www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2020. november VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.11.24.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

2017 PROGRAM :: 2017 TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE Együttlét programja :: 40 ÉVE INDULT AZ ELSŐ GYŐRI JAZZKLUB

 

A 70-80-AS ÉVEK VIDÉKI JAZZKLUB-HÁLÓZATÁNAK TALÁLKOZÓJA

találkozó az egykori szereplőkkel
muzsikusokkal, klubtagokkal

EST a 26. TARTÓSHULLÁM/MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál keretében

Monostori erőd – Ékes terem, Komárom
2016. április 28.

 

A találkozó célja a 40 éves győri indulás apropóján egyrészt az emlékfelidézés, egy soklépcsős folyamat fejlődésének bemutatása.

Másrészt egy korai, az információs forradalom korában már szinte „kőkori”-nak tűnő 70-80-as évekbeli, országos zenei hálózatosodásról lesöpörni a port, tanulságként a jelennek. A vidék jazzklub-hálózat annakidején példanélküli, az országot nagyjából 10 éven keresztül behálózó, (mai szóval) civil kulturális szövet volt. Mindez facebook, internet és többnyire telefon nélkül (a vidék nagy része ekkor még kézikapcsolású volt), levelezés útján.

Legyen ez az egykori résztvevők felszólítása arra, hogy akkori tevékenységük lenyomatait (programfüzetek, plakátok, újságcikkek, hangfelvételek) kutassák fel, porolják le és az internet adta lehetőségekkel élve, összefogottan és átláthatóan tárják a köz elé. Ebben és az összefogásban tudunk segíteni. Nem kell másfelé menni, csak a magunk egykori példáját kell áttenni a ma adta technikai eszközökre. És az értehetőség fokozása érdekében nem ártana emlékekkel, háttértörténetekkel, fotókkal, korrajzokkal körülvenni az egykori dokumentumokat.

ELŐPROGRAMOK
A korában érkezőknek ajánljuk a TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE Fesztivál napi jazzprogramjait, amelyek lazán, de kapcsolódnak a találkozó progrmajához. A csütörtöki nap teljes programja itt tekinthető át. A pénteki, szombati és vasárnapi, pedig a napra kattintva. Csak a zenei program - műfajonként válogatva - itt tekinthető meg.
minden program az Ékes koncertterembe lesz megvalósítva

12-17:00 GRENCSÓ IFJÚSÁGI SZABADCSAPATÁNAK PRÓBÁJA

15 fiatal muzsikussal készülnek a másnapi zárókoncertre

 
17:00

BESZÉLGETÉS GRENCSÓ ISTVÁN jazzmuzsikussal

60 éves születésnapja alkalmából

Beszélgetőtárs Hartyándi Jenő

(de más is nyugodtan belekérdezhet)

 

40 ÉVE INDULT AZ ELSŐ GYŐRI JAZZKLUB

&

70-80-AS ÉVEK VIDÉKI JAZZKLUB-HÁLÓZATÁNAK

TALÁLKOZÓJA

AZ EST PROGRAMTERVEZETE

Az estet Hartyándi Jenő, egykori klubvezető moderálja és vezeti fel.

 

18:00

(előbeszéd, mert az előadónak el kell menni)

JAZZWAVE, avagy

Szabadostól a szabadságig

a magyar jazztörténet egy fontos fejezete

Iván Csaba összefoglaló előadása a Mediawave jazzprogramjairól, eredeti verziója elhangzott 2016 eleji Magyar Jazzkutatási Konferencián. Itt, most egy élőbeszédre hangolt, beszélgetős verzió hangzik el.

 

19:00

KONCERT - DANIEL BALÁZS BOOGIE WOOGIE TRIÓ (Győr)

Dániel Balázs - zongora, Zink Ferenc - bőgő, Koch Barnabás - dob

 

 
19:30 BEVEZETŐ Hartyándi Jenő - az egykori társadalmi környezetbe ágyazva - röviden felvázolja a 40 éve indult klub történetét és annak máig ható következményeit. Bemutatva, hogy lett egy helyi kezdeményezésből elsőként országos hírű, majd országos hatókörű (Jazz Studium), később nemzetközi kiterjedtségű forma. Az első győri jazzklub kezdeti 5 évéről itt olvasható egy bőséges írás Hartyándi Jenőtől.
  

19:45 BESZÉLGETÉS AZ EGYKORI SZEREPLŐKKEL
A bevezető után egyenként megszólítja a korai, majd a későbbi korszakok megtalált szereplőit, helyi és nem helyi muzsikusait. És megkéri meséljenek emlékeikből pár érdekes, korra jellemző történetet.

 

Alrészek, felkért előadókkal:
(A lenti 2.0-ás programvázat még számos dolog egészítheti ki, amelyek a szervezési folyamat során megtalált régi szereplőkből következhetnek. A rövid emlékfelidézéseket, előadásokat borozgatással, pálinkázgatással, kis étkezéssel egészítsük ki.)
Első Győri JazzklubSárosi Ilona & Vadóczi Tibor (Veszprém) emlékei itt érhetők el, Bognár Imre (Mosonmagyaróvár)
zene: Juhász Zoltán (bőgő), Nagy Péter (gitár) + a Dániel Balázs Trió kíséretével

A 70-80as évek magyar jazzklub-hálózataMárkus József (Székesfehérvár) és a fehérvári jazzklub levelezőhálózatának más fellelt képviselői
zene: Márkus József – vibrafon, Kerékgyártó Gyula - gitár, Juhász Zoltán - bőgő (2-3 szám)

Vetítés Pataki Béla (Hódmezővásárhely) "civil" fotóiból (a névre kattintva is belenézhetsz)

A győri TK Jazzklub, Vasutas Jazzklub és a GyőrFree mozgalom – Fülöp Péter (Győr)

 

Jazz StudiumHartyándi Jenő (Győr)
zene: ??? (1 szám)

Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatLázár Károly (Győr)
zene: ??? (1 szám)

Rómer ház jazzklubja & összefoglaló Hartyándi Jenő (Győr)

KERESSÜK - ELÉRTÜK!

Az elmúlt időszakban sokakat elértünk már, de többieket is keressük rendületlenül, mert a 20-40 évvel ezelőtti címek, telefonok már egy másik évezred kapcsolatrendszerének lenyomatai voltak, ma már többségében használhatatlanok. Kérjük, segítsetek a mind szélesebb körű felderítésben!

A következőkben összeírom kiket értünk el és kiket keresünk e két irányú gyűjtés során:

GYŐRI JAZZKLUB EGYKORI TAGJAI KÖZÜL elértük: Bognár Imre, Lázár Károly, Sárosi Ilona, Vadócz Tibor, Hartyándi Jenő, Palatinus Szabolcs (ők az első időszakban mind vezető szerepet törlöttek be), Dömötör Péter, Nagy Péter (jazzgitáros lett), Nagy Sándor (akadémiát végzett klarinétos lett)

keressük, mert fennmaradtak a jazzklub tagok listái: Arnics Árpád, Baráth Imre, Barlai Gábor, Bazsó Judit, Bencsik Tibor, Bertalan Károly, Busa Péter, Bordás Valéria, Csákány Csaba, Csányi László, Csepi Alfréd, Csípő Dezső, Csípő Tünde, Csonka László, Csobay József, Czuzy Csaba, Czikora Gábor, Farkas István, Farkas Ervin, Fejes Tibor, Giczely Péter, Girgás István, Gindli Zsuza, Grekszik György, Győrvári Bella, Hadabás Zsolt, Horváth Ákos, Horváth Marianna, Hölgye Henriette, Hucker Ferenc, Eördög András, Édl József, Fodor Tamás, Fodróczi Ildikó, Jankovich Nándor és László, Kiczenko Alaxej, Kiczenkoné Pozderka Magdolna, Kiss Lídia, Kiss Zoltán, Kocsis Anikó, Kopácsi Zoltán, Kovács Ferenc, Köles Ágoston, Liptay László, Lakics Hilda, Ludány Gábor, Lukács Katalin, Márton Zoltán, Mazug Júlia, Mészáros Attila, Mihály Jenő, Miklósi Zsolt, Molnár László, Nagy Tibor, Pintér Csaba, Pintér István, Párizs Sándor, Pawlik Béla, Pozsgai László, Rapkai Zoltán, Simon Ferenc, Sólyom László, Söre Imre, Révész Béla, Somodi Géza, Szabó Jenő, Szabó József, Szántó Jenő, Szalai Attila, Szalai Tamás, Szalczer Tamás, Szaller László, Szatmáry Ferenc, Takács Szilárd, Tímár Béla, Takács Gyula, Takács Zoltán, Tóth Attila, Tóth Miklós, Tóth László, Újváry Dénes, Vaczula István, Vadász Tibor, Veres Zoltán, Waszlavik Zoltán

elhunytak: Deák Tamás, Jokesz György, Kovács Zoltán, Mike Lajos, Tatai Mihály /aki híres fodrász és győri underground kultúra alakító, terjesztője volt/

EGYKORI GYŐRI JAZZMUZSIKUSOK KÖZÜL (Győrben születtek vagy tanultak)

elértük:  Juhász Zoltán (bőgő, Hot Jazz Band), Lattmann Béla (bőgő, több jazzformáció), Nagy Péter (gitár), Nagy Sándor (klarinét, szaxofon), Sirsom László (gitár, Ausztrália)

keressük: Gombos László (dob), Fenyő Zoltán (fuvola), Nyári Károly (zongora),  Tiborcz Dénes (szaxofon, Németország), Tiborcz András (Berlin)

EGYKORI GYŐRI JAZZMUZSIKUSOK, AKIK VISSZAJELEZTEK

JUHÁSZ ZOLTÁN "NYUNYI" (bőgő)

szül.: Győr, 1962. 01. 30.

Ma Budapesten él. Jön és játszik a találkozón!

Részletek életrajzából: "Zenei pályafutásom viszonylag későn kezdődött tizenhat éves koromban. Hartyándi Jenő barátom segítségével jutottam jazz-felvételekhez. Ebben az időben ez nem is volt egyszerű feladat. Jenő révén ismertem meg Tiborcz Dénest, akitől egy évig szaxofonozni és basszusgitározni tanultam. Dénes testvére Tiborcz András ekkor a Lakatos Tóni Quartett nagybőgőse volt. Egy győri koncertjük meghallgatása után úgy éreztem a nagybőgő az én hangszerem... Aztán András volt a segítségemre a jazztanszakra való felkészítésben. Sokat köszönhetek neki... három évig Berkes Balázs növendékeként gyarapítottam tudásomat. Párhuzamosan több zenekarban is játszottam. Elsőként a Regős Qiuntettet említeném...  Másodikként Süle László zongorista trióját említem, ahol Sramkó János volt a dobos... A harmadik zenekar Gadó Gábor triója volt... a katonaság után

tagja lettem az Oldsmobile Dixieland Band-nek. Itt nyolc évig zenéltem... 1994-ben lettem a Hot Jazz Band tagja, ahol a mai napig zenélek..." 2015-ben, a Hot Jazz Band tagjaként Kossuth-díjat kapott.

e-mail: juhasz_zoltan62@freemail.hu

 

LATTMANN BÉLA (bőgő, basszusgitár)

szül.: Dorog, 1960

Ma Budapesten él.

Győrben járt konziba és itt alapítottam meg első jazzbandájét a Lattmann Quintettet 1977-ben. Majs a budapesti konzervatórium jazz tanszakát végezte el bőgő szakon. Életpályája során sok formációban játszott. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazztanszakánan tanszékvezető basszusgitár tanáraként 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Levele: "Szia Jenő! Örülök, hogy ennyi év után még eszedbe jutottam, megtisztelő a meghívás, de aznap van egy fellépésem, így nem tudok személyesen részt venni a bulitokon. Amit a volt zenekari tagokról írtál, annál sokkal többet én sem tudok róluk. Sok sikert, szia Béla Ui.remélem még találkozunk."

 

SIRSOM LÁSZLÓ (gitár)

szül.: Győr

Jelenleg Brisbane, Ausztráliában él.

Első levele: "A Lattmann Quintet 40 eve jól indult. Bélával tartom a kapcsolatot a Facebook-on. Jól megy neki a kocsi!! Jo zenesz!! A Nyári Karcsival is tartom a kapcsolatot. Ő is befutott! Tiborcz Dénesnek is jól megy Németországban. Vele is levelezek nagyritkán... Én Austráliában élek, itt végeztem el a konzit és az Egyetemet. Jazzmuzsikus és zenetanár vagyok. A Lattmann Quintettel nálunk próbáltunk a Lakatos utcában, Sziget, Győr... egyszer voltunk a nyíregyházi Jazz Táborban. Az Ifjúsági Házban is játszottunk, koncerteztünk Lakatos Tónival és Másik Jancsival és Tiborcz András "Freddi"-vel, akivel itt Ausztráliában is összejöttünk. Sydney-ben eggyutt is laktunk. Aztán ő visszament Európába. Most Berlinben él és játszik, tanitt! Vele is tartom a kapcsolatot, valamint a régi győri SZIVÁRVÁNY zenekar  tagjaival is levelezek néhanapján! Itt meg az Orszánszky Jackivel tartottam a kapcsolatot. Jazzfesztiválokon játszottunk rendszeresen, míg meg nem halt szegény..."

e-mail: sirsom@gmail.com

 

NAGY PÉTER

(gitár)

szül.: Győr, 1961.07.28

Jelenleg Budapesten él. Jön és játszik a találkozón.

"A jazztanszakot 1984-ben, Babos Gyulánál végeztem. Jazz tanszak után katonaság tört egy kis csendet életembe, majd egy évet a budapesti Erkel Ferenc Zeneiskolában tanítottam. Anyagi nehézségek miatt ezután vendéglátózni kezdtem, itthon és külföldön, földön és vizen... Feltétlen jövök a találkozóra!"

e-mail: gynagypeter@yahoo.com

 

A találkozó programja vélhetően folyamatosan alakulni, bővülni fog

a megtalált és érkező

egykori szereplők jóvoltából!

 
ESTI KONCERTEK
 
BALÓ QUARTET (HUN)

új formáció

Kováts Gergő - szaxofon, Pozsár Máté - zongora, Ajtai Péter - bőgő, Baló István - dob

 
TERRA PROFONDA (ITA/HUN)

Lo Buglio Vincenzo - ének, Kis Krisztián, szaxofon, koboz, Szabó Mátyás - gitár, basszusgitár

 
GERÖLY TRIÓ (HUN)

Kováts Gergő - szaxofon, Ajtai Péter - bőgő, Geröly Tamás - dob

 

  

 

 


 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák