www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2021. november HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2021.11.28.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

2017 PROGRAM :: KIÁLLÍTÁSOK & INSTALLÁCIÓK

 

 

KIÁLLÍTÁSOK & INSTALLÁCIÓK

 

 


 

 

CIGÁNY MUZSIKUSOK

Kása Béla fotókiállítása

/Dunai bástya külső fala/
16 db 5x4 méteres (!) óriás táblakép a bástya külső falán.

Április 29-én 16:30-kor nyitóként Kása Béla tárlatvezetése.


Kása Béla fotográfus (1952. Pécs) a kölni Képzőművészeti Szakfőiskolában szerzett diplomát 1979-ben, művészi fotográfia szakon. Néprajzi fotóriportjaihoz egy 1973-as erdélyi utazás adott inspirációt, akkor került az évszázadok óta élő hagyományok és a népzene bűvkörébe. Megtanult brácsázni, bőgőzni, gyűjteni kezdte a népzenét, és közben fényképezni a falusi népzenészeket.


Miután 1982-ben visszaköltözött Magyarországra, a magyar népzenei élet egyik kulcsfigurája lett. Képei azóta lemezborítók, magazinok, könyvek sokaságának fényét emelik. Erdélyi zenészek című fotóalbumában az ottani muzsikusok öröklétig tartó panteonját alkotta meg. Ragyogó portréinak titka a kapcsolatteremtés.

 

„Az agyban, a lélekben és a szívben történik meg az expozíció - vallja. - Nagy feladatom az életben: magamnak, gyerekeimnek és az utókornak megörökíteni azt a világot, amelynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert későn születtem. De azt szeretném, hogy még az utánunk következő nemzedékek is lássanak belőle valamit.”

Elérhetőség: Kása Béla kasabela52@gmail.com

 

 

 

 

MEDIAWAVE HANGULATKÉPEK

Radu Igazság fotókiállítása

/fesztiválközpont/


A bukaresti filmművészeti egyetem professzora szinte a kezdetektől résztvevője, tanárként, fotósként, zsűritagként a Mediawave rendezvényeknek, táboroknak, fesztiváloknak. Minden évben meglep bennünket egy válogatással az előző év fotográfiáiból.
Elérhetőség: Radu Igazság igazsagradu@gmail.com

 

 

 

KIHALÓBAN LÉVŐ „FAJ”

Bányász Emerencia fotókiállítása

/fesztiválközpont/


A szerző a csíkszeredai Prisma Fotóklub fotográfusa, portréival egy nehezen eldönthető dilemmát jár körül. Mondhatni a lét értelmét. Vajon az emberiség idős rétegének jelenkori eltávozta, az arcok elvesztése kulturális, netán érzelmi deficit-e számunkra? És hány hasonló arcvesztést ért meg az emberiség?

Elérhetőség: Bányász Emerencia bemire@gmail.com

 

 

 

UTAZÁSOK KELETEN

Both Miklós fotókiállítása

/fesztiválközpont/

A kiállításhoz egy videókkal dúsított előadás is társul.

(április 29. 14:30 Spanyolfal).


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer valaki Mátyás országában, aki már gyerekként beleszeretett a zenébe. Nem érte be a tucattal, új és új felfedezésekre vágyott. Az élménykeresés vezérelte egy erdélyi cigánysorra, majd a Himalája lábához, Indiába, Iránba, Oroszországba, később egy koncertmeghívásnak köszönhetően lelt rá egy ismeretlen országra, Kelet-Ukrajnára, s az évek során elkezdte kiszínezni annak vaktérképét. A „gitárprímás” fotói mesélnek ukrajnai és más keleti népzenei gyűjtéseiről, azok mulatságos, részben meghökkentő eseményeiről.

Eléerhetőség: Both Miklós both.miklos@gmail.com

 

 

 

 

SÜLLŐK

Makhult Gabriella kiállítása

/erődfolyosó/


Gabi minden évben meglep bennünket fura és különleges képzőművészeti lényeivel. Most 3D süllőkkel érkezik, amelyek piros-kék szemüveggel pszichedelikusan térbeliek.

Elérhetőség: Makhult Gabriella gaabica@yahoo.co.uk
 

 


 

 

ÁTLÁTHATATLANSÁG

a Vajda Lajos Stúdió médiaművészeti kiállítása

/Ékes terem mellékhajó/

A kiállítást Szolnoki József és Ivan Buharov perfomansza nyitja meg (április 28. 22:30), amelyet az ef Zámbó Happy Dead Band koncertje tesz teljessé.


Kiállítók: Benkovits Balázs, Benkovits Bálint, Csató Máté, Csontó Lajos, feLugossy László, Margit Szabolcs, Szirtes János, Tóth Eszter, Vincze Ottó, ef Zámbó István.
Elérhetőség: Récsey Manyi Eszter manyirecsey@gmail.com


Támogató: Nemzeti Kulturális Alap
 

 

 

ArtCycling PROGRAM

Retextil Alapítvány kiállítása

/erődfolyosó/
 

A pécsi ArtCyling projekt az értéknövelő újrahasznosítást szem előtt tartva megváltozott munkaképességű emberek professzionális művészeti fejlődését támogatja. A hagyományos kézműves technikák elsajátítása mellett az értéknövelő újrahasznosítás szemléletének és társadalmi, környezeti felelősségvállalás terjesztése is cél. Helyben, kézzel készült, magas minőségű, egyedi művészeti alkotások készülnek a projekt során. 2015 májusa óta négy szervezet nemzetközi szintű együttműködése segíti a résztvevők hatékony fejlődését. A spanyol Intras, a dán Culture21Nordic és az angol Pacificstream lettek a Retextil Alapítvány partnerei. Az elkészült alkotásokat Komáromban, egy egyedi, erre a célra kialakított installációs térben állítjuk majd ki.
Elérhetőség: Thiesz Angéla thiesz.angela@gmail.com

 

 

 

TÖRÉKENY ÓRIÁSOK

Méhkas Üveg Óriások

/kantin/


Az üvegképeink általában a falakra vetítve láthatók. Csak nagy ritkán látható az eredeti, teljes kompozíció. Most egyesületünk üvegfestői - egy – egy alkotásukat -, mint táblaképet állítják ki, mellette egy fotót a kivetített formáról.


A Méhkasaula kulturális egyesület alkotói a hagyományos üvegfestést ötvözik grafikai vonulatokkal. Technikájuk lényege, hogy áttetsző alkotásokat hozzanak létre, melyeket manuális vetítőgépekre helyezve ki tudnak vetíteni különböző felületekre. Jelen esetben az említett művek kiállítóterembe való megjelenítése a cél.

Elérhetőség: Szepesi Imre zold@szivarvanynet.hu

 

 

 

grUnd CSOPORT

(Székelyudvarhely, ROM)

/kazamataelőtér folyosó/

 

A grund csoport 2015-ben alakult, elsősorban egy csoportos kiállításra való felkérés hívta életre ezt a formációt. Fontos szempont volt, hogy az alkotók, hasonló látásmódot, plasztikai minőséget képviseljenek, valamint Udvarhely/Udvarhelyszékhez kötődjenek. A jelenlegi fiatalabb generáció vizuális alkotóinak egy részét tömöríti egybe.
A grUnd jelenlegi tagjai: Berze Imre, Fülöp György, Gál Boglárka, Gujuman Uliana, Hodgyai István, Jakab-Gidó Szende, Kolumbán-Antal József, Lakatos László, Tamás Borbála, Zsombori Béla.
 

Lőrincz Ildikó művészettörténész megnyitó szövegének egy részlete a csoport legutóbbi akciójáról!

 

 

 

Zelenka János és a Szabad Szitakötő bemutatja:
LELETEK A FÖLDRŐL

avagy reformáljuk meg a történelmet!

interaktív fotókiállítás

/kazamataelőtér folyosó/

 

Zelenka János fényképeit magyarázatokkal látta el Sághy Kálmán.
A te humorod is kreatív? Te hogyan magyaráznád?
Írd meg nekünk! Kíváncsiak vagyunk rá.

Elérhetőség: saghykalmi@gmail.com

 

30 db. A3-as méretű fotóból, és a hozzá tartozó szövegből áll a sorozat. A képek eldobott, hétköznapi tárgyakról készültek, melyeket a hozzájuk fűzött magyarázatok egészen más megvilágításba helyeznek. Egyrészt humornak, másrészt gondolkodásra serkentőnek szántuk. A média véleményformáló hatásának a karikatúrája is.


A 30 képen kívül még öt képet állítunk ki, szöveg nélkül, melyekhez a látogatók írhatják meg a magyarázatot, és elküldhetik a Szabad Szitakötő facebook oldalára. A legjobb szövegeket íróknak öt db Paleo reform szakácskönyvet adunk ajándékba, melyet postán küldünk el a címükre.

 

Ez a sorozat már kiállításra került a mosonmagyaróvári Flesch Károly Művelődési Központban decemberben.

 

 

 

A Vizsolyi Biblianyomtató Műhely kiállításai:
ORMÁNSÁGI ÉS ALSÓ-BARANYAI

REFORMÁTUS TEMPLOMOK

fotókiállítás (1986-2016)

/fogadótér/

 

BIBLIATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

/biblia terem/
Minden nap 10-20:00 óra között.


A kiállítás anyaga egy folyamatosan bővülő magángyűjteményen alapszik, mely már ötödik éve járja az ország kiállítótermeit. Célja felekezeti és világnézeti elköteleződéstől függetlenül bemutatni a Biblia kialakulását, a fordítások történetét, a történelemre, kultúrára és gondolkodásra gyakorolt hatását. A régészet számos olyan kéziratos és nyomtatott Biblia kiadást tart számon, melyek a tudomány és a teológia számára felbecsülhetetlen értékűek. Ezek a könyvek a világ különböző könyvtáraiban, múzeumaiban, kutató intézeteiben találhatók. A modern technika lehetővé teszi, hogy ezeknek a Bibliáknak a pontos hasonmásait, úgynevezett facsimilie kiadásait a kutatók és a gyűjtők számára elérhetővé tegyék. A gyűjtemény segítségével egy kiállításon belül tekinthetők meg azok a történelmi jelentőségű Biblia hírességek, melyeknek eredeti példányait lehetetlen egy kiállításon bemutatni. Alapelvük a vallási és lelkiismereti szabadság legteljesebb tiszteletben tartása.

Elérhetőség: Daruka Mihály biblia.vizsoly@gmail.com
 

 

 

FARKASKŐ 20 KORTÁRS PALEOLITIKUM

/kazamata folyosó/


A Noszvaj Barlang Művésztelep 20 éve fotókon.

 

Elérhetőség: Balázs Péter viradbalazspeter@gmail.com

 

 

 

 

HÁLÓKÖTÉS

a jelenvalóság csipkéje – közösségi tánc
2017. április 28-30. délután /udvar/yard/


Napközben otthonról hozott viseltes ruhából, vagy amit éppen levesz magáról az ember – fonalakat készítünk, zsinórrendszerű kötelet, minél erősebben, szépen sodrott, szépen szabottat és a rituálé kezdetekor összehurkoljuk egyvalaki fonalával, összeszőjük szálainkat egy körtáncban. Mindenki tartja a szálát és a rendet, ebből alakul ki a közöttünk lévő tér rajzolata.
alkotó: Thiesz Angéla (thiesz.angela@gmail.com), a Retextil technológia kitalálója (Pécs),Megvalósítók: Retextil csoport

 

 


 

 

EGY HÓFEHÉR GALAMB

installáció
2017. április 27- május 1.

délután

/Dunai bástya bejárata/


A pályázathoz az ötletet Italo Calvino olasz író Végül arra száll egy holló - című novelláskötetének egyik írása, a Hárman közülük egy még él adta, melyben a főszereplő katonákat a falu népe elfogja, valós vagy lehetséges bűneikért halálra ítéli, s végük elvezeti őket egy víznyelőhöz és belelöki abba őket. A katonák közül egy életben marad, a víznyelőben talál egy igencsak szűk kijáratot, melyen keresztülkúszva-mászva végül megmenekül gyilkosai elől.


A történet központi eleme ez a víznyelő, a Boszorkánylik, mely szimbólum, hasonlat, és a (bűnös vagy ártatlan) halálraítélt, aki a történet végére szimbolikusan újjászületik. Ennek az újjászületést jelentő útnak és megtisztulásnak formai megjelenítését képzeltem el egy működő, használható installáció formájában… Fontos az installáció belső tere, az ott átéltek megtapasztalása, de még fontosabb az áthaladás, a “szülőcsatornán” keresztül való átjutás. Az installáció emellett egy játék, de nem gyermekjáték… A novellában a főszereplő újjászületésének megtapasztalása a cél…
alkotó: Herkli Mátyás (herkli.matyas@gmail.com)– építész-tervezőművész (Zalaegerszeg)
 

 

VALÓDI MEGÚJULÁS

avagy alkotás a képzelet nélkül

installáció
2017. április 27- május 1.

délután

/Dunai bástya udvara/

 

Az installáció az egyéni megújulás felől közelít az átfogó, közös megújulás felé.


A Mediawave helyszínein elhelyeznénk néhány ponton apró fehér kis nyilakat (krétarajz / újrahasznosított kártyák / matricák), melyek mind egy hely felé mutatnának. Oda ahová felépítenénk az installációt. Az építmény pedig az agyunk muködését szimbolizálja. Minden nyíl, vagyis külso, inger, benyomás befut a fejünkbe, valahogyan lefordítjuk, átalakítjuk, de alapvetoen abból dolgozunk amit külso ingerekbol összegyujtöttünk. A szerkezeten található három "ál" ajtó, a megújulás, újítás illúziójaként. Valójában azonban csak ott juthatunk ki, ahol bejöttünk, vagyis feldolgozva, megértve a külso ingereket.


Az összeollózott befutó dolgokból ezáltal már nem képzelet lesz, hanem születhet valami új is belolünk. Mintegy reformációként, ahol a régi, ismételt gondolatok helyett friss, valódi alkotás születhet. Az alkotás első lépése pedig lehetünk mi, saját magunk.


Az egyén nélkül pedig nem képes létrejönni, átfogó és új alkotás vagy azok összessége.

 

BESZÉLGETÉS

április 28. 20 óra

gyülekezés az installációnál

 

Az installáció kísérőprogramjaként és az ennek kapcsán felmerült gondolatokról, kérdésekről egy kötetlen beszélgetés, eszmecsere Körmendi Nóra (író, lozófus) moderálásával. Program és igény szerint akár több délután.


Témaként többek között az alkotásról, képzelet és valóság viszonyáról, újról és régirol, valamint az egyéni megújulás kérdésérol.


A beszélgetésbe bevonva minél több résztvevot, hogy ezáltal is nyissunk és megismerjünk sok, akár merőben eltérő szemszöget.

 

alkotók:

Vallyon Nikoletta (képzőművész, látványtervező)

Herédi Renáta (szabad bölcsész)

Zakariás László (vágó)

 

 
 
 
 

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák