www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL 

 

november 23. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

(Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

(az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

  

 

 

 

"RAVAZDI PARASZTSZALON"

2022 VÉGI PROGRAMJAIBÓL 

 

november 23. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

HENICS TAMÁS

(Ladikos Fesztivál,

fotográfus, népzenész, virológus kutató)

*

ovember 30. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők"-sorozat

SÜLYI PÉTER

(Hérétország Köztivál, Omega szövegírója)

*

december 7. (szerda)
„Győrből elszármazott muzsikusok”-sorozat
KÉZDY LUCA

(kortárs jazz hegedűs)

*

december 14. (szerda)
„A magyar improvizatív zene egyéniségei"-sorozat
DRESCH MIHÁLY & TÓTH VIKTOR

(az egyik szaxofonos beszélget a másikkal)

*

december 21. (szerda)
"Közösség- és fesztiválszervezők" sorozat

FÉLÚTON

beszélgetés Deésy Gábor "Kacsá"-val

a Cifra Műhelyről és a népi indíttatásról

+

ŐRHEGYI MEDIAWAVE KARÁCSONY

különleges karácsonyi sütik kóstolója

 

  

etnik Archív
2022. december CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2022.12.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 2017 :: MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT 2017 PROGRAMJA :: 2017 TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE Együttlét programja :: MIÉRT GYERE? VAGY MARADJON TÁVOL?

 

Kedves jövendő „együttlét”-ünk tagjai!

Fiatalok és kevésbé fiatalok!

 

Tegeződjünk, mert egy formálódó közösségben ez a természetes, mondhatni normális. Tekintélyelven működő személyiségeknek nem javaslom a továbbolvasást.

 

Ízlelgesse, rágcsálja magában a következőket az útra induló, az azt tervezgető, az elsőre talán túl köznapian furának tűnő - „együttlét” szó értelmét. És próbálja megtölteni tartalommal. Saját tartalommal. Az angolul jól értőknek szerencsés mankó lehet a „gathering” szó (angol nyelvű új elnevezésünk), amely egy sokkal sokrétűbb és aktívabb emberi együttlétet, valamiféle ünnepet jelez, mint a ma már köznapi és (véleményem szerintem) devalválódott fesztivál elnevezés.

 

„Együttlét”-ünkhöz, mivel a mi kezdeményezésünkre jön létre, természetszerűleg mi is hozzátesszük a magunkét, mintegy keretet, ürügyet biztosítunk az összejövésnek.

 

Azt várjuk, sőt kérjük az érkezőktől, hogy ők is gondoljanak arra, hogy a saját testükön, fizikai valójukon kívül mivel járulhatnak hozzá az „együttlét” magasabb szintre emelésében.


Amikor vendégségbe megyünk, mert jóérzések vagy kényszerek által vezérelve együtt akarunk lenni valakikkel viszünk magunkkal valamit – egy üveg bort, pálinkát, süteményt, virágot, stb.

  

 


MIT HOZZUNK MAGUNKKAL?

 

1./ Mindenképpen hozzunk magunkkal mindenféle anyagi természetű dolgokat, fogyasztható és cserélhető termékeket (természetesen a nehezen mozdítható „hagyományőrzők” miatt lesznek vásárolhatók is), amelyek segíthetik gasztronómiai jóérzéseink fokozását, kapcsolatteremtési erőnk kiteljesedését. Mert a cserebere, a piac őse bizony a leghatékonyabb áru, termék és kultúra cserélő forma volt az emberiség történetében. Hiszen akkor, ott, a kialakuló vásárhelyeken nemcsak áruk cseréltek gazdát az egymástól elzártan élő családok és törzsek között, hanem olyan terméket – pl. szőttesek, fejfedők, faragott pásztorbotok -, amelyek mai szóhasználattal élve, művészi tartalmakat hordoztak. Az ősi piac volt a kézműves, majd képzőművészeti változások, egymásra hatások olvasztótégelye. De hamar megtalálták a pusztában magányosan furulyázgató pásztorok a szerepüket a sikeres csereberék ünnepléseként kialakult mulatságokban és táncra is perdültek. Az egyházi liturgikus darabokból pedig hamar leszüremkedett a vásárokba az ájtatosság ellenpéldájaként a harsány és vaskos vásári komédia. Így összefoglalva talán jobban érthető az ősi piacok, vásárok kovászjellege és az, hogy a művészeti formák többsége innen indulhatott fejlődésnek.


Ma, amikor a társadalomban a hagyományos közösségek sokrétegű helyét átvette a televízió, mint oltár, a nagyáruház, mint a város főutcáját pótló korzó és a pénzért megvehető hamis közösségérzés megvásárolhatóságának hite, akkor különösen fontos, hogy ezeket az újkori koloncokat levetkőzve, ezen téves utak általi berögzültségeket tudatosan kizárva magunkból, közelítsünk az „együttlét”felé.

 

2./ Az előzőekből következően mindenképpen hozzunk magunkkal gondolatokat, nyitottságot és toleranciát embertársaink irányába.

 

3./ A praktikum pedig arra figyelmeztet, hogy a Duna-parti, virágzással és zöldeléssel teli piknikhangulat kihasználása érdekében hozzunk magunkkal kockás abroszt, takarót és kosárkában elemózsiát, finom borocskát. A takaró még jó lehet az időjárás kiszámíthatatlansága miatt is. Tavaly és tavaly előtt végig nyári „dögmeleg” volt, az első igazi nyári napok, mint ahogy a megfigyelésünk szerint gyakran így esett május elején az elmúlt húsz év során. Lehet fordítva is, eshet hó, eső, de az „ERŐD VELÜNK VAN”! A Dunai Bástya frissen felújított, padlófűtésese részével együttlétünk dacol az elemekkel, ám a takaró azért bárhol jól jöhet.

 

4./ Erről jut eszembe, hogy ne feledd, hogy az erőd egykor laktanya volt, ahol emberek éltek tartósan, tehát ha meleg hálózsákkal és (gumi)matraccal, vagy akár sátorral közeledsz felé, akkor akár több napig ki se kell belőle mozdulnod! Az együttlét egyik sarkalatos törvénye, hogy ne kelljen elhagyni az együttlét helyét! Aki átélte már ezt, az tudja! 

 


MIT NE HOZZUNK MAGUNKKAL!

 

1./ Mindenképpen hagyd otthon azon berögzült szokásaidat és kellékeidet, amivel esetlegesen megszokott szórakozási formáid felé közelítesz - elsősorban a fiatalabb korosztály felé célozva, és kimondva, - tudatmódosító szereidet. Nem szeretnénk, nem örülnénk, sőt idegesek lennénk, és az határozottan jeleznénk, ha azt érzékelnénk, hogy embertársaidat zavarnád módosított tudatállapotoddal.


Kérjük, ne próbáld bizonygatni, hogy de csak…, meg ez nem is olyan, stb., hasba akasztós dumákkal vélt igazadat. Érvrendszered nem érdekel bennünket.


Úgy gondoljuk, hogy „együttlét”-ünk keretében tudunk olyan szellemi, kulturális és közösségi izgalmakat, ínyencségeket nyújtani, amely mellé nem szükségeltetnek pótszerek.


Légy toleráns és tiszteld a hagyományos értékek mentén önmagukat jól érezni vágyó társaidat. Ha ez nem megy, akkor inkább javasoljuk, sőt kérjük, hogy fordítsd az utad más irányba!

 

2./ Előítéleteinket, intolarenciánkat, tekintélyelvűségünket…

 

 


A PROGRAMRÓL

 

Nem ígérünk felhőtlen szórakozást nyújtó, könnyed kikapcsolódást jelentő programokat, amelyeket egy könnyű délutáni vagy esti séta és borozgatás közben le lehet tudni. Sokkal inkább többségében olyanokat, amelyek minimum elgondolkoztatnak, de esetleg sokáig, netán maradandóan emlékezetünkbe vésődnek.

 

Nem ígérünk sztárokat, híres, világhírű előadókat, de maradandó élményt okozót, jó néhányat. Persze jól tudjuk, hogy a nyitottsággal ellentétesen léteznek a különböző ízléskörökbe beszorult embertársaink, akik ellenérzéssel bírnak a nem saját körükön belüli produkciók iránt. Az ő megnyugtatásukra közöljük, hogy viszonylagos tematizálással, stílustisztasággal vannak szerkesztve programjaink, kis utánjárással ezen szerkesztési elvek felfedezhetők. De ne reménykedjetek, akár akarjátok, akár nem, bele fogtok futni olyan programokba, amelyek ezt a tisztaságot megtörik. Mert a népnevelői hevület örök és naiv kísérletezésre sarkall bennünket. Hátha támadnak repedések, netán rések az önmagunkra zárt érzékelés burkán.

 

Remélem tovább sikerül feszegetnünk a sokak által ellentétpárnak tartott népi és urbánus szellemi áramlatokhoz való közelítést, amely a kezdetektől „volt” fesztiváljaink jellegzetessége volt. Azaz a hagyomány és a modern formák kettősége és azok egymást ihlető, motiváló jellege izgatott bennünket elsősorban az elmúlt 23 év során. Az értékes múlt és az izgalmas – bár korántsem biztos, hogy tökéletes – kísérletekkel teli jelen és jövő!

 

 

Hartyándi Jenő

 

Győr, 2014. március 5.

 

 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2022.11.13. 09:08

MEDITERRÁN VILÁGNAP

November28-án 25 országban

36 koncert. Magyarországi

nyertes a Mediawave.

Budapest, Fény utcai piac


19:00 Tariqa &

Simorág TánCirkusz

 

TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák