcskék, méhek felélednek, és együtt repülnek, majd hullnak alá a ringatózó csillók, növények, korallszerű teremtmények között. A japán-francia művésznő Berlinalét is megjárt művében szerencsésen találkozik az egyedi ötlet, a különleges látvány és a profi megvalósítás: a Planet Σ váratlan irányba tágítja ki a táncfilm fogalmát, különleges élménnyel gazdagítva a nézőjét.

 

 

Antonella Mignone & Cristiano Panepuccia: Kintsugi

 

A Kintsugit ugyanaz az alkotópáros készítette, mint a kísérleti filmek közt szereplő Single # Double # Triple-t, de ez a darab sokkal élvezetesebbre sikeredett. Mint a leírásából kiderül, „a kintsugi egy japán technika, ahol törött kerámiadarabokat töltenek fel arannyal töltött gyantával, ez költői metafora a fizikai és érzelmi gyógyulás folyamatára” – ám a Kintsugi mindenféle háttérismeret nélkül is megállja a helyét. Az élénk színek, a harmonikus mozdulatok frissességet árasztanak, így kellemes meglepetéssel zárult a Táncfilmek blokkja.

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák