www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

etnik Archív
2024. April MoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTu Actual program:
2024-04-20
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

MEDIAWAVE ARCHIVE (1991-2016) :: MEDIAWAVE HOMESTAGE - ONLINE SEPARATION :: DECAMERON STORIES FROM THE 30 YEARS OF MEDIAWAVE :: Boka Gábor (Nagyvázsony) "Dekameron módszer" ötlete

 


 

BOKA GÁBOR

bőrös iparművész, színházigazgató

(Nagyvázsony)

a "Dekameron módszer" csírájáról

 

 

Kedves Barátaink!

 

A középkori pestisjárványokra asszociálhatunk a terjedő kórság kapcsán.


Az utóbbi napok, hetek eseményei nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy életünk teljes átszervezésére kényszerülünk. Az előre, nagy gonddal megszervezett programok kétségessé váltak, a következő hónapokra leszerződött munkák elillantak. A magunk részéről az intézkedéseket tudomásul vesszük és szükségesnek tartjuk, azt azonban nem feltételezzük, hogy egy amúgy is nehéz időszak búslakodással kell, hogy teljen!


A következő ősszel – „a báli idény” kezdetén – terveztük egy rendszeres közösségi összejövetel elindítását, melyre az új műterem, az egykori kis kávézó is módot ad. Az első időszakban helyi, tehát nagyvázsonyi és környékbeli barátainkat szeretnénk meghívni a beszélgetésekre. A maga módján egy eklektikus programot képzelünk el, amely kizárólag a kultúrára, a művészetekre és a tudományokra fókuszál.


„A középkori pestisjárványokra asszociálhatunk a terjedő kórság kapcsán”: de ha erre a nézőpontra gondolunk, Boccaccio Dekameronja is eszünkbe juthat. 1348-ban, a pestis terjedése idején tíz firenzei fiatal, tíz napra vidékre vonult, és az idő tartalmas eltöltése okán történeteket mesélnek egymásnak.

 


A Dekameronról nyilván elsősorban a pajzán mesék jutnak eszébe mindenkinek, de bennünk a „deka” = tíz, és a „meron” = nap, tehát a „tíz nap” értelem munkál (napi tíz történetről, tehát összesen száz, azaz „sok” meséről van szó). Az biztos, hogy megfelelő magyar elnevezést is találhatnánk a tervezett jelenségre, ám Boccaccio szellemisége nekünk is szól. Az ógörögből átvett kifejezés azonban a mostani körülményekre, az összejövetelek elindítására tiszta magyarázatot ad. (A régi görögökre hivatkozni pedig sosem kényelmetlen!) Az iméntiek okán
gondoltuk, hogy Dekameron Körnek neveznénk el kezdeti időben ezt az eseménysorozatot.


Technikailag sok kérdést vet fel az összejövetelek megszervezése, éppen ezért szeretnénk kérni mindenkit, hogy jelezze számunkra, ha érdeklik ezek az alkalmak! Az adott időszakban az aktuális gyülekezési szabályok ugyanúgy meghatározók lesznek, mint a terem befogadó képessége, vagy az, hogy egyelőre nincs elegendő székünk. A megvalósítás részleteit a későbbiekben azokra terhelnénk, akik biztosan érdeklődnek a Dekameron Kör eseményei iránt!


A programok kapcsán határozott elképzelésünk van, de az első találkozó lenne az az alkalom, amikor a részleteket közösen megvitatnánk. 2020. április 18-án (szombaton). 17 és 18 óra között terveznénk a gyülekezést. (Ekkor határoznánk meg az alkalmak optimális időpontját, gyakoriságát, időtartamát és a működés menetét is.)


Az említett koncepció miatt (és nem a Dekameron pajzán történetei kapcsán!), felnőttekre számítunk az eseményeken.


Szeretettel várunk mindenkit!


Gabi és Gabi (vagyis az utóbbi inkább Gábor!)

 

ui: Érdemes megnézni a Mediawave 30 évéről, közösségéről is a véleményét:

 

Ossza meg ismerőseivel:
Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
2024-03-12 22:12

Passport Controll'24 - Workshops and Application

Application is now open to this year's Passport Controll Summer Workshop and Gathering, at the Kund Castle, Somogyfajsz! You can choose from a range of visual, music, family and gastronomy workshops. Click here for details!

MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted