www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu


 

RAKJUK ÖSSZE, AMINK VAN!

NEVEZZ KÖZÖSSÉGI PROGRAMOKKAL

jelentkezési határidő:
2018. március 31.


 

RAKJUK ÖSSZE, AMINK VAN!

NEVEZZ KÖZÖSSÉGI PROGRAMOKKAL

jelentkezési határidő:
2018. március 31.

etnik Archív
2018. február CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2018.02.20.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

:: KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK :: HANGFÜRDŐ

Káoszból rendbe

 

Az Ördögfű és a Vatafaka zenekarok agro-indusztriális sámán-szeánsza

A hódmezővásárhelyi Vatafaka zenekar első, 1995-ös akciója nemcsak a hallgatóságban hagyott mély nyomokat: leszakadt konvektorokról, levert vakolatról mesélt a jegyzőkönyv.
 

Építkezési állványra szerelet hordókon, csöveken, kiszuperált, de működőképes autómotorral zenélnek, de előkerül a légvédelmi sziréna és a kovácsüllő is. Kilenc dobos, két dorombos, és egy kóceráj-technikus celebrálja a szeánszot.


 

Irgalmatlan vascső állványzat, tetején két oldalt odahegesztett vashordó, középen egy Zaporozsec motorblokk. Alul, körben vásárhelyi legények ütik a hordókat, a fémcsüngőket. Keményen, feszesen, pontosan folyamatosan lüktet hozzá a dorombzene... Nos, ez így első hallásra talán rémisztően hangzik, de egy zenei produkcióban hiba lenne a határokat keresni.
 

„A Vatafaka kétszer nem játssza ugyanazt, a hatás egyértelmű, lelke a ritmus. Amikor nekiállnak a fiúk, senki se Al di Meolát vagy Bartókot vár. Nem is mondja, hogy ez jobb. De más. Más és nagyon jó. Az ütősök és a doromb összhangban, egy lüktetés, egy erő. Együtt lassul, gyorsul, vált monotonitásból pattogóvá, őrült tempóból kovácspöröly elementáris döngésévé. Zsigeredig hatol a ritmus, érzelmet kelt a szilajság.”


A program a Kultúrkubikos együttműködésével valósul meg. (facebook.com/kulturkubikos)

  

 

 Ördögfű

 

Az Ördögfű zenekar az ősi kollektív zenei tudat életre keltője magyar népzenei elemeken keresztül. Eszközei csak részben magyarok, de mind részei a közös egésznek, hol a zene gyökereit kell keresnünk. Jellemző hangszereiK: doromb, djembe, darbuka, sámándob. A hangzás gyakran elszakad a tradícionális népzenében megszokottaktól - mivel az Ördögfű a legősibb gyökereket keresi.

 

 

Belovai János - dobok
Lázár Zoltán - dobok
Páli Tibor - fafúvós és doromb
Juhász István - dorombok

 

 

 

A fényíró álma
 

Széman Richárd utcaszínházi fotói a MEDIAWAVE-en. Komárom, Monostori erőd, Dunai bástya
a kiállítás kurátora: Kémeri Attila
 

„Meg kell őrizni magatartásunk méltóságát. Ha ezt nem tesszük, remeghetünk a félelemtől a díszletek mögött, és közben megöljük a képzeletet, a fantáziát, és a színház gráciáját, a színházét, amely mindig művészet és kiemelkedő művészet lesz, még akkor is, ha voltak olyan korok, amelyekben művészetnek hívtak mindent, ami tetszett, hogy lealacsonyítsák légkörét, elpusztítsák a költészetet, és a színházat zsiványok és zsebmetszők tanyájává tegyék.”
(Federico García Lorca: A színházról)

 


 

Széman Richárd Budapesten él, ám rendszeresen fotózza a vidéki utcaszínházi produkciókat és az utcaszínházasok különös életét. A nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál hivatalos fotósa volt 2015-ig. Számos bábszínházról, utcaszínházról szóló könyv, kiadvány illusztrátora.
 

A Széman mester által alkalmazott technika bepróbálja az univerzum egységét. Az üres tér, a játékkal megtöltendő színpad, az utcai, mezei fesztiválok hősei: a régi, múlt század eleji használt üveg- és celluloid negatívok másolt, színezett felületére digitálisan elrendezett, az utóbbi két évtizedben kattintott képelemek kerülnek. A Széman-féle kétdimenziós állószínházban elvarázsolt alakok jelennek meg - csepűrágóink - akik koboldok, tündérek, sárkányok alakjában töltik meg a formálódó univerzumot.
 

A kiállítás a Kultúrkubikos együttműködésével valósul meg. (facebook.com/kulturkubikos)
 

 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák