www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. december KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2020.12.04.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2018.04.29. 21:57

„Örömömet lelem” a Mediawave Együttlét második napján


Vaskarika - Mészáros Vivien - Fotók: Horváth Attila

2018.04.29.

A szombati nap a tematikának megfelelően az Öröm jegyében telt. Megnyitották kapuikat a piknikprogramok, a gyermek és családi, illetve a művészeti műhelyek, az est főattrakciójaként pedig az amerikai jazzlegenda, Elliott Sharp műsorát tekinthette meg a közönség. (sok mindet olvashatsz még a részleteket, valamit a fotógaléria itt tekinthető meg)

 

A szombati forgatagba belecsöppenve örömmel láttuk, hogy majd' háromszorosára duzzadt a résztvevők száma. Az embereken kívül a csalogató portékájú standok is megszaporodtak az udvaron. Frissen sütött magos kenyerek, ízletes sajtok és keleti ruhabazár nyílt az erőd falai között. A kóstolás, böngészés közben bőséges programkínálatból válogathattunk.

 

Kellemes délutáni időtöltésnek ígérkezett a Tiszti teremben tartott animációs kisfilmek sorozata. Az első napból kiindulva biztosan tudtuk, hogy nem érhet csalódás, bármelyik filmes programot választjuk. Elsőként a francia alkotású emberevő óriás tragikus történetét láthattuk, aki abba szeretné hagyni az evést, elrejtve ezzel önmagát a világ kíváncsi szeme elől. Egy észt kisfilm mulatságosan mutatta be Hófehérke és a hét törpe történetét Mary és a hét törpe című átdolgozásában, melyben Hófehérke egy dögös vadmotoros a hét gyújtógyertyával. A svájci Intimitás képei egy zuhanyzó, öltöző, sminkelő nőt jelenítenek meg, aki a narrációban feltárja a lelkét. A fura meló képkockái már feladták a leckét az értelmezőképességnek. Magunkban összefoglalva arra jutottunk, hogy egy nagyobb haszonnal járó munka miatt az ember egy teljes meztelenségében kiszolgáltatott állattá válhat. Jó megoldás volt egy könnyedebb, egyszerűen befogadható szösszenettel folytatni. A Tudod mitől félek című román alkotás megmosolyogtató módon tárta elénk, hogyan jelennek meg vizuálisan a gyermekek képzeletében, rémálmaiban lakó félelmek. Az utolsóként egy svájci-francia kettősből született 59 másodperc címet viselő alkotást tekintettünk meg. A film egy szerelmi történetet mutat be, amit az olasz történelem egyik legtragikusabb történése, a földrengés árnyékol be. Az animációk érdekes kérdéseket boncolgattak, kezdve az elfogadástól, a félelmek, korlátok közé zártság problémáival.

 

 

Az erőd belső udvarán az éhes hasaknak ismét a kondérok gőzölgő tartalma bizonyult a legjobb további programnak. A különféle gulyások kóstolgatása közben a kikiáltó invitálta a jóllakottakat a spanyol fal árnyékába, ahol perceken belül Estoerotica címen filmvetítés kezdődött. Az esemény pikantériáját nem csak az erotika témája köré fonódó kisfilmek, hanem a részek között közösen elfogyasztott több üveg pálinka, illetve a lowtech érintőképernyő együttese adta. Négy erotikus észt animációt láthattunk, melyeket Priit Tender nemzetközi hírű észt animátor vezetett fel és kommentált. A kisfilmek az erotika számtalan megjelenési formáit mutatták be, melyek nem szűkölködtek humorban, sőt pornográfiában sem. Az olykor erős, naturalisztikus, asszociatív képsorok láttán nem is csoda, hogy a közönség igényelte a kemény pálinkákat. A vetítés utolsó darabja alatt megtudhattuk, mit rejtett a lowtech érintőképernyő: egy-egy vállalkozókedvű észt lány és fiú a vetítővászon mögé bújva megvált ruhadarabjaitól, majd a vásznon keresztül mindenki kedvére tapogatózhatott. Ötletes és izgalmas újragondolása volt az érintőképernyőnek.

 

 

Film után film - gondoltuk, és belestünk a Baka terem kuckójába is. Ígéretesnek mutatkozott Az Elefánthajhász címet viselő, Fischer Gábor által rendezett kisjátékfilm. Haumann Péter, Jordán Tamás és Kovács Zsolt hármasának neve biztos garancia volt arra, hogy remek negyedórának nézünk elébe. A történet három öregről szól, akik soha nem mertek kilépni mikrokörnyezetükből és valóban megélni a saját életüket, emiatt örök álmodozók, kamaszok és valahol infantilisek maradtak. Az újpesti piaci törzshelyen nagy tervezgetések, mulatságos szóváltások követik egymást. Hárman háromfélék, mégis ugyanabban a lehetetlen helyzetben vannak. A hazai után külföldi kisjátékfilm következett, mely Súlyfelesleg címmel foglalt helyet a programfüzetben, azonban a tükörfordítás szerint - és általunk is szimpatikusabbnak vélt - Hogyan hízzunk meg gyorsan lenne a valódi cím. A történet egy olyan világban játszódik, ahol nagyon gyenge a gravitáció, így a sovány emberek felrepülnek az égbe. A főszereplő Constantine alacsony súlya miatt soha nem hagyhatja el a szobáját, azonban a szerelem mindent felülír, és a fiú eszeveszett hízókúrába kezd, hogy személyesen hódíthassa meg szíve kerekded hölgyét. A történet vége happy end, a két szerelmes egymásra talál. Noha Constantine nem hízik meg, megmosolyogtató volt belegondolnunk, mennyivel könnyebb a helyzet visszafelé, ha a plusz kilókkal és kalóriákkal nem harcolunk, hanem magunkba tömjük őket.

 

 

Nagy örömünkre a külső helyszínek is megnyíltak és az udvar és a pázsit is különböző programmal fogadhatta az érdeklődőket. Elsőként az orrunk után mentünk. A erőd falai tövében a közösségi ételkészítés keretében különböző nemzetek kulináris különlegességeibe kóstolhattunk bele. Egy plédre letelepedve kedves hennakészítő lányok alkottak szebbnél szebb motívumokat, a grafológiai vizsgálaton megtudhattuk, mit árul el rólunk ez írásunk. A bástya falai között megkezdődött a fainstalláció építése, illetve az ártér erődítménye közé egy köteleken lógó kőhintát szereltek, melyet a gyerekek szünet nélkül birtokoltak. A belső udvarba visszatérve a Méhkasaula üvegfestő workshopján kicsik és nagyok változatos, színes mintákkal töltötték meg a kicsiny üveglapokat. A tér központi részében közben megkezdődtek az esti össztűz előkészületei, melynek keretében bárki besegíthetett a tűzhely építésébe. Az udvar kavalkádja spontán örömzenélésekkel, nótázássokkal egy pillanatig sem maradt csendes.

 

 

Az est fő fellépőjeként az amerikai jazzlegenda, Elliott Sharp és zenekara lépett színpadra az Ékes terem teltházas közönsége előtt. Akik a kellemesebb jazzdallamokat megunták és kicsit felpörögtek volna, azoknak eggyel arrébb a már jólismert Wakachuka zenekar játszotta a táncolós dalokat. Az Elliott Sharp vezette műsort a Taraf de akácfa multikulturális, soknemzetiségű, de a zene közös nyelvén beszélő, összeverbuválódott csapata követte, akik aztán tényleg feltették azt a bizonyos pontot az i-re. A balkáni népzenét játszó banda évek óta visszajáró vendég a Mediawave-en, ami koncertjüket látva méltán kiérdemelt.

 

A koncertsort megszakítva szimpatikusnak tűnt a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjeinek megtekintése. Terveink szerint belenéztünk volna egy-egy alkotásba, azonban annyira lebilincselő volt az összes, hogy a végéig beleragadtunk a fotelokba. Az összességében egy órás mozi húsz évet felölelő válogatás volt Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál beérkezett pályamunkái közül. A különböző filmes technikák és megoldások sokasága mellett igazi realisztikus ródmúvit is láthattunk, ahol a szereplők megmászva a Somló hegyét, megbizonyosodtak a három csöcsü, egy pöcsü legendájáról.

 

 

Jócskán belecsúsztunk már az éjszakába, amit ezúttal Dj.Zöld nyújtott még tovább a mulatni vágyóknak. Az Öröm jegyében nagyon tetsző ajánlással csalogatott Zöld bulija, aki évek óta az egyik legikonikusabb Wave-visszajáró: Örömömet lelem a barázdabillegetésben. Örömömet lelem, hogy egymásra talál zenei ízlésem a közönségemmel. Örömömet lelem, ha jó idő van és alacsony a Duna állása.

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák