www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

etnik Archív
2017. október VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2017.10.23.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

Filmek

NEMZETKÖZI FILMPROGRAM 2017

KISJÁTÉKFILMEK 1.  (111')
Sötét szirén
Elio QUIROGA RODRIGUEZ (Spanyolország):
A város alatti csatornarendszerben bújik meg a sötét szirén. Ez az ő története.

Bégessünk!
El Medhi AZZAM (Franciaország):
Az áldozati szertartás napján Marakesh külvárosában Kamalt elzavarja nagybátyja, ezután apja házánál próbál menedéket találni...

Életemet Írországért
Kieron J. WALSH (Írország):
1916 Húsvétján a dublini Patrick Parse vezetésével fegyvesers lázadók egy csoportja indul a brit uralom ellen, aminek hatására számos hazafi csatlakozik a szabadságért vívott küzdelemhez.

A legférfiasabb férfi
Anuj GULATI (India):
Kiderül hogy a falubeli fazakas képtelen fiú utódot nemzeni, ezért a falu vezetője egy férfiasabb férfit hív segítségül.

Erkin visszatér
Maria GUSKOVA (Oroszország):
Enkin a börtönből való szabadulás után megpróbál visszatérni a korábbi életéhez. De azóta minden megváltozott, ezért nem biztos hogy szabad emberként élhet.


KISJÁTÉKFILMEK 2.  (119')
SZABÓ Simon (Magyarország):
1944, Budapest külvárosa, a család épp ebédhez készülődik, amikor a kislány észreveszi, hogy csendőrök embereket vezetnek ki az utcára. A család étellel, vízzel és ruhákkal szeretne segíteni, amihez nem mindenki járul hozzá.

Noiré
ODEGNÁL Róbert (Magyarország):
Noiré 19 min.
Ervin rajztanárként dolgozik egy külvárosi iskolában, ahol unott diákok és fásult kollégák között próbál helytállni nap mint nap. Éjszaka azonban fáradhatatlanul rajzolja első képregényét egy igazságos magánzsaruval, aki történetének főszereplője. Amikor az egyik diák súlyos balesetet szenved az isk...

KÁRPÁTI György Mór (Magyarország):
Hazaút vonattal a gólyatáborból, ahol Dóra (18) szexuális erőszak áldozata lett. A HÖK-elnök beszélni akar vele.

BERNÁTH Szilárd (Magyarország):
Fizetős Nap 22 min.
Budapesttől keletre, a a legszegényebb telepeken uzsorások adnak pénzt kamatra. Feri, a fiatal férfi is kénytelen kérni a környék nagyhatalmú kamatosától, Simontól, s igen hamar bele is sodródik családjával együtt az adósságcsapdába. Tiszteli Simont, de felesége unszolására feljelenti az uzsorást a...

BÁNOVITS Ottó (Magyarország):
Agapé 23 min.
„A legrosszabb ami valakivel történhet az életben, ha senki nem használja semmire.” - Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei. A mű kulcsmondata, mely fő inspirációja a kisjátékfilmnek. Ezen gondolatot adaptáltam két idős falusi ember életére, akik a hosszú együtt töltött évek alatt „hasz...

BOZZAY Balázs (Magyarország):
A hatóság karantén létesítését rendeli el. A lezárandó terület meghatározásánál nincsenek tekintettel az emberek privát szférájára. A mindent átható apátia és félelem miatt senki nem ellenkezik. A film világát a szatirikus és abszurd hangnem jellemzi.

Donkey Xote
BÁNOVITS Ottó (Magyarország):
Donkey Xote 24 min.
Történet egy amerikairól, aki lezuhant egy magyar tanyára. Felix Cox, a híresen egoista magyar származású amerikai ejtőernyős egyre merészebb helyekről ugrik le egyre nagyobb pontossággal. Felix egy ugrását elrontja és Budapest központja helyett egy alföldi tanyán landol. Iván éppen egyetlen barátjá...


KISJÁTÉKFILMEK 3.  (104')
Következő
Elena BRODACH (Oroszország):
Egy másik este, másik meztelen test az ágyban. Nem érez szerelmet, csak szenvedélyt. Hegyes lándzsa a kezében, és egy elrejtett doboz a titkaival. Csak ő tudja hogy végződik és ki lesz a következő áldozat.

A fa és én
Lukasz NOWAK (Lengyelország):
Történet az atyai tanácsokról, és azok hatásai a már felnőtt fiú életében. A cselekmény a közelmúltban játszódik a mindennapok nehézségeit szembeállítva a távoli lengyel tájak szépségével.

A rothai harkályok
Pooja GURUNG & Bibhusan BASNET (Nepál):
Atimaley és Devi faluját az emlékek kísértik. Amikor egy kedves barát búcsú nélkül távozik, az idős házaspárnak döntenie kell: továbbra is az emlékek árnyékában élnek, vagy örökre elhagyják a falut.

Lármás csajok
Cleo SAMOLES-LITTLE (Egyesült Királyság):
Észak-London, a 90-es évek vége, amikor a fiatalok még az utcán játszottak a közösségi média helyett. Sarah-Lee új lány a környéken, belecsöppen a helyi lánybanda zűrös ügyeibe. Az indulatok elszabadulnak, aminek következtében veszélyes szituációban találják magukat.

Konstantina KOTZAMANI ( Görögország, Franciaország):
Limbo 29 min.
A leopárdnak a kecske mellett a helye, A farkasok éljenek a báránnyal, Egy kisfiú fogja vezetni őket, 12+1 gyerek és a bálna hulláját mosta a víz a partra.

Láz
Alban CORET (Franciaország):
Párizs, 1953. A paplan alatt tiltott viszony bontakozik ki a szerelmespár között. Az egyre növekvő vágytól nem veszik észre a férj hazaérkezését. A légkör egyre kényelmetlenebbé válik, felkészítve a nézőt az elkerülhetetlen találkozásra.

Az etűd
Martin RATH (Lengyelország):
Egy elítélt megöli a börtönőrét, majd a testet a közeli erdőben próbálja elrejteni. Az eset szemtanúját üldözőbe veszi, aki mindent elkövet, hogy ne válhasson egykönnyen áldozattá. Egy test eltűntetése nem is olyan könnyű.


KISJÁTÉKFILMEK 4.  (104')
Erkély
Toby FELL HOLDEN (Egyesült Királyság):
A mindennapos faji feszültségekkel küzdő környéken a helyi lány beleszeret egy emigránsba.

Caramel szavai
Juan Antonio MORENO AMADOR (Spanyolország):
Él egy süket fiú a Szahara-sivatag menekülttáborában, akinek legfőbb vágya hogy megtanujon írni. Bemutatjuk Korit, és legjobb barátját Caramelt, a tevét.

7 juh
Wiktoria SZYMANSKA (Lengyelország, Mexikó, Egyesült Királyság):
A távoli hegyek között élő kislány egyetlen társa az öregember és a juhai. Hogy legyőzze a félelmet és magányt, egy új világot alkot magának. A film utazás a gyermekkor varázslatos pillanataiba.

Szymon KAPENIAK (Lengyelország):
Moloch 32 min.
Roma, Stach és Chudy illegálisan keresnek extra pénzt a leromlott ukrajnai acélműben. A banda legidősebb tagja, Roma szerelembe esik, és ki akar lépni. Amikor Stach és Chudy rájönnek a tervre, nem tudják lebeszélni, ezért váratlan látogatást tesznek Roma barátnőjénél.

A bárány törvénye
Lotfi ACHOUR (Franciaország, Tunézia):
Úton a piacra, hogy eladják a birkákat, az öregembert és unokáját megállítják a rendőrök. Hogy tovább mehessenek, el kell fogadniuk egy furcsa és szokatlan ajánlatot.


ANIMÁCIÓSFILMEK 1.  (109')
Fatcula
Martinus KLEMET (Észtország):
Fatcula 9 min.
Egy rejtélyes plasztikai sebészeti klinika épül a sportklub mellé, amely azzal fenyeget, hogy tönkreteszi a klub tulajdonosát. Vajon mi folyik a klinikán? A megoldás valószínűleg egy „zsírégető” palackban rejlik.

Parakozmosz
Ken KEISO (Ausztrália):
Az élet és a halál lényegét a parakozmoszon át szemlélő végtag nélküli torzó szürreális kalandja.

A tölgy gyermekei
Sa'Adat RAHIMZADEH (Irán):
Egy gyönyörű iráni kurd falu mindennapjait, valamint az ott élő emberek nagy életeseményeit, lakodalmi szokásait, kisebbségi szertartásait, szokásait, viseletét, táncát, zenéjét, játékait mutatja be a film.

Valahol
Mélody BOULISSIÈRE (Franciaország):
Fogyasztói láztól szenvedve, egy fiatalember elindul felfedezni a világot, hogy meglássa, tényleg járható -e az út.

Ne feledd
Shunsaku HAYASHI (Japán):
Elindulván otthonról, csörgött a telefon. Ahogy felvettem, a ház felrobbant. Elmentem dolgozni, ment tovább minden a rendes kerékvágásban…

Gyümölcs
Gerhard FUNK (Németország):
A gyümölcs megérik, lepottyan − teremtéstörténet. Az animációs kisfilm kibontakozása során, a formák játékával szemünk előtt zajlik a két mitológiai erő, a kelet és a nyugat közti párbeszéd. A fekete és a fehér vibráló entitások folyamatosan szétválnak és vörösben egyesülnek a formák és alakok...

Sín
Shunsaku HAYASHI (Japán):
Miközben a jelenet folyamatosan zajlik, a férfi mozgása ugyanabban a pozícióban marad. A folytonosság sebessége és a férfi mozgása felgyorsul és fokozatosan eltorzul.

A csendről
Patrick BUHR (Németország):
A feleségem nem szereti a filmjeimet. Szerinte időpocsékolás az egész. Ám ő egy faragatlan, undok perszóna. Ne légy olyan, mint a nejem.

Férjem (Polip)
Stephanie CADORET (Franciaország):
Egy fiatal nő hazaér. Levetkőzik, felveszi a fürdőruháját, és leúszik a lakása legmélyére. A barokk vízivilág feltárul, otthona a házastársa, egy polip ökoszisztémájává válik. Másnap reggelig ennek az ellenséges, nedves és fuldokló környezetnek a részese, amely most a mindennapi élete a férjével, a polippal.

E, mint evolúció
Paul KUSMAUL (Németország):
A 26 epizódból álló animációs kisfilm minden része más-más értelmezést nyer az evolúció tükrében.

A fej eltűnik
Franck DION (Franciaország):
Jacquelin elvesztette a fejét, de mindegy, a tengerpartra el tud menni egyedül is vonattal, mint a nagylányok!

Péter Erdeje
Martina MESTROVIC (Horvátország):
Egyetemes példázat a különbségekről három színben ábrázolva. A történet az átlagos és szokatlan dolgok szembenállásának párbajozását tárja elénk. A film egy fontos kérdésre világít rá: ha a természet nem jelent senkire fenyegetést, mi vagy ki akadályozhat meg bennünket abban hogy a legteljesebben él...

Ferdinánd, a lövészárkok patkánya
Jean-Jacques PRUNÈS (Franciaország):
Akaratlanul a mérgesgáz-támadások kapcsán besúgóvá válva, a patkány elmeséli a lövészárokban töltött háborús napjait. A nézőpont eredeti, kritikus és humoros ugyanakkor könyörületes is egyben az első világháborús francia katonával, aki patkány alakjá...


ANIMÁCIÓSFILMEK 2.  (107')
A horizonton
Izabela BARTOSIK (Franciaország):
Egy nő és egy férfi rendberak egy hajót, hogy vitorlázni induljanak. Ez a közös munka összehozza őket. Szenvedélyesek, közel kerülnek egymáshoz. Kapcsolatuk érzéki és gyengéd. Mégis nagyon kimerülnek érzelmileg a fárasztó munka során, és az életük a hajóval együtt elsodródik.

Üres terek
Ülo PIKKOV (Észtország):
Dokumentum-animáció egy álomról, ami végül valóra válik egy filmben. Egy tíz éves kislány születésnapjára rettentően vágyott egy kiskutyára. Nagyot csalódott azonban, amikor a kiskutya helyett egy apukát kapott, akiről azt hitte, nem is létezik.

A sétáló
Thibault CHOLLET (Franciaország):
Éjszaka egy kihalófélben levő városban. Egy férfi saját árnyéka prédájául esik.

Gyros tánc
Piotr LOC HOANG NGOC (Lengyelország):
Egy zsúfolt, napsütötte városban két egér éldegél egy fedél alatt, közel egymáshoz, mégis nagyon másképpen. A ház a munkahelyük is egyben, a munka unalmas és nehéz. A fiúnak jó ez így, a lány azonban tévésztár szeretne lenni.

Élet az élet előtt
Rao HEIDMETS (Észtország):
Egy újszülött pillangó, Brúnó, kirepül a világba egy szebb jövő reményében. Nem veszi észre, hogy a lehető legjobb helyre született. Egy ördögi bokor úgy vonzza őt, mint a mágnes. Mielőtt még megpihenne egy levélen, felfalja Brúnót. Csak a szárnyait hagyja meg, amik, lehullván a levelekről, egy mási...

Kozmosz
Daria KOPIEC (Lengyelország):
A Kozmosz animációs film a testről. Izmok, bőr, szív… mind érintésre vágyik. A test, amely egy másik test közelségét akarja megtapasztalni.

Jasmine ELSEN (Belgium):
Kastaars 5 min.
Mi van akkor, ha van egy ablakod a világra. Szeretnéd, hogy tiszta legyen, vagy inkább eltakarnád? Van választás? Elrejtőzve a saját világunkban, a kintről alkotott saját illúzióinkban.

Kristjan HOLM (Észtország):
Täismaja 17 min.
Egy szorgalmas postás története, aki példamutatóan végzi a dolgát, mígnem találkozik jövőbeli asszonyával.

BUCSI Réka ( Magyarország, Franciaország):
Love 15 min.
A film célja, hogy a címben is szereplő elemi érzést, állapotot egy különleges szemszögből mutassa be, a szokásostól eltérő módon. Három fejezetre oszlik a film: vágy, szerelem és magány. Ezeken keresztül látunk haikuszerű jeleneteket. Sokszor apró megfigyelésekben mutatkozik meg egy teljesebb igazság.

Coke RIOBÓO (Spanyolország):
Költői dimenziók miniatűr szürrealista portréja a napsütéses spanyol tengerparton. Stop motion rövidfilm scale H0 miniatűr alakokkal.

Alice GUIMARãES & Mónica SANTOS ( Portugália, Németország):
Ebben a történetben megismerhetjük Amélia and Duarte történetét, két emberét, akik kiszerettek egymásból, és próbálnak megbirkózni azokkal az érzésekkel, amelyeket egy kapcsolat végeszakadtával él meg az ember.


ANIMÁCIÓSFILMEK 3.  (110')
Próba-szerencse
Antje HEYN (Németország):
Film egy elveszett inggombról, perfekcionista nagynéniről, elfoglalt macskákról, döbbent papagájokról - és egy rég elveszett barátról.

Vidéki tengerpart
André RUIVO (Portugália):
Amikor beköszönt a nyár, megszállják a partot mindenféle idegenek.

Önmaga mellett
Karolina SPECHT (Lengyelország):
Egy nap a lány észreveszi, hogy a fiúval valami nem stimmel… Rövid animáció az elképzelt dolgok és a valóság összeütközéséről. Vajon tényleg valódi emberekkel élünk együtt vagy a róluk alkotott elképzeléssel?

Viszlát, Baltazár
Rafael SOMMERHALDER (Svájc):
A madárijesztő, a vihar és a lábtörés. A tengeri kagyló susogása. Örökre elmenni.

Fekete
Tomasz POPAKUL (Lengyelország, Japán):
Két űrhajós bentreked egy űrállomáson, a Földön váratlanul bekövetkező nukleáris háború következtében. Elvesztik kapcsolatukat a Földdel, és nem sikerül a bázissal sem kapcsolatot létesíteni. Nincs mit tenni, végig kell nézniük a nukleáris robbanást, és megpróbálni túlélni valahogy…

Pornográfia
Eric LEDUNE (Belgium, Franciaország):
Mi a pornográfia? Mért erkölcstelenebb a szexualitás bemutatása, mint a gyilkosságé? Mi a szemérmesség? Mi van az obszcénitással? Tényleg korlátozni kell a szólásszabadságot? A Pornográfia síkra száll a szólásszabadságért és szabad akaratért, még akkor is, ha valakiben ez kellemetlen érzéseket kelt.

DÍNÓ vagy micsoda
Magdalena PILECKA (Lengyelország):
Kalandok sorozata tele abszurditással, fekete humorral, pasztellszínekkel és dínó nevű apró lényekkel.

Utazó Ország
Ivan BOGDANOV & Vessela DANTCHEVA (Bulgária, Horvátország):
Egyszer volt, hol nem volt, volt agyszer egy ország az óriási ló hátán, ami tudatlanság és kapzsiság miatt hevert romjaiban. Egyetlen hely ragyogott csak régi fényében: a ló farka, s eközben az emberek már csak az egykori boldog önmaguk árnyékában éltek...

Harag
Paulina WYRT (Lengyelország):
Lehet egy ismeretlen történésekkel foglalkozó animációs filmnek dokumentumfilm értéke? A dokumentációs törekvés ellenére a légies formanyelv összecseng az esemény mulandóságával. A drámai fejlemények bensőséges rekonstrukciója megkísérli megválaszolni az animációs dokumentumfilm korlátainak és hihet...

HORVÁTH Mária (Magyarország):
Káló, a jóképű cigánylegény a folyóparton virágok közt hever álmodozva, ábrándozva. Beleszeret a vízibirodalom csábító királynőjébe, s érte mindenféle kalandba keveredik. Drinkárta, a hínárhajú boszorkány segítségével végül felébred, s igazi szerelmével, az almaarcú Gilzével él majd boldogan.

Szuperfilm
Piotr KABAT (Lengyelország):
A Szuperfilm egy animáció a kortárs tömegkultúráról, amely a 20. század második felében készült amerikai filmek, tévésorozatok és rajzfilmek előtt tiszteleg. A történet egy művész vázlatfüzetében játszódik, ahol összefolyik a különleges effektek, a hollywoodi filmek és vállalati logók csörömpölő valósága.

ULRICH Gábor (Magyarország):
Balansz 6 min.
Szűk, magas oszlopon álló, magányos ember. Szent Simeon is lehetne... ám az oszlop ingani kezd... már-már úgy látszik, hogy többszöri, reménytelennek látszó próbálkozás után sikerül talpon maradnia, de a sorsát végül nem kerüli el. Az oszlop azonban nem a mélybe dől; egy másiknak támaszkodva áll meg...


MŰFAJOK HATÁRÁN 1.  (100')
Mr. Gaga
Tomer HEYMANN (Izrael, Svédország, Németország, Hollandia):
Mr. Gaga 100 min.
A díjnyertes dokumentumfilm bepillantást nyújt Ohad Naham művészi tevékenységébe.


MŰFAJOK HATÁRÁN 2.  (107')
Jamais-vu
Werner BIEDERMANN (Németország):
Jamais-vu 4 min.
A film különleges és szokatlannak vélt helyzeteket mutat be montázs formában. Panorámaképként ábrázolja a mozit mint a kultúra kifejezőeszközét. Szív, bőr, agy, szemek, nemi szervek, tudat és tudatalatti. Mindent az életről, a születéstől a halálig.

Ablak
Teymur DAIMI (Azerbajdzsán):
Ablak. Ugyanaz a kép, csak a napszakok változnak. Reggel, nappal, este éjjel, hajnal. Az ablak akkor is lát, amikor nem kéne. Személytelenül, semlegesen elmélkedik a látottakon. Nem befolyásolja világunk változékonysága.

Ajándék
Konstantin VIHREV-SMIRNOV (USA, Oroszország):
Ez a Kambodzsában forgatott film nemcsak az ország történelmét hivatott bemutatni, hanem azt is, hogy az ember képes szeretettel a legmélyebb trauma által okozott sebeket is begyógyítani.

A természetes út
Irvin CASTRO & Goga RIVEROS (Chile):
Geometrikus-spirál humán esszé. A test áthalad a természetes úton, a vágtelen kombinációk és lehetőségek útján.

Fejetlen megjelenés
MÁTÉ Bori (Magyarország):
A Fejetlen megjelenés, egy kézzel festett film, mely régi családi fotók negatívjából készült. A múló idő absztrakt mementója.

Machinae Novae 002
Darko VIDACKOVIC (Horvátország):
©ibenik kikötő látképe az író szülővárosából. Film a külső világ emlékein való merengésről és az általa keltett képzeletbeli eseményekről, melyben a valósággal keveredő visszaemlékezések meglepő fordulatokat hoznak.

The Copyist - A Másoló
KŐSZEGI Tamás (Magyarország):
Az irodai fénymásoló többet lát, mint hinnénk. A fénymásoló-szoba sötétjében pedig bármi megtörténhet! A "The Copyist - A Másoló" az első, fénymásolóval készített narratív film.

Alvajáró
Theodore USHEV (Kanada):
Lány álmodoz könyöklőben, árnyék borul derekára, zöld a haja, zöld a húsa, hűlt ezüst a szeme-párja. Zöld, szeretlek, zöld, imádlak. Cigányhold süt cigánylányra. Már minden a leányt nézi, ő nem érzi, nem is látja. Szürreális utazás a színek és formák világában Fedreico Garcia Lorca Alvajáró románc c...

Filipe MARTINS (Portugália):
Landing 16 min.
Metaforikus karakterek ábrázolása a gesztusok, a test mozgása és a helyszín által. Élet a kezdettől a végig. Az út végén többnyire nem állunk készen a leszállásra, mely végső soron ugyancsak egy bizonyos állapot. Örök konfliktus a magával ragadó szenvedélyek és a nyugalom, az egyensúly, a konformizm...

Itt-ott
Alexander STEWART (Horvátország, USA):
A film grafikus formában ábrázolja az emlékezet képlékeny szerteágazó vonalait. Úgy kezdődik, mint egy Horvátországban írott utazó vázlatfüzet, ám a részletek hamarosan elhalványulnak, melyeket a rendező az emlékezet absztrakt benyomásaiként ábrázol. A film térben és időben egy pontba sűrítve mutatj...

Testkísérletek
Melanie BEISSWENGER (Németország):
Forma, szín, és a mozgás folyamatának szimbiózisa.

Disco
Boris SEEWALD (Németország):
Disco 2 min.
Kézzel megalkotott animáció megközelítőleg 1250 papírra rajzolt képen. A táncosok mozgása annyira finom hogy szinte már láthatatlan. Az egymást követő skiccek feltűnő kontrasztba állítják a kaotikus zűrzavart és a kecses linearitást.

Gyászfilm
SZABÓ Réka (Magyarország):
Gyászfilm 10 min.
A Gyászfilm a Katona József Színház és a Tünet Együttes koprodukciójában 2010-ben bemutatott Gyász című előadás alapján készült, annak alapgondolata szerint és elemeiből építkezik, de teljesen új képi világot teremt. A kísérleti táncfilmben művészkísértetek érkeznek egy gyászszertartásra, abszurd mű...

Szikra
Boris SEEWALD (Németország):
A kötöttségek határán amikor ellentétes világok ütköznek, szikrák szállnak. Fények és árnyak. Lassú és gyors. Remény és fájdalom. Hagyomány és újítás. Hallható és látható. Az ellentétes erők körülvesznek bennünket. Állandó szembenállásban élünk.

Grouptango
BOGDÁN Zoltán (Magyarország):
Grouptango 4 min.
Vonzás, taszítás, se veled, se nélküled. Érzelmi kötelékek és függőség. Fotókban mozgás, mozgásban az állóképek. Stop motion elnyújtott pillanatok, elmosódott hullámok. Ritmus, zene.


VILÁG-KÉPEK 1.  (111')
Tuareg karaván
Arnaud ZAJTMAN & Marlène RABAUD (Belgium):
2012-ben mali tuaregek szűzezrei menekültek el a háború sújtotta ország északi részéről. A film tíz éven keresztül nyomon követi egy béke mellett elkötelezett tuareg énekes életét.

Goran a teveember
Marcin LESISZ (Lengyelország):
A dokumentumfilm Goran a vándor hétköznapi életét mutatja be, aki lakókocsijában kutyái, a kecskéi, valamint tevéje társaságában újra felfedezi a selyemutat. Ezáltal megvalósult élete álma: immár 27 éve keresztül-kasul beutazta Mongóliát, Iránt, Törökországot, Olaszországot, Franciaországoy stb. A f...

A száraz evszak
Ines PONTE (Angola):
Angolai pásztorkodó-gazdálkodó család mindennapjait bemutató film. A filmkészítő kérésére vendéglátója egy babát készít számára, ám emellett el kell látni a mindennapi feladatokat is.


VILÁG-KÉPEK 2.  (99')
SPITZER Barbara (Magyarország, Franciaország):
Az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22.-ben túlélte az elmúlt 100 év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Az új nemzedék utánaeredt az imaház történetének. A fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy beszélgetőtársaikban egy valaha tündöklő, “letűnt civilizáció...

Nyo Vweta Nafta
Ico COSTA (Portugália):
Inhambane. Mozambik. King-Best. Samsung Galaxy. Versace. Csajok. Fehér kakas. Norvégiában nincs fogpiszkáló. Kókuszpálma. Baobab gyümölcs. Szupergyümülcs. C-vitamin. Alfa-linolénsav. Kínai SMS. Megabájtok. A Cardoso Holtel. A kávé a fehér ember szenvedélye. Ngadzango. A nőm Nafta.


VILÁG-KÉPEK 3.  (104')
A szomorú szerzetes
Diana FRANKOVIC (Németország):
Nyugati világunkban hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni életünk értelmét. A Yoga és a meditáció elvezethet bennünket a boldogsághoz. A buddhizmus egy út a megvilágosodáshoz. Ezt az utat követve talákozunk Tenzinnel, a fiatal buddhista szerzetessel. A film betekintést nyújt a tibeti kolostorok világába.

Soul Exodus
BERECZKI Csaba (Magyarország):
Soul Exodus 92 min.
Öt amerikai születésű klezmer zenész, útra kell, hogy a zenéjük segítségével felkutassák azokat helyeket ahonnan ők maguk és a zenéjük származik. Road-movie Amerikától Moldováig, identitásról, hitről és hitetetlenségről, zsidóságról, emigrációról és belső száműzetésről.


VILÁG-KÉPEK 4.  (96')
Ha nem segít a Mindenható
MOLVAY Norbert (Magyarország):
Sándor az 56 éves pécsi zárszerelô nagy tudása ellenére olcsón dolgozik és keveset keres. Naponta ebédet visz a rászorulóknak és minden délben megterít nekik a város legforgalmasabb útkereszteződése mellett, egy bevásárlóközpont bejáratával szemben. Sándornak van egy álma: azon gondolkodik, hogy bei...

Valentina
Maximilian FELDMANN (Németország):
Valentina 51 min.
A 10 éves Valentina invitál bennünket otthonába a román cigányok lakta nyomornegyedben ahol a család tagjai bizarr történetekről, almokról számolnak be.


VILÁG-KÉPEK 5.  (103')
A tömb
Nadine BOLLER ( Svájc, Kirgizisztán):
Egyre fontosabbá válik a nomádok életében a kirgizisztáni sztyeppe közepén található alap mely a szovjet időkben épült.

Nagyon hosszú lemez
Vladimir MOROZOV (Oroszorrszág):
Az életünkben megjelenő apró dallamok a legváratlanabb helyeken csendülnek fel. Ilyen dallam csak néhány létezik, és elférne mind egy hagyományos bakelitlemezen... A világ zenéje végigkísér bennünket, ezért gyakran meg sem halljuk, de a csillagok kó...

Utolsó szezon
Slawomir WITEK (Lengyelország):
Gdyna után van egy kis halász település. A fiatal horgász arról álmodik, hogy egykor követni fogja nagyapját mesterségében, ám pár szezon halászat tapasztalatai ráébresztik hogy az álma esetleg soha nem válik valóra.

Az évek elmúltak, jön a tél
Karol PALKA (Lengyelország):
A két testvér Marian és Kazimierz negyven évig egy tető alatt éltek. Az állandó veszekedés ellenére eddig nem tudtak egymás nélkül élni. Vajon a hagyományos karácsonyi vacsora is a testvéri megértés jegyében fog telni számukra?

Ikon
Wojciech KASPERSKI (Lengyelország):
Ikona / Ikon 52 min.
Dokumentumportré egy vidéki pszichiátriai kórházról. Most először engedtek be TV stábot a legnagyobb szibériai elmegyógyintézetbe. Öt orvos látja el a betegeket a nővérek segítségével, akik a környező telepóléseken laknak. A nyomasztó falak között találkozhatunk skizofréniás beteggel, sorozatgyilkos...KERESŐ


      
Speciális hírek
Nincs megjeleníthető aktualitás.

Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák