www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 

 

Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)

 


Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)
 

  

 

 

Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)

 


Mindszentkálla, 2022. április 29-30.

Kiscsősz, 2022. május 4-7.

Ravazd, 2022. június 4-5.

Somogyfajsz, 2022. július 18-23.

(Mediawave Nyári Tábor)
 

etnik Archív
2014. május CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2022.08.13.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

01 02 03

2014.05.03.NAPIJEGYEK
2 000,- Ft
NAPIJEGY (2014.05.03.)

 

(14 éves korig, mozgáskorlátozottaknak és nyugdíjasoknak ingyenes!)

 

DUNA-PARTI PROGRAMOK INGYENESEK!

 

1 000,- Ft
DIÁK NAPIJEGY (2014.05.03.)
Csak a helyszínen vásárolható!
00:30

BALCONY PLAYERS (BEL/HOL/SWE/USA)

A Balcony Players egy dinamikus, folyton úton lévő, cigány- és klezmer zenét játszó együttes, mely büszke arra, hogy muzsikájával boldoggá teszi és táncra készteti az embereket. A nemzetközi együttes tagjai Hollandiából, Belgiumból, Peruból és New Orleansból (USA) származnak. Zenéjük ötvözi e különböző kultúrákat a hagyományos cigány- és zsidó zenével, ezáltal gazdag és sokszínű hangzást hozva létre, mely kiválóan alkalmas a táncra.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - UDVARI SZÍNPAD. - KOMÁROM (HUN),
10:00

MEDIAWAVE MŰVÉSZETI MŰHELYEK

AZ ERŐD EGÉSZ TERÜLETÉN: film – fotó – zene – irodalom – felvidéki néptánc / film – photo – music – litaratura folkdance

A műhelyek részletei itt érhetők el!


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - Kersd meg! 2 - KOMÁROM (HUN),

NEMZETKÖZI PROGRAM - Dunaszerdahely

10:00

DUNASZERDAHELYI KÜLSŐ PROGRAMOK

Dunaszerdahely volt a MEDIAWAVE történetének első nemzetközi helyszíne. Nem mi kezdeményeztük, ilyesmi eszünkbe nem jutott volta a kilencvenes évek vége táján, hanem az ott prosperáló, egyetemista NFG-1-FILM elnevezésű filmes csoport. Először megjelentek nyári táborainkban, friss és izgalmas filmeket készítettek. Majd beállítottak azzal, hogy mi lenne, ha ők is csinálnának egy MEDIAWAVE alhelyszínt Szerdahelyen.

E kezdeményezés persze tetszett nekünk is. Aztán az NFG-sek felnőttek, családot alapítottak, munkát találta, szétestek, ahogy ez illik egy fiatal közösségnél, de magmaradt utánuk az általuk alapított NFG alternatív klub, ami a mai napig prosperál.

A MEDIAWAVE-s helyszín azóta is, hullámzó lelkesedéssel, de fennáll, elsősorban a doyen Vida Igor eltökéltsége révén. Idén azonban újabb lendületet kapott, mert a régi NFG-es egyike (Héger Pityu) közreműködésével egymásra találtak az öreg és fiatal progresszív szerdahelyi erők. Így ismét testes program jött össze Szerdahelyen.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - Kersd meg! 4 - KOMÁROM (HUN),
10:00

KISCSŐSZI JÓSZÁGKARÁM (HUN)

(fasor sétány)

Egy rendes vidéki háznál vannak állatok. Kovács Norbert Cimbi barátunk baráti gesztusként elhozza állatait (racka, bárány, szamár, kecske). Köszönjétek meg Ti is neki! A cserebere szellemében, míg az állatok a füvet, Cimbi a finom bort és pálinkát szereti!

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület támogatásával!

Ők szervezik a Kiscsőszi Pajtafesztivált, testvérfesztiválunkat, ami az idén június 10-13.

 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
11:00

FELVIDÉKI NÉPI MŰHELY

A nap témája: MEDVESALJI TÁNCOK
Oktatók: Sáfrán Balázs és Gyetvai Júlia (Csákberény – Losonc)
Zene: Fajkusz Banda (Sopron)
Fajkusz Attila – hegedű, Szőke Gergely – brácsa, Szőke Ernő – nagybőgő, Erőss Sándor – tangóharmonika
E gömöri programot Gyetvai Zoltán barátunk (Losonc) szervezte! Köszönet az együttműködésért.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK - KOMÁROM (HUN),
12:00

KÖZÖSSÉGI FŐZÉS - ízek és illatok összefonódása, nyáreleji népi-bogrács kavalkád

Jelen akciónkat nevezhetjük munkacímen zárónapi „főző – nem – verseny”-nek is. Ahol cél, hogy minél több olyan étel készüljön és cseréljen gazdát, amely kötődik az időszakból adódó zöldelléshez, vagy aktuális hozzáférhetőséghez (pl. hal). Továbbá javasoljuk a résztvevőknek, hogy ízesítőket, színezéket és más vegyi kombinációkat mellőzni szíveskedjenek, továbbá csak a Kárpát-medencében termelt növényekből és egyéb hozzávalókból készítsék az étket.

Már biztos főzni fognak:

Köcsögök és Dudák Közösség, Kiscsőszi Betyárok, Élőforrás Közössége, Kajárpéci Ottelo Közösség, Moldvai Csángók Közösség, Ladikos dunai Folkbiológus Közösség, Zenészek határon innen és túli Közössége, Cserók Közössége, Durst és Barátai Közösség & Andalúz Flamenco Közösség, Újságírók Közössége, Megszállott Főzők Közössége, Cifra Közösség, Bolgár Filmesek és Muzsikusok Közössége…


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK. - KOMÁROM (HUN),
12:00

„TERÜLJ, TERÜLJ PLACC” - CSEREBERE IDŐ

Az elmúlt napokban kicsiben és korlátozott időszakokban gyakorolhattuk
Terítsd ki kincseidet, ha készítesz, ha gyűjtesz, vagy ha örököltél, hozd el finomságaidat, ha termelsz, ha befőzöl, vagy ha füstölsz, ha vannak régi dolgaid, cseréld még régebbire, ma mindennek lehet új gazdája! Lehet cserélni ehető/fogyasztható termékeket és terményeket (bor, pálinka, kolbász, méz, lekvár, és a sor végtelen), valamint eszméket, kulturális termékeket is.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
12:00

NEMZETKÖZI FILMES ASZTAL

A nemzetközi filmes vendégek és a közönség találkozója. A filmes asztal körül beszélgetések lesznek az előző napi filmekről a jelenlévő filmrendezőkkel, valamint kóstolgatni lehet az általuk hozott nemzeti ételeket és italokat.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - KILÁTÓ - KOMÁROM (HUN),
12:00

"MÜSZI KÖZÉRT" CSEREBERE SHOP

Ha már annyira túlcivilizált vagy, hogy nem tudod elképzelni a csereberét közvetítő nélkül, akkor az együttlét kalmárszekciója - a MŰSZI közért -  szabadtéri csereberedéjében segít megoldani ezt. Ők közvetítőként segítenek a cserében. Alapkészlettel érkeznek, de szívesen vesznek bármit, ami jó állapotban van, valakinél felesleges, és más valakinek hasznos, ékes lehet. A leadott dolgokért cserébe bonokat kapnak a hozók, amelyet egészen szombatig vissza-visszatérve felhasználhatnak, azaz mást vihetnek el helyette.
De nem egyszerű kalmárok lányaink, mert közben átalakító-újrahasznosító műhelyt is vezetnek. A műhely tevékenysége a különböző, cserére leadott tárgyak kombinációján, újragondolásán alapulna, vagyis az alkotó tárgytársításból új használati vagy dekorációs darabok születhetnek. Az elkészülő új műveket archiváljuk és kiállítást szervezünk belőlük. A résztvevők haza is vihetik az elkészült, lefotózott re-tárgyaikat.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
13:00

ÖRDÖNGŐS NÉPZENETANODA BEMUTATÓJA

Az Ördöngös Népzenetanoda 2 évvel ezelőtt alakult Komáromban, azzal a céllal, hogy kortól és zenei előképzettségtől függetlenül ismertesse meg minél több emberrel a zenekari muzsikálás és ösztönös népzenetanulás ősi varázsát. A koncerten a tanoda diákjai muzsikálnak különleges népi hangszereken, mint például hegedűn, kontrán, bőgőn, csellón, dudán, furulyán és ütőgardonon. Már tavaly is már nagy sikerrel mutatták be a diákok tudásukat. További információ a www.nepzenetanoda.hu oldalon található. Tavalyi koncertjükről egy videó itt tekinthető meg!


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
13:00

ÉRTÉKMUSTRA - ízelítő a Kulturális Közfoglalkoztatási Program értékeiből (HUN)

13:00-19:00 óra között

A Nemzeti Művelődési Intézet 19 megyei értékasztalokon mutatja be a nagyközönség számára a program eredményeit, melyek megyei értékekkel, települési kincsekkel és helyi gasztronómiai ínyencségekkel várják az érdeklődőket.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - Kersd meg! 1 - KOMÁROM (HUN),
14:00

FELVIDÉKI NÉPI MŰHELY

A nap témája: OPÁLHEGYI / ZÁMUTOV SZLOVÁK TÁNCOK

Oktatók: Vlado Michalko és Krausz Ágnes (Pozsony)
Zene: Muzička (Pozsony)
Ritka alkalom, hogy a magyar táncház mozgalomban jártas táncosok, hasonló módszerrel gyűjtött felvidéki szlovák táncokat tanulhassanak. Mert hiszen a szomszédság okán illene megismerni és hát lehet, hogy az is kiderül, hogy nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk.
E szlovák programot Gyetvai Zoltán barátunk (Losonc) szervezte! Köszönet az együttműködésért.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
14:00

ÚJHOLD RÉGI ZENE- ÉS TÁNCEGYÜTTES TÁNCOS IDŐUTAZÁSA

Az Újhold régi zene- és táncegyüttes 2008-ban, a reneszánsz év alkalmával alakult. Táncaik megtanulását gondos kutatómunka előzi meg, és igyekeznek azokat a fellelhető forrásokra támaszkodva a lehető leghitelesebben előadni. A kísérő zenekar tagjai dudán, furulyán és dobon adják elő a korabeli tánczenéket.
Meglepően sok érdekes párhuzamot fedezetek fel Pesovár Ernő és Martin György tánckutatók a magyar néptáncok ma élő formái és a középkori valamint reneszánsz táncok között. Az egykori Európával való kulturális azonosság, kölcsönhatás bizonyítékai a feltárt formai, zenei, tartalmi jegyek. Ezek bemutatása, az összefüggések felismertetése a célja az Európai táncos örökségünk című műsornak.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
15:00

FAJKUSZ BANDA (HUN)

A Fajkusz Banda ezer szálon kapcsolódik a MEDIAWAVE-hez. Minden jelentősebb népi megmozdulásunkban, amelyhez zeneileg illettek, főszerepet játszottak. Legutóbb a 2012-es mérai lakodalmasban. Most a felvidéki zenében való jártasságukat is megmutatják.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
15:00

Moliere: GÖMBÖC ÚR

A SHAKESPEARE SZINIAKADÉMIA végzős növendékeinek előadása.
Hepiend a lávsztori elején. De aztán megérkezik Gömböc úr,és vinné a lányt feleségnek... De egy komédiás csapat közbelép... Vigyázat nagyon röhögős!
 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
15:00

PALÁSTI ASZTAL

Helyi étel és ital specialitások egy 100 km-re lévő felvidéki faluból. A helyi néprajzi gyűjtemény kitelepítése, beszélgetés.

A Búzavirág Folklórcsoport pár tagja kerekít egy népi asztalt a Palástra jellemző ételekkel és a falumúzeumból válogatott néprajzi emlékekkel. A tárgyi néprajz emlékeit az 1960-as években kezdték el gyűjteni a sóskásoknak ''becézett'' falusiak, mára a falumúzeum felhozatala gazdag: a különböző háztartási eszközöktől a palásti viseletanyagon át, a hajdanán bakabányai és gömöri fazekasoktól vásárolt cserépedényekig.

Köszönet a szervezésért Korčok Péter fiatal kollégánknak.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:00

ARTEM (RUS/ALTAI)

A torokhangú énekes és muzsikus Artem-et, 2007-ben fedeztük fel a Dél-Szibériai Altájban jártunkban. Utána sikerült elhoznunk a MEDIAWAVE-re és sok emlékezetes koncertet adott sokak számára. Eltelt jó pár év és most ismét kíváncsian várjuk hol tart zenei fejlődésében. Ferenczi Gyuriék szívesen látják zenekarukban, zenei műhelyükben, úgyhogy több izgalmas dolog alakulhat ki új ittlétéből.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:00

MÉHKAS DIA WORKSHOP / MŰHELY (HUN)

A székesfehérvári Méhkasaula csapat fényfestéseivel sok éve erőteljesen hozzájárul a MEDIAWAVE vizuális hangulatához. Most nemcsak művészkedni fognak, hanem diafestő műhelyükbe / workshopjukba várnak minden érdeklődőt, gyermeket és fiatalt, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy kipróbálják festőtudásukat, majd sötétedéskor kivetített alkotásukkal lefotóztassák le magukat.

 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:00

BOLGÁR ASZTAL

A Szófia Nemzetközi Filmfesztivál filmes és zenei delegációjának asztala - étel, ital, zene, beszélgetés.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:00

KARAVÁN SZÍNHÁZ: A SHOW FOLYTATÓDIK (HUN)

Az előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show-műsor, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. Az előadás interaktív: a fiú a feladatok során mindig nehéz döntési helyzetbe kerül. Ekkor a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti játékosunkat. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne. Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD . - KOMÁROM (HUN),
16:00

FOCIMECCS - MTVA-MEDIAWAVE KISPÁLYÁS MÉRKŐZÉS

14 órától kerül vetítésre Kocsis Tibor: Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmje, amely egyik főhőse a komáromi eredetű Czibor Zoltán, az aranycsapat egykori tagja. Az ő emlékére csapnak össze a késői utódok. Két csapat már biztos van, de szerveződhetnek továbbiak is, akik jelentkezzenek a szervezőknél: info@mediawave.hu


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - TANK - KOMÁROM (HUN),
16:00

NYITOTT REZERVÁTUM-WORKSHOP

AZ ÚJ FORRÁS FOLYÓIRAT IRODALMI AKCIÓSOROZATA
Szervező:
Jász Attila - költő, főszerkesztő
ÚJ FORRÁS Nyitott Szerkesztőségi ülés minden délután (máj. 1-3 között) 4-6 óráig. Behozhatod a verseidet, írásaidat, foglalkozunk veled, és mi is elmondjuk, mit csinálunk, tervezünk a következő Új Forrás-számokban.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:30

MUZIČKA (SLK)

Amikor az idei Együttlét népi programjain gondolkodtunk, előjött a tavalyi terv, hogy mutassuk be a Felvidék sokszínű és gazdag népi kultúráját, népzenéjét, néptáncát, ételeit, italait. Elég hamar előjött az az ötlet, és szerencsésen felvidéki muzsikus barátainktól, hogy ha már Felvidék, akkor meg kellene mutatni a nálunk alig ismert szlovák népzenét is. A kíváló fotográfus Gyetvai Zoli barátunk ajánlotta aztán a pozsonyi Muzička zenekart, akik a magyar táncház mozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit és nagy tisztelettel vannak a magyar mozgalom iránt. Bizton nem véletlenül, több éve nagy népszerűségnek örvendenek a Magyar Néptánc Találkozón! E koncerten túl az éjszakai táncházban is muzsikálni fognak a MEDIAWAVE zárón.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
16:30

PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT DÍJAK ÁTADÁSA

2001-ben a MEDIAWAVE Alapítvány kezdeményezte, hogy a „RAVAZDI KEREKASZTAL” szellemiségének folytatásaként díjazásban részesüljenek az olyan magyar és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, kiknek civil és/vagy szuverén szellemisége sosem illeszkedett az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem saját, belső művészeti iránytűjük által kijelölt útjukat járják. Sokszor nehéz természetű, robbanékony, „nagy lelkű” vagy éppen a végtelenségig szelíd, alázatos, visszahúzódó, szinte észrevétlen személyiségekről van szó. Abban azért hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta befolyásolni/megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje.

Az elismerés neve a ”PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT” díj lett, amelyet 2001 óta kapnak meg az arra érdemesek a MEDIAWAVE Fesztivál keretében. Az előző évek díjazottjai itt érhetők el! Az idei „PÁRHUZAMOS KULTÚRÁÉRT 2014” díjakat csak az idei együttlét idején hozzuk nyilvnosságra! Az átadás helye a Duna-parti ártéri erdő lesz!


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),

csak magyarul / only Hungarian

17:00

LOPÓTÖK SZÍNTÁRSULAT: JÁNOS VITÉZ (HUN)

Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrálják. A „képmutogató" előadás során a közönség szintén aktív részese a játéknak. Egyrészt folyamatos a párbeszéd az előadók és a nézők között, másrészt a publikum közreműködésével felidézhetők olyan hangulatok, események, melyek mozgalmassá teszik az egyébként statikus képeket.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
17:00

CIGÁNY ASZTAL

A Romungro Gipsy Band asztala - ének és tánctanítás, cigánylecsó


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
17:00

TÉRFOGLALÁS SZAVAKKAL – SZAVAK TÉRFOGLALÁSA

3 délutáni nyilvános próbálkozás
Miért hagynánk, hogy úgy legyen?
Nem hagyjuk! Nem hagyjuk! Életünk terének szüksége van költészetre, a költészetnek szüksége van élettérre. Ezt az élhető teret keressük munkatársainkkal, szerkesztőinkkel, vendégeinkkel, rendszeres és leendő szerzőinkkel 3 napig (május 1-3) a komáromi erőd falai, a MEDIAWAVE keretei között. Térfoglaló akciók minden délután (máj. 1-3-ig) délután 5 órától, gyülekező fél5-től, mivel az aznapi területfoglalás helye csak ott, öt órakor derül ki.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
17:00

MEDIAWAVE FILM ÉS FOTÓ MŰHELY ZÁRÓVETÍTÉS

A friss filmek és fotók bemutatása


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - FAHÁZMOZI - KOMÁROM (HUN),
17:15

KULCSÁR BÉLA I. VILÁGHÁBORÚS KATONADALOKAT JÁTSZIK TANGÓHARMONIKÁN KARSAI KLÁRÁVAL ÉS A „HEIMATKLÄNGE” NÉMET KÓRUSSAL (HUN)

Ménfőcsanakon született 1950-ben. 1958-ban vett harmonikát először a kezébe, majd
Perlinger Ferencnél és Tabányi Mihálynál tanult stílust és technikát. Tabányival sokszor koncertezett együtt. A zene valamennyi ágát műveli. Dolgozott harmonikazenekarban, rockzenekarokban, a Barangoló Együttessel megzenésített verseket játszik. Sok önálló koncertet is adott. Többször fellépett a MEDIAWAVE-n is. Az 1990-es évek elején belépett a dr. Bedécs Gyula tanár által vezetett Isonzó Baráti Körbe, melynek keretein belül az I. világháború szinte valamennyi front szakaszát végig járta és végig zenélte.
Nagyapja fényszórós katonaként harcolt a világháborúban, dédnagyapja utászként esett el az északi hadszíntéren. Megírta a Győri Ágyúgyár történetét, útjai során kutatja az ott készült ágyúkat. A Csanaki Udvarházban helytörténeti gyűjteményt tart fenn. Civilben igazságügyi gépjárműszakértőként dolgozik, tagja a Vitézi Rendnek és a Szent Lázár Lovagrendnek.

 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
18:00

KÁTAI ZOLTÁN (HUN)

Kátai Zoltán időnként felbukkan "Együttlétünk" környékén. A kapcsolat hol szoros, hol lanyhul. Pl. a Muzsikáló Erátó című műsoros magnókazettáját a korai MEDIAWAVE-k egyikén rögzítettük és adtuk ki. Egy érdemeiben megőszült nagymesterről van szó. A kor - tán utolsó - nagy énekmondójáról, aki képes megidézni Tinódi Lantos Sebestyén világát, de Cseh Tamás barátjakánt és riválisakánt az ő emlékét is hitelesen, nem utánzóan tudja képviselni.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
18:00

ÉSZT ASZTAL

A nagy számú észt filmes és zenész vendég asztala - étel, ital, zene, beszélgetés.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),

csak magyarul / only Hungarian

18:00

Kolarics Andrea: KÓRTERMI KAPRICCIÓ - A Szabotázs Színházi Műhely előadása

ŐSBEMUTATÓ! A szerző is a szinpadon!

Képzelet és valóság. Ideg és Elme. Menekülés. Mitől és hova? Van visszatérés a valóságba? Létezik egyáltalán valóság, vagy mi teremtjük magunknak?
Egy egészen különleges helyszínen, az Ópium című film díszletei között.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - FILMMÚZEUM – ÓPIUM TEREM - KOMÁROM (HUN),
19:00

ROMUNGRO GIPSY BAND (HUN)

Romungro Fiúkként kezdték ketten, majd lassan ROmungro Gipsy Band-é váltak és immár öten nyomják lendületes és hangulatos cigány zenéjüket. De a tánc és tanctanítás sem áll távol tőlük Lakatos Ferenc profi táncos révén.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
19:00

LENGYEL ASZTAL

A nagyszámú lengyel filmes vendég asztala - étel, ital, beszélgetés.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
19:00

FILMFESZTIVÁL DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

FILMFESZTIVÁL DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

5 különböző zsűri űltal adományozott díjak ünnepélyes, de nem megszokott, protokolt nélkülöző átadása


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD . - KOMÁROM (HUN),
20:00

COLOMBRE BAND (HUN)

"Ezek a dalok lesújtanak és megvigasztalnak. Helyes a hasonlat, egy Colombre Band dalszöveg olyan, mint egy jól nevelt pitbull, kitépi a szívedet, de végül visszahozza - ezt az ellentétességet pedig jól támogatja a műfajtalanság. A nyelvi lelemény és szellemesség, az egymás farkába harapó sorok az alternatív zenei világot idézik annak gyakori sznobizmusa és blöffölő avantgardizmusa nélkül. Cinkos összekacsintás, üzenet egy palackban: nem vagy egyedül."


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
21:00

MONOSTORI ZÖLDELÉSÜNNEP - EDERLEZI - Tavaszi Zsongás (INT)

zene-tánc-tűz-víz-fényfestés a Duna-parti ártéri erdőben
A tartalma és formája előre nehezen meghatározható, mert az EGYÜTTLÉT egész ideje alatt működő művészeti műhelyek helyben létrehozott kisebb-nagyobb produkciójából fog összeállni, amelyet Boka Gábor, Silló Sándor és Kovács Norbert "Cimbi" fog előadásfolyammá rendezni. 

EGY REMÉLT ÜNNEPRŐL - A cél egy új hangulatú tavaszünnep létrehozása, egy régi, elfeledett újjászületés vagy termékenység ünnep felelevenítéseként, amely eredendően a május elseje környékén zajlott. A természet feléledésétől és kivirágzásától, az első fogyasztható zöld termények megjelenésének megünneplésén és fogyasztásán keresztül, a lányok folyóban, patakban való kultikus első tisztálkodásának szokásáig, amelyet mára elfedett a közelmúlt sör-virslis majális hangulata és napjaink családi bevásárlós hétvégéinek valósága.
 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
22:30

LAKATOS MÓNIKA & ROMENGO (HUN)

Hagyományos cigányzenét játszanak érzelemmel és mégis nagy frissességgel, dinamizmussal. Muzsikájukat a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi. Az Oláh cigánykultúra zenei örökségéből táplálkozó zenekartagok egyikét másikát ismerhetjük az Ando Drom, Romano Drom, Rajkó együttesekből, Palya Bea koncertjeiről. Repertoárjukban nemcsak a családi körben tanult, gyűjtött, hanem saját szerzemények is szerepelnek. Vitathatatlan, hogy a vezető énekesnő, Lakatos Mónika egyedivé teszi együttesüket. El kell ismerni, Mónikát nemcsak hallgatni, nézni is jó. A klasszikus roma szépség tengernyi hajával sajátos éke az autentikus, oláh cigány zenét játszó Romengo együttesnek, ugyanakkor zenei alapköve tiszta, telt hangjával. Nem véletlenül vált az 1996. évi tehetségkutató győztesévé. Hangjának tisztasága, teltsége kiemeli az autentikus cigányzenét éneklő énekesnők közül.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - UDVARI SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),
22:30

TŰZESÍJÁSZ BEMUTATÓ (HUN)

(fasor sétány)

A szentgáli Megyer Sarja Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója. Kovács Norbert "Cimbi" és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület támogatásával!

Ők szervezik a Kiscsőszi Pajtafesztivált, testvérfesztiválunkat, ami az idén június 10-13.


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
23:00

KISLEMEZEK A NAGYVILÁGBÓL - Dj zöld és a Méhkas Dia Project audiovizuális táncestje (HUN)

A stílusok nem befolyásolnak, lehet az olasz drum n bossa, Rosalia de Souza előadásában, japán nu jazz, Dee Dee Bridgewater énekével, vagy angol break beat a Backinivel, a német N.O.H.A., vagy a norvég Ralp Myerz zenéje. Természetesen a képen szereplő Vampyros Lesbos is felkerül a lemezjátszóra, mint Ákos Stefi, és kortársa Szirmai Márta is. A többi az est hangulatának megfelelően, majd spontán alakul.

 


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),
23:30

DAVINIA JAÉN FLAMENCO GROUP (ESP/HUN)

Daviniáék itt lesznek végig az együttléten, azaz nem a kóborló, turnézó verzióban érkeznek hozzánk. Both Miklóssal is készülnek a záróelőadásra, de kerekítenek nekünk egy "andalúz asztal"-t, finom dél-spanyol ételekkel, borokkal. Manuel de Mané - nem mellékesen - képző, iparművészként végig részt vesz a kézművesszekció munkájában. Szóval lehet velük találkozni, beszélgetni, flamenco éneket, tapsot és táncot tanulni...


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),
23:30

ZÁRÓTÁNCHÁZ

Zene:

Fajkusz Banda (Sopron)

Muzička (Pozsony)


Helyszín: MONOSTORI ERŐD - KANTIN - KOMÁROM (HUN),
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák