www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

  

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

 

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

  

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

 

etnik Archív
2018. április VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2018.04.27.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2012.04.27.Helyszín: MONOSTORI ERŐD - Kersd meg! 1 - KOMÁROM (HUN),
16:30

30 ÉVES A GYŐRI NEMZETKÖZI JAZZKONCERT-SOROZAT (Magyarország)

In memoriam László Győrkös (1947-1997); György Szabados (1939-2011); Tamás Váczi (1956-1987); Sándor Vajda (1965-1996); Tibor Zomborácz (1956-2007)

1982-ben indítottuk útnak Győrött az a - MEDIAWAVE Fesztivál egyik elődének tekinthető - nemzetközi jazzkoncert-sorozatot, amely a szocializmus éveiben az első független, civil szervezésű nemzetközi koncertszervezésnek bizonyult (akkor ezt még nem tudtuk, csak a lelkesedés, jazzkedvelés vitt előre bennünket, csak utólag derül ki a tett súlya, jelentősége). Mert ma már tudható, hogy e koncertet egy része ma már zenetörténeti jelentőséggel bír a magyar jazz és zenetörténetben, amelyet számos zenei tanulmány igazol. A dolog lényege az volt, hogy az akkor még meglehetős elszigetelétségben lévő Magyarországra hoztuk - két éven keresztül - az amerikai kreatív jazz, vagy inkább improvizatív zene akkori nagyágyuit, Anthony Braxtont, Roscoe Mitchellt, George Lewist, a Rova Saxophone Quartettet, stb, akik akkortájt a kreatív improvizatív zene első vonalák adták.  És mellé meghívtuk a hasonló szellemiségű magyar zenekarokat, Szabados György, Dresch Mihály, Grencsó István, Binder Károly vezetésével. A koncertnek európai visszahangja lett, országos és környező országokbeli közönsége verbuválódott a sorozat kényszerű leállításáig.  A szervezők (Győrkös László, Hartyándi Jenő, Lázár Károly) legnagyobb segítője a nickelsdorfi Konfrontationen legendás vezetője, Hans Falb volt. A részletekben folyamatosan bővítjük az e koncertekről hozzáférhető archívumot.

 


16:30

IN MEMORIAM SZABADOS GYÖRGY / EGY EST SZABADOS GYÖRGY EMLÉKÉNEK (Magyarország)

Tavaly, fesztiválunk alatt hunyt el Szabados György, a magyar improvizatív zene atyja, kinek szárnyai alól egy egész zenészgeneráció nőtt ki (Baló István, Benkő Róbert, Dresch Mihály, Geröly Tamás, Grencsó István, Kovács Ferenc, Mákó Miklós, Vaskó Zsolt, stb.). Fesztiválunk első napján most az ő munkásságára is emlékezünk.

Tavalyi fesztiválzárónkon a Grencsó-Tickmayer-Geröly Trió már előadott egy emlékezetzenét (katt ide), de javasoljuk emlékezésként filmarchívumunkban lévő koncertfelvételek és dokumentumfilmek megtekintését  (katt ide).


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),
18:00

FESZTIVÁLNYITÓ PERFORMANCE - KISS BÉLA & GRENCSÓ ISTVÁN (Románia / Magyarország)

Kiss Béla (1942) a sepsiszentgyörgyi művészeti élet nagy öregje. Elsősorban elismert festő és képzőművész, performancer. De film és jazzklub szervezőként generációk művészeti érdeklődést befolyásolta Sepsiszentgyörgyön. A román forradalom után (1989 karácsonya) nagyon gyorsan megtaláltuk a kapcsolatot a kelet-európa hasonszőrű, hasonlóan gondolkodókkal, így Kiss Bélával is és az első – még nem is MEDIAWAVE-nek nevezett – fesztiválunk (1991) volt első külföldi kiállítása, másrészt elvállalta filmfezstiválunk zsűritagságát. Ráadásként tőle kaptuk az első fesztiválunk plakátképét. Az idén 70 éves Kiss Béla az utóbbi időben meglehetősen visszavonultan élt. Grencsó István, a 2011 évi sepsiszentgyörgyi jazztábor tanáraként beszélte rá a szervezőket egy közös performance létrehozására (élő, improvizatív festészet és zene), amely nagyon sikeres produkció lett. Ennek MEDIAWAVE Fesztiválba illesztésével nyitjuk meg idei fesztiválunkat.

 


19:00

BENKŐ RÓBERT bőgőszóló (Magyarország)

Benkő Róbert a magyar improvizatív zene rendíthetetlen alapemberének számít. A műfaj szinte minden, a kreatív ághoz tartozó zenekarának hangsúlyos része volt a Binder Quartettől kezdve, a klasszikus Dresch Quartetten át, a Dél-Alföldi Szaxofon Quartetten keresztül Szabados György nagyzenekari formációig (MAKUZ). Jelenleg a Grencsó istván új kvartetjének tagja. De hosszú pályafutása során el-el kalandozott az ethnojazz és rock, valamint más irányokba is (Ektar, Vágtázó Csodaszarvas, Budbudas). De szívesen hívja alkalmi formációiba Gadó Gábor és Szelevényi Ákos is. Elhivatott és rendíthetelen munkásságát az idei MEDIAWAVE Fesztiválon a “Párhuzamos kultúráért” díjjal ismerjük el.

 


20:00

KEN VANDERMARK & PAAL NILSSEN-LOVE (USA / NOR)

Ken Vandermark és Paal Nilssen-Love a kortárs improvizatív zene két legnagyobb egyénisége. Nem a múlt, hanem a jelen erőteljes figurái, avatgarde sztárjai. 30 évvel ezelőtt – a Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatra - is az akkori legfrissebb, legfontosabb muzsikusokat hívtuk, mint Anthony Braxton, Roscoe Mitchell, George Lewis, Rova Saxophone Quartet, stb. Visszatérve a jelenbe. Mindketten jártak már a MEDIAWAVE Fesztiválon (2005 - Free Music Ensemble, 2006 - The Thing) és mindkét élmény erőteljesen maradandó volt a közönség számára. Az utóbbi koncert után, amikor a magyar improvizatív zene jeles előadói - úgy hajnal kettő felé - izzadtan és és felcsigázva kikászálódtak székeikből hangzott el a számból, hogy tulajdonképpen itt vége is van/lehetne a fesztiválnak, mert megvolt a csúcspont. Csak hát még volt hátra nyolc nap, mert a nyitónapnál tartottunk. Persze aztán jött még Dave Holland, Marc Ribot és William Parker különböző csapatokkal, meg a többiek, akik adta újabb löketeket, de azt a koncertet azért nem lehet feledni. Hogy mi lesz most? Majd meglátjuk.


22:00

GRENCSÓ REAL TIME MUSIC COLLECTIVE (Magyarország)

A magyar improvizatív zene egyik legnagyobb, örök és bátor kísérletező egyénisége, Grencsó István a kezdetektől aktív részese, alapfigurája a MEDIAWAVE Fesztiválnak és elődeinek. Rengeteg kisebb-nagyobb hazai és nemzetközi formációval adott emlékezetes koncerteket. Nem egy nagy formációját csak a fesztiválon tudta kipróbálni és lett lemezeinek, CD-inek kiinduló pontja (Villa Negra, In ragtime, stb.). Most a MEDIAWAVE zenei elődének számító Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozat 30 évvel ezelőtti indulására emlékezünk. És Grencsó Pisti már akkor is ott volt a pálya elején álló fiatal muzsikusként, az első 1982 márciusi első koncertnapon, a szombathelyi/kőszegi Masina Jazz Csoport vezetőjeként. Akkor a pályafutása csúcsán járó amerikai szaxofonos, Anthony Braxton Magyarországra érkezte borzolta fel a magyar és környező szocialista országok jazzkedvelőinek kedélyét. Addig ilyesmi, csak állami szervezésben történhetet, pontosabban mindez állami szervezésben bizton nem történik meg.


23:00

NYITÓBULI - GAGARIN GYERMEKEI (Oroszország)

Egy Szent Pétervár-i zenés színház, amely sokféle előadást készít. A hozzánk érkező duó mai muzsikájában feldolgozza az Észak-Oroszország-i kis finnugor népek sámán zenéit, de kellő távoltságtartással és humorral tudja bemutatni szovjet hagyományaikat (Golden HITS from CCCP - 1920-1970).

 


Másnap 00:00

ANA-CRISTINA LEONTE & L'ENTOURAGE (Románia)

 „A zenei projekt ötlete régebbről fakad, de 2011 nyarán valósult meg. Különböző háttérrel rendelkező muzsikusok találkoznak ebben a csapatban: Segercz Ferenc a román hagyományos művészet (zene, folklór) szakértője és gyönyörűen kelti életre a régi – különösen bukovinai – dalokat. Anélkül, hogy a romániai lélekben rejtező mélységet és autenticitást megsértenénk, modern megközelítéssel – különösen a jazzre fókuszálva a gitár és az ének segítségével – nyúlunk a népzenéhez. Az ütőhangszerek a régi és a kortárs világ közötti kötőanyagként szolgálnak ebben a felállásban. A MEDIAWAVE-n felcsendülnek majd a saját szerzeményeim is román nyelven, és esetleg angolul, hogy egy finom nemzetköziséget adjunk az estének.” Ana-Cristina egyik (fő) szereplője a fesztivál keretében 3. állomásához érő "Cafés & Citizenry - The Roma Origins", a kávéházi zenét megújítani szándékozó projektnek. Érdemes erről megtekinteni a tavaly nyári kisharsányi zárókoncertet Both Miklós vezetésével, katt ide! A középső dalt magyarul énekli, gyönyörűen!


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - BÁSTYA TERASZ - KOMÁROM (HUN),
23:00

NEM DJ SILLÓ (Magyarország)

Silló Sanyi büszkén vállalja, hogy nem DJ, de mégis csinálja. Egyébként a MEDIAWAVE Fesztivál rendíthetetlen filmes előzsűri tagja, színházi és televíziós rendező, dramaturg. És a fesztiválon többször fellépő Shakespeare Akadémia diákjainak tanára.


KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák