www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

FIGYELEM!

már lehet nevezni 

FILMEKET ÉS KÖZÖSSÉGI ALAPÚ

ZENEI ÉS MÁS MŰVÉSZEI PRODUKCIÓKAT,

MŰHELYEKET!

legkésőbb:

2019. január 10-ig

 

 

kiemelt tematika:

RÍTUS

amely a művészeti és közösségi nevezésekre

is érvényes 

 

A részleteket, nevezések aktuális helyzetét

keresd az Együttlét weboldalán!

 

  

FIGYELEM!

már lehet nevezni 

FILMEKET ÉS KÖZÖSSÉGI ALAPÚ

ZENEI ÉS MÁS MŰVÉSZEI PRODUKCIÓKAT,

MŰHELYEKET!

legkésőbb:

2019. január 10-ig

 

 

kiemelt tematika:

RÍTUS

amely a művészeti és közösségi nevezésekre

is érvényes 

 

A részleteket, nevezések aktuális helyzetét

keresd az Együttlét weboldalán!

 

etnik Archív
2019. január KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2019.01.16.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2016.04.12. 22:25

Mély megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy koncertünk "underground tánczene"-ként lett besorolva - interjú drMáriással a Tudósokból


A Tudósok zenekart pontosan harminc éve, 1986-ban, az akkor húsz éves festő, zenész és író drMáriás társaival együtt alapította a vajdasági Újvidéken. A délszláv háború elől Magyarországra költöző zenészek a kilencvenes évek elején Budapestre tették át a székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A zenekar vérbeli kelet-európai zenei nyelvet alakított ki, amely egyszerre jazz és underground, funk és punk, világzene és avantgárd. Harminc éves fennállásukat egy évig tartó koncertsorozattal ünneplik, drMáriást kérdeztük arról, hogy honnan a kapcsolat a Mediawave-vel. 

 

drMáriás: A Mediawave-nek sokáig nem kerültünk a figyelmébe, bár sok vajdasági és magyarországi ismerősünk volt a szervezőgárdában, nagy sikerrel tartottak tőle távol minket. Aztán Jávorszky Béla Szilárd Hartyándi Jenő figyelmébe ajánlott bennünket, s 2011-ben egyszerre lett koncert, kiállítás, beszélgetés, díj, forgatás.

 

- Milyen volt a Mediawave a ti szemetekkel, gondolok itt Győrre, a Rómer Házra, a zsinagógára..

 

drM: A Mediawave számomra egyszerre idézte fel az újvidéki jazz-fesztivált, a budapesti közgáz jazz-klubot, alternatív fesztiválokat és nyugat-európai autonóm klubokat, az optimista világmegváltoztató hippizmust és punkos anarchizmust, a népművészetet és az avantgárdot, vagyis mindenekelőtt a műfajoktól független átjárást a saját útjukat járó, eredeti, kíváncsi, egyetemes léptékekben gondolkodó alkotók és közönségük között, amely ilyenkor együtt lélegzik az olykor nehéznek tűnő, ám a felfokozott fesztiváli hangulatban és a nagy közös baráti forgatagban sokkal könnyebben befogadható művészeti megnyilvánulásokkal, amelyek ilyenkor igazi csodákkal tudnak felérni.

 

 

- Újvidéki gyökereitek vannak, mesélj ezekről, hogy él tovább ez a hagyomány Magyarországon, Budapesten?

 

drM: Egy egészen más mentális, kulturális, társadalmi közegben formálódtunk, mint az itteniek, így egész más a habitusunk, vérmérsékletünk, művészetről alkotott képünk és felfogásunk. Ami részben rossz, mert emiatt olykor nem értik az itteniek, hogy mi mit is csinálunk, másrészt viszont jó, mert eleve más hang, szín és nyelv, amit hozunk. Ezt valamikor Szabados György úgy fogalmazta meg, mint a magyar kultúra önbeporzását, s ezt ennél szebben nem is lehet megfogalmazni.

 

- Sok helyen olvasom, hogy a vajdasági, délvidéki magyarok sokkal aktívabbak kulturális téren, ez mennyiben igaz szerinted?


drM: Nehéz általánosítani, de tény, hogy ha valakitől valamit el akarnak venni, akkor az annál jobban ragaszkodik ahhoz, amitől meg kellene válnia. A vajdasági magyaroknak nem igen vannak olajfinomítói, gyárai, éttermei és diszkói. Kultúrájuk van, emellett harci kedvük, bizonyítási vágyuk és életkedvük. Élni akarnak, s jól érezni magukat, amit kultúra nélkül nem igen tudnak elképzelni, ezért néha könnyebben vágnak bele és kezdeményeznek koncerteket, kiállításokat, beszélgetéseket, mint mások.

 

 

- A nyitónap egyik főfellépője vagytok, van valami speciális program, amivel készültök?

 

drM: Mély megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy koncertünk "underground tánczene"-ként lett besorolva, ami persze nem rossz, csak furcsa, mert még tánczenének sosem minősítették, amit produkálunk. Közben pedig tényleg az, még ha az inkább fékevesztett ugrálásnak, örömteli üvöltözésnek és öntudatlan közösségi dadaista örömünnepnek is volna titulálható. Most először lépünk fel a Mediawave-n kvartettben, Endrei Dávid basszusgitáros és Jeli Gergely dobos mellett három éve állandó zenekari tagunk, a billentyűs Tövisházi Ambrussal kiegészülve, hogy egyfajta időutazásra vigyük a közönséget a Tudósok három évtizedes üdítő szellemi terror-tevékenységének különbözői korszakait és gyöngyszemeit idézve fel egy nagyszabású "underground tánczenei kulturális rendezvény" keretein belül.

 

Ez a koncert lesz az egyik legkedvesebb abban a hosszú sorban, amely majd november 5-én kulminál az A38-on, ahol az a központi ünnepség kerül majd megrendezésre koncerttel, kiállítással, vetítéssel, vendégekkel, amely a zenekar 30 és az én 50 éves fennállásomról igyekszik majd vidáman megemlékezni.


Tudósok zenekar, április 27. 22:00 Ékes Színpad 


Bónusz film: Kelet-európai zombi

 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák