www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2021. június KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2021.06.15.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

2017 PROGRAM :: 2017 KIEMELT TEMATIKÁJA: REFORMáció

 
 

megÚJULÁS vagy REFORMáció vagy Reform(áció)

A reformáció 500 évvel ezelőtti indulása annyira tiszteletreméltó dátum, hogy érdemes a mi „mediawaves” eszközeinkkel körüljárni: nemcsak a reformáció kultúrtörténeti és vallási vetületeire koncentrálva, hanem tágabb értelemben a mindenkori reformok, megújulási folyamatok adta új mozgásterek kialakulására is. 

A reform persze ökomenikus szó: Minden vallásnak van reform irányzata, a zsidóknak is, a buddhistáknak is, sőt a muzulmánoknak is. 

A tematika „társadalmasítására”, közösségivé tételére többféle pályázatot fogunk kiírni, a filmestől, az építészen át a képzőművészetiig és egyebekig. A szokásos történeti konferencia sem fog kimaradni a palettából.

 

 

MŰVÉSZETI ÉS TÉRINSTALLÁCIÓS PÁLYÁZAT

(a címre kattintva érhető el)


NEVEZZ KÖZÖSSÉGI PROGRAMOKKAL

(részletekért kattints a címre)

 
Hogy miért is? Honnan a témaötlet?
 

Amikor Pettendi Szabó Péter fotográfus kollégánknak említettem a formálódó tematikát, rögvest ötletekkel, és „együttlétünknek” karaktert adó átfogó és speciális (vizuális) ötletek sokaságával állt elő. (Majd a többi kolléga is hozzátette a maga ötleteit, javaslatait, amit Silló Sanyi beleszőtt e nyitószöveg további részébe.) Ekkor gondoltam azt először, hogy sokrétű és meghatározó lesz a 2017 év választott tematikája, hasonló, mint két éve „a fal” tematika, amelyhez szintén egy „klasszikus” téma – a berlini fal lebontásának évfordulója – szolgáltatta az apropót.

 

 Kis önkritika!
A magyar ember – így mi is – valamiért többségében azt gondolja, hogy ha valami hangsúlyozandó fogalmat „külföldiül” nevez meg, akkor az magasztosabb jelentéssel fog bírni. Így vagyunk a reformáció kifejezéssel is. Pedig hát magyarul is milyen szép, egyszerű és kifejező: MEGÚJULÁS, MEGÚJÍTÁS. Nekem jobban tetszik. De hát magyarok vagyunk, maradjunk a magasztosnál.
 

A filmesek számára is kihívás lehet a tematika. Várjuk bármely vallás, felekezet vagy az azoktól távol álló csoportok megújító, újraformáló törekvéseit bemutató alkotásokat, az újrakezdő emberek történeteit és az újraformált sorsokat bemutató filmeket.

 

Továbbra is várjuk a film formanyelvének újraformálóit.

 

Idei „együttlétünkre” örömmel fogadjuk a globalizáció-ellenes és a környezettudatos mozgalmak reformereit valamint a kulturális közvetítést megújítókat.

 

És ott vannak a reform ételek. Vagy a régi – mai étrendünkből kimaradozó – étkek „VISSZAREFORMOSÍTÁSA”. Ha pedig zene, akkor egyértelmű a RE-FORMÁCIÓ, azaz a workshopok/műhelyek. Vagy amikor a régiből új jön létre, megújítunk egy zenekart új tagok bevonásával... vagy a képzőművészetben, a RE-FORMA szó, új, érdekes formák, terek kialakítására. És ott vannak még a megújuló gazdák, a REFARMERek. De gondolkozhatunk a REFORMÁCIÓ-DEFORMÁCIÓ ellentétpárban is. Keressük az együttlét receptjét, a titkos RE-FORMULÁ-t.

 
Hogy a mediawave-közösség tagjai lássák, hogy e tematika egyáltalán nem légből kapott, és idegen számunkra, azt az bizonyítja, hogy egy mélyen érintett ősmediawavestől származik az alapötlet, aki sok éve, rengeteg energiát és pénzt beleöl a magyar reformáció egy fontos elemének rekonstruálásába. A vizsolyi biblia és annak az eredetivel megegyező nyomdatechnikával való kiadásának ötlete több éve valamilyen formában mindig jelen van együttlétünkön. Daruka Misi barátunk a biblia készítésének vizsolyi épületét megvásárolva kezdett ebbe a sok éves munkába, ami szenvedélyévé vált. Minden egyes betűt újraalkotott, kitanulta a vésnökséget, majd a papírgyártás középkori technikáját és sok egyebet a nyomdatechnikától a kötésmódokig. Közben szinte Don Quijote-szélmalomharcot vív az ellenálló „szakmai” közeg egy részével. Ám a lényeg, hogy tevékenysége mégsem volt eredménytelen, mert már teljesen kész kb. 10 vizsolyi biblia és az 500 éves évfordulóra még újabb száz… E történet és a teljes nyomdatechnikai folyamat is része lesz következő együttlétünknek.
 

És minden egyéb, amit a mediawave-közösség összehoz az 500 év és a reformok, a megújulás kapcsán! Hartyándi Jenő
Győr, 2016. augusztus 29.

 

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:
2016.12.02. 14:51
Mikor lesz 2017-ben a mediawave?

2016.10.24. 23:10
MOZIVARÁZS Retro Filmvetítési találkozó,2016.11.24.17.órakor,A Szürkebarát Borozó különtermébe,Zártkörü rendezvény. SZervező Kiss Iván.30.5916528 Győr, Arany J. U.8.

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák