www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2022. január SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2022.01.28.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

2017 PROGRAM :: megÚJULÁS / reFORMÁCIÓ 500

 

 

 

 

  

 

megÚJULÁS / reFORMÁCIÓ 500


Minden korban izgalmas feladat a “megújulás, megújítás” témakörének körüljárása. Jó ürügyül szolgált erre a reformáció 500 évvel ezelőtt indulása. Ritka dolog az, hogy az emberfia megérhet egy ennyire kerek évfordulót, amely ráadásul egy erőteljes szellemi és vallási mozgalommal kötődik össze.


Eredendően minket nem az egykori vallási indíttatás izgatott, gondoltuk, hogy azt úgyis sokan körül fogják járni hivatalosan és „hivatlanul” is. Ezért a hozzánk közelebb álló járatlanabb utat választottuk.


Sokféle műfajban, hozzáállásban hirdettünk pályázatot – filmes, építész, installációs, képzőművészeti, közösségi – a „megújulás” tematika emberekben élő megszondázására és annak nyilvános bemutatására. Nem kis meglepetésünkre nagyon színes, sokféle hozzáállású megvalósítandó ötlethalom gyűlt össze, köztük vallási témájú jelentkezések is. Mindezekből válogattuk ki a következő csokrokat, amelyek időzítve vagy időzítetlenül át fogják lengeni az Együttlét egészét.

 

 

 

megÚJULÁS ÉPÍTÉSZMŰHELY


A győri Széchenyi Egyetem Épülettervezési Tanszékéhez régi jó munkakapcsolat fűz bennünket. Megismerve speciális tematikánkat, féléves tárgyat hirdettek hallgatóik számára. A cél az átalakulást, megújulást vizsgáló és értelmező közösségi téri helyzet, installáció tervezése az erőd falai között és annak közösségi munkában való megépítése. A rendezvény ideje alatt zajló építéshez bárki csatlakozhat. A terveket később tudjuk internetoldalunkon elhelyezni, megmutatni.


a tervező hallgatói csapat:

Bacsa László, Horváth Márton, Leiner Dorottya Anna, Rónai Viktória és Vadász Vanessza

 

konzulenseik:

Czigány Tamás, Cseh András és Nagy András.

 

 

 

MŰVÉSZETI MŰHELYEK, ALKOTÁSOK

A megÚJULÁS JEGYÉBEN


A Tartóshullám keretében megvalósuló majd minden művészeti műhely, az abban résztvevő alkotók is magukévá tették a "megÚJULÁS"-sal kapcsolatos felhívást. Ennek eredményei majd a műhelyekben elkészült munkákban lesznek felfedezhetők. És több olyan művészeti és közösségi program valósul meg, amely felvállaltan e szellemiségben fog működni:

 

  - "LASSÚ VÍZ..." TALÁLKOZÓ - a fesztiválforma megújításáról

  - REFORMfáció - közösségi landart akció az ártéri erdő megmentésére

  - M1ND1 CSOPORT - Duna-parti képzőművészeti akció a megÚJULÁS jegyében

  - PROZAC HELYETT FÉNYKÉPEZZ! - a fényképezés megújítása

  - SZAMOVÁR AFGÁN KÖZÖZZÉSI TEAHÁZ a Reformáció jegyében

  - HANG ÉS TÉR ZENE MŰHELY

  - SZABADMOZGÁS WORKSHOP

  - ÉPÜLETFESTÉS A megÚJULÁS JEGYÉBEN

  - DJ ZÖLD - A DISZKÓ REFORMÁCIÓJA

  - MÉHKASAULA LAND ART PROJEKT

  - ÖKO-AKUSZTIKAI MŰHELY

  - KÖZLEVES - Reflex akció

  - KÉPFARAGÁS - fotóújrahasznosítás

  - HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ – a kékfestő megújítása

  - ArtCycling PROGRAM – Retextil Alapítvány kiállítása  

 

 

 

HORVÁTORSZÁGI MAGYAR REFORMÁTUS KERESZTYÉN EGYHÁZ BEMUTATKOZÁSA
 

Csendesnapok
 

Egyik elsőre tán a rendezvénytől legtávolabbinak tűnő programcsomag e határon túli magyar kisebbség kisebbségének bemutatkozása. Megismerve őket, mi már egyáltalán nem gondoljuk távolinak jelenlétüket, sőt megtisztelő, hogy fiataljaik és vezetőik rendes évi „csendesnap”-jaikat megosztják velünk.


A Vizsolyi Biblianyomtató Műhely partnereként érkeznek. A Reformáció Emlékév kapcsán egyházi programokkal, a Reformáció történetéről és gyülekezeteik életével kapcsolatos tevékenységeik bemutatásával vesznek részt a Tartóshullámon. Egyházuk tagjai 8 horvátországi gyülekezetből jelentkeztek, és mintegy 30 fő részvételével töltenek majd el 4 napot az Együttléten.


Naponta ismétlődő programjuk:
 

10:00 Istentisztelet
 

10:30 – 14:00 Csendesnapok programjai
 

Nyitott minden érdeklődő (nem csak gyülekezeti tagok) előtt is. Bárki bátran csatlakozhat az adott program kezdetekor. Minden résztvevőt szeretettel várunk!

 

Előadások (20 perc, utána beszélgetés, kb. 20 perc):


- Közös éneklés: Református énekeink, a Genfi Zsoltárok - énektanítás a Psaltérium Ungaricum, Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai és Kálvin János genfi Psaltériumával egybevetett dallamok alapján; - napi textus magyarázat; - imádság (bibliaolvasás); - interaktív játékok; - társasjátékok.


A napot 17.30 órakor közös Áhítat zárja - 20perc
 

Az áhítatokat tartja:

Dr. Kis Boáz lelkipásztor, Erdős János zsinati titkár, Hünlich Robert lelkipásztor, Iván Géza lelkipásztor, Kopácsi Kettős János ref. püspök, Máté László ref. esperes, Varga György ref. püspök-helyettes lelkipásztor szolgálataival.

 

 

 

VIZSOLYI BIBLIANYOMTATÓ MŰHELY

BEMUTATKOZÁSA

 

Célkitűzés

 

Vizsolyban működő műhelyünk már nyolc éve azon dolgozik, hogy a reformáció közelgő 500 éves évfordulóját méltó módon megünnepelhessük. Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem egykori kúriájában újra felállítottuk azt a Biblianyomtató Műhelyt, ahol a 16. század egyik legjelentősebb magyar nyomdásza, Mantskovit Bálint a Károlyi Gáspár által elsőként, teljes egészében magyar nyelvre fordított Szentírást, a Vizsolyi Bibliát kinyomtatta. Ebben a házban azon fáradozunk, hogy a Vizsolyi Biblia újabb, immár 21. századi, valódi facsimile kiadása megszülethessen.

 

 

Néhány éve elhatároztuk, hogy olyan dolgot teszünk, amit eddig a keresztény világban még nem tett más: az 500 éves évforduló tiszteletére kinyomtatjuk még egyszer 200 példányban a Vizsolyi Bibliát, az ország legjobb szakembereinek segítségével.

 

Elérkeztünk ahhoz a felemelő pillanathoz, amikor a korábbi évek megfeszített munkájának eredményeként, megkezdhettük a nyomtatást. Elkészült a korhű nyomdagép, a 16. századi technikával működő, vízikerék meghajtású rongypapírt készítő manufaktúra. Kézzel kivéstük a betűk gyártásához szükséges 375 darab acél verőtövet, és megtanultunk eredeti 16. századi papírt meríteni.

 

Ehhez a nagy ívű munkához támogatókra van szükségünk. A 200 Vizsolyi Bibliát azoknak szánjuk köszönetképpen, akik segítik a Biblia újranyomtatását és azt, hogy méltó és korhű környezetben mutathassuk meg az első magyar nyelvű Biblia nyomtatásának helyszínét. E 16. században nyomdatörténeti bravúrként létrejött vallástörténeti, nyelvtörténeti, nyomdatörténeti és művelődéstörténeti jelentőségű könyvet.

 

Nagy megtiszteltetésünkre a fővédnökségi tisztséget Tőkés László püspök úr elvállalta, betöltve Károlyi Gáspár szerepét.

Keressük azt az embert, aki átvenné a reformáció zászlaját Rákóczi Zsigmondtól, felvállalná, és támogatásával segítené küldetésünket.
 

 

 

Kik vagyunk?

 

2006. márc. 15-én vásárolta meg a vizsolyi Rákóczi kúriát a COLO-Pajzs Kulturális Egyesület. 2006 szeptemberében kezdtünk hozzá a Vizsolyi Biblia nyomtatás emlékhely kialakításának.

 

Első lépésként a Biblia nyomtatásának technikai és történelmi hátterét kutattuk. Azokat a részleteket kerestük, amiket az ide látogató turisták nem találnak meg a történelemkönyvben, vagy a wikipédián. Ekkor jöttünk rá, milyen nyomdatörténeti bravúrt hajtottak végre Vizsolyban. Elhatároztuk, hogy egy élő, iparszerűen termelő, valóságos 16. századi nyomdamúzeumot építünk fel, méltó módon megtisztelve a korabeli nyomdászokat és reformátorokat. Ebben a működő nyomdában korhű körülmények között kezdtük el a 200 darab Vizsolyi Biblia újranyomtatását. A folyamat sikere érdekében megkerestük azokat az embereket, akik még értenek a hagyományos nyomtatáshoz és szakemberei, kutatói a témának.

 

Első szakember Timkó György betűöntő mester volt. Gáspár Pál Szilveszter vésnök mester. A nyomtatáshoz szükséges verőtövek, patricák, iniciálék elkészítésében vesz részt. Pelbárt Jenő papír- és vízjelkutató. A Vizsolyi Biblia történetét és vízjelét kutatja. Szakértőként vesz részt a munkában. Lele István, papírmérnök, a Papíripari Kutatóintézet volt igazgatója. A 16. századi papír elkészítésének tudományos és technikai hátterét adja. Ringer István lakatos mester, a betűöntéshez- és papírgyártáshoz szükséges gépeket és alkatrészeket készítette el. Nagy Sándor, komáromi Lenfeldolgozó Gyár vezetője. A papírgyártáshoz szükséges gépek, berendezések és nyersanyagokat biztosítja.

 

Elérhetőségeink:

Daruka Mihály

3888 Vizsoly, Szent János u. 119.
Tel.: 20/272 90 15

e-mail: biblia.vizsoly@gmail.com
 

 

 

A Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum

programjai a Tartóshullámon

 

1. stáció - Búcsúcédulák nyomtatása és értékesítése /Dunai bástya előtt/
„Amikor koppan a pénz a perselyben, derül a lélek a mennyekben” – Megválthatod a bűneidet, hogy tiszta lélekkel kerülj a Mennyeiwavebe.

 

2. stáció - Perfromance /belső nagykapu/
Luther (Daruka Mihály) óránként a vártemplom kapujára szögezi 95 pontból álló kiáltványát.

 

3. stáció - „Purgatórium” /bástyaudvar/
Luther gyóntatószéke - ha nem sikerült kivásárolni, meg is lehet gyónni bűneinket.
Kitelepült Vizsolyi Nyomda - itt lehetőség van János evangéliumának első két oldalát kinyomtatni.
A pokol” - közösségi főzés

 

4. stáció - „Ellenreformáció pokla” – kiállítás, kazamata

Időpont: az 1-3. stációk programjai délutánonként, időzítés nélkül, meglepetésszerűen valósulnak meg.

 

kiegészítő programok - Udvari mesemondók – Pajzán papmesék
 

mesemondók:
Pintér Zsolt - GME elnöke, Meseszó Egyesület alelnöke, mesemondó
Bukovics János - GME Mese és Szövegfolklór vezetője, a Kultúra Lovagja, Meseszó Egyesület tagja, mesemondó
Kiss Ágnes - Meseszó Egyesület tagja, mesemondó
 

időpont:

a mesemondók április 28-30-n 18 óra körül lépnek fel az esküvői programokhoz és helyszínekhez igazodóan, pontosan lásd a részletes programban
 

 

 

Reformáció Konferencia, kerekasztal beszélgetések
A vizsolyi biblia soha nem hallott összefüggései.
Helyszín:

Bibliatörténeti kiállítás – dunai bástya terem + moziterem

 

 

2017. április 27. (csütörtök)
 

11.00 Bibliatörténeti kiállítás- tárlatvezetés, a nyitvatartási időben igény szerint, folyamatos. (10.00 - 20.00)
 

12.30 (Mozi terem) Prof. Varga György: Délvidék első református püspöke: Szegedi Kis István
 

14.30 (Biblia terem) Kovács Zoltán: Qumrán rejtélye
 

16.00 (Biblia terem) Grabarits Ágnes előadásai: Megreformált zene

 

 

2017. április 28. (péntek)
 

11.00 Bibliatörténeti kiállítás- tárlatvezetés, a nyitvatartási időben igény szerint, folyamatos. (10.00 - 20.00)
 

12.30 (Mozi terem) Prof. Varga György: A nagyharsányi hitvita, Veresmarti Illés élete
 

14.30 (Biblia terem) Kovács Zoltán: A Biblia valódi szerzője
 

16.00 Luther - filmvetítése - utána kerekasztal beszélgetést, vezeti: Grabarits Ágnes

 

 

2017. április 29. (szombat)
 

14.00 Bibliatörténeti kiállítás- tárlatvezetés, a nyitvatartási időben igény szerint, folyamatos. (10.00 - 20.00)
 

12.300 (Mozi terem) - Prof. Lovas Eldina: A református anyakönyvek titkai
 

15.00 (Biblia terem) Kovács Zoltán: Az özönvíz előtti világ
 

16.00 (Biblia terem) Grabarits Ágnes előadásai: 3500 év Bibliája
 

18.00 (Biblia terem) Filmvetítés: Ormánság, a Reformáció bölcsője, 1986-90. (kb. 40 perc, utána kerekasztal beszélgetés)

 

 

2017. április 30. (vasárnap)
 

11.00 Bibliatörténeti kiállítás- tárlatvezetés, a nyitvatartási időben igény szerint, folyamatos. (10.00 - 20.00)
 

12.30 (Mozi terem) - Prof. Lehocki Anna: Írásbeliség a XVI. század Európájában
 

14.30 (Biblia terem) Kovács Zoltán: Kétségbe vont Bibliai tények
 

16.00 (Biblia terem) Pelbárt Jenő, papír- és vízjelkutató: A fehér titok. (A Vizsolyi Biblia története és vízjelei.)
 

18.00 (Kazamata terem) Daruka Mihály: A vizsolyi biblia- soha nem hallott összefüggéseiről hallhat. Belépő: egy üres üvegpohár. Jelszó: „Borban az igazság”

 

 

2017. május 1. (hétfő)
 

11.00 (Biblia terem) Grabarits Ágnes előadásai: A Biblia fordításainak története
 

12.30 (Mozi terem) Hünlich Robert: Veresmarti Illés, a hitvitázó püspök.
 

14.30 (udvar) Gáspár Pál Szilveszter vésnök mester interaktív előadása - A biblia nyomtatáshoz szükséges verőtövek, patricák, iniciálék elkészítéséről.
 

10.00 - 20.00 Bibliatörténeti kiállítás- tárlatvezetés, a nyitvatartási időben igény szerint folyamatos.
 

 

 

Kiállítások


1. Fotókiállítás ormánsági és alsó-baranyai református templomokról (1986-2016) - Duna bástya - fogadótér


1. A Bibliatörténeti kiállítás – „Biblia terem” – A konferencia/ kerekasztal beszélgetések helyszíne is. (minden nap 10.00-20.00 óráig)


A kiállítás anyaga egy folyamatosan bővülő magángyűjteményen alapszik, mely már ötödik éve járja az ország kiállítótermeit. Célja felekezeti és világnézeti elköteleződéstől függetlenül bemutatni a Biblia kialakulását, a fordítások történetét, a történelemre, kultúrára és gondolkodásra gyakorolt hatását.


A régészet számos olyan kéziratos és nyomtatott Biblia kiadást tart számon, melyek a tudomány és a teológia számára felbecsülhetetlen értékűek. Ezek a könyvek a világ különböző könyvtáraiban, múzeumaiban, kutató intézeteiben találhatók. A modern technika lehetővé teszi, hogy ezeknek a Bibliáknak a pontos hasonmásait, úgynevezett facsimilie kiadásait a kutatók és a gyűjtők számára elérhetővé tegyék. A gyűjtemény segítségével egy kiállításon belül tekinthetők meg azok a történelmi jelentőségű Biblia hírességek, melyeknek eredeti példányait lehetetlen egy kiállításon bemutatni.


Alapelvük a vallási és lelkiismereti szabadság legteljesebb tiszteletben tartása.

 

 

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák