www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

etnik Archív
2020. március VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2020.03.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

INFORMÁCIÓK AZ EGYÜTTLÉT ELHALASZTÁSÁRÓL :: DEKAMERON TÖRTÉNETEK A MEDIAWAVE 30 ÉVÉBŐL ÉS JELENÉBŐL :: Durst György (Jerez de Frontera, Spanyolország) kuratóriumelnök naplója a vesztegzárból:

DURST GYÖRGY

filmproducer, Mediawave kuratóriumelnök

(Jerez de Frontera, Spanyolország)

naplója

Egy héttel a járvány előtt

 

FELJEGYZÉSEK A JÁRVÁNY IDEJÉN, JEREZ DE FRONTERÁBÓL

 

2020 március 15.

Tegnap este Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök több órás kormányülés után sajtótájékoztatót tartott. Hosszan válaszolt az újságírók kérdéseire, nagyon komoly és kiegyensúlyozott volt. Már tudta, hogy a felesége is elkapta a koronavírust. A televízió részletesen tájékoztat az ország különböző tartományainak helyzetéről.


Hétfőtől van szinte teljes kijárási tilalom, de már tegnap is hangosbemondóval tájékoztatták a lakosokat Jerezben arról, hogy ne tartózkodjanak az utcán feleslegesen. Komoly büntetéseket helyeztek kilátásba a rendelet megszegőinek.


Ma reggel voltam az utcán kb. 5 percet, levittem a szemetet. Rajtam kívűl két embert láttam a Calle Arcoson, az egyik szintén szemetet vitt le, a másik álldogált egy ház kapujában, talán cigizett.


Petivel és Macsival telefonon beszéltünk, megvan mindenki, de érezhető egy kis félelem mindenki hangjában. Nem tudom, mikor láthatjuk a gyerekeket, unokákat személyesen, pedig kb. 5 percre lakunk tőlük. Este 11-kor írom ezt, és elhatároztam, hogy két hétig – egyelőre eddig tart a zárlat – minden nap írok pár sort.

 

A mi utcánk

 

Mácius 16.

A ma este közétett adatokban 554 fertőzött van Anadlúziában. Az üzetek zárva vannak, a Mercadonába csak akkor mehet be új vásárló, ha egy kijött. Az utcák csendesek, forgalom alíg van. A rendőrség ellenőrzi a lakosság mozgását, aki indokolatlanul van az utcán azt hazaküldik, néhány spanyol oldalon azt olvastam, hogy büntetnek is. Ha valaki maszkot visel az utcán, szintén hazaküldik, mert azt gondolják, hogy fertőző. Arról írnak, hogy bevásárló kocsival vagy hátizsákkal, szatyorral menjenenek az utcára, mert úgy hihető, hogy boltba jár.


Olvastam, hogy Magyarország is lezárja a határait, éjféltől Ferihegy is bezár. Beszéltem ma Kornéllal, jól vannak, Berlinben is zárva vannak az üzletek, de nincs kijárási tilalom. Európa országai bezárkoznak, újra határellenőrzések vannak mindenhol. Hiányoznak a gyerekek, az unokák. Itt laknak öt percre és mégsem találkozhatunk. Nem tudom, hogy bírják majd a bezártságot, egy darabig biztos élvezik, hogy nem mehetnek óvodába.


Magyar nyelvű könyvekből kifogytam, esténként filmeket nézünk, napközben zenét hallgatunk és persze, a híreket. Dolgoztam a szomszéd lakásban, amit Macsiék megvettek. Lassan lehet haladni, nem akarok nagyon zörögni a szomszédok miatt, de a felújítás folyamatos. Jó lenne, ha mielőbb ide tudnának költözni. Zsuzsi volt ma boltban, hiányosak a polcok, de kapott szappant.

 

 

Március 17.

Eseménytelen csendes nap volt. Boltba nem kellett menni, azt a pár napra elegendő élelmet használtuk, amit még a tilalom előtt vettem. Az utcán este hat körül voltam, levittem a szemetet a közeli kukába. Az utca vége felé két sárga mellénybe öltözött ember láttam, lehet, hogy parkoló őrök voltak. Át is futott az agyamon, hogy tényleg, most vajon kell fizetni a parkolásért? Volt még egy biciklis az egyirányú, egyébként nagyforgalmú utcán, iránnyal szembe tekert. Egy férfival találkoztam még a feje tetejéig be volt borítva egy kockás sállal az arca, de rövidnadrágban volt. Jerezben a második vírusos beteget kezelik a kórház intenzív osztályán. Azt írják, hogy a nőnapi sokaság, a flamenco fesztivál vendégei biztosan nagy veszélyt jelentettek. Akkor Olaszországban már nagyon rossz volt a helyzet. Mi a Pena el Pescarodorban voltunk kb. nyolc napja. Sok volt a külföldi. Mi egészségesnek érezzük magunkat, de bennem bujkál valami, ami inkább a félelem, mint a betegség. Az a két hónap, amit egy vírusfertőzéssel töltöttem két éve a László kórházban, elültette bennem a rettegést. A gyerekekről jó kis képeket kaptunk Macsitól. Nem tudom, hogy bírják, mi még csak négy napja nem láttuk őket, de hiányoznak. Van egy féltés bennünk, hogy nehogy mi fertőzzük meg őket, közben, persze, lehet, hogy mi kapnánk el a kórt tőlük. A spanyol hatóságok éppúgy futnak a helyzet után, mint az Eu országai, északon van a nagyobb baj. 530 halott, közel 12 ezer fertőzött van a ma esti hírek szerint.

 

 

Március 18.

Reggelente a szemközti romos házba befészkelt rigó hangjára ébredünk, fél hét körül. Hazai hangok, emlékszem, amikor arról volt szó pár éve, hogy itt fogunk majd élni, kérdeztem a lányomtól, hogy vannak-e itt cinkék. (Északabbra biztosan vannak, de itt nincsenek.) Azt válaszolta, hogy azok nincsenek, de vannak sirályok és gólyák. Amikor jó időben fent alszunk a tetőteraszon, hajnaltájt kuvikot is hallani. Vannak itt is madarak, meg hangok, de a rigó az olyan otthonossá tette a napokat. Ma délelőtt az erkélyről beszélgetünk Macsival, áthozott valamit, de nem jött fel, nem mentem le, felnyújtotta az erkélyre. Fura volt, ahogy ott állt lent, tőlünk pár méterre, maszkban és kapucnis kabátban. Ment a közeli boltba ebédért. Nem láttuk már vagy négy napja élőben, csak telefonon keresztül. A gyerekeket is csak így. Albertó elmegy holnap dolgozni az új munkahelyére, de bizonytalan, lesz-e egyáltalán munkája. Ma nem voltunk az utcán, szigorítottak az előírásokon ismét. Ha valaki autóval közlekedik megállíthatják, egy ember ülhet csak az autóban. Háromszáztól ezer euróig büntethetik azt, aki nem tarja be. Azt írja valaki, hogy a spanyoloknál azért terjedt el olyan gyorsan a járvány, mert felelőtlenek voltak és nem végeztek elegendő tesztet még az elmúlt héten sem. Nem tudom, hogy otthon mi van, csak olvassuk a különböző hírekben, hogy ott se végeznek elég tesztet. Vagy nincs, vagy szándék nincs. Itt most sorra mondják le a nagyobb nyilvános eseményeket, a Semana Santa, a Jerezi Motor GP, a május eleji Feria de Caballo mind elmarad. Jobb későn, mint soha? Ki tudja. Tartóssá válhat a két hétre meghírdetett kijárási tilalom. Esténként filmeket nézünk. Kint az utcán narancsvirág illat van még, de már hullajtják a fák a virágokat. Hamarosan vége a tavasznak.

 

Március 19.

A madridi magyar nagykövetség ma délutáni közleménye.

Tudnivalók a lakóhely-elhagyási korlátozások idejére:
• A korlátozások az urbanizációk belső kertjére és az épületek tetőteraszaira is vonatkoznak.
• Családonként kizárólag egy személy hagyhatja el egy időben a lakóhelyét. Egy ember mehet élelmiszerboltba, gyógyszertárba.
• Kiskorú gyerekkel sem lehet kimenni az utcára, kivételt képeznek ez alól a gyermeküket egyedül nevelők, akik a gyerekekkel együtt is elhagyhatják otthonukat bevásárlási vagy orvoslátogatási céllal.
• Idős vagy mozgásában korlátozott embereket lehet kísérni az utcán.
• Segítségre szoruló, de mozgásában nem korlátozott személyeket is csak egy családtag kísérheti.
• Családonként egy ember mehet ki kutyát (egyéb kisállatot) sétáltatni.
• A munkába járásra és az orvoslátogatásra nem vonatkozik a korlátozás.
• A rendőrség szabályszegés esetén első alkalommal figyelmeztet, a második alkalommal már bírságol. A bírság mértéke 600 eurótól akár egy évig terjedő elzárás lehet.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korlátozásokat érintő és arról szóló intézkedések folyamatosan változhatnak.

 


Március 20.

Ugyan elhatároztam, hogy csak az itteni és főleg személyes dolgokról írok, de nem tudom szó nélkül hagyni a mai nap olasz híreit. Ma több, mint hatszáz ember halt meg Olaszországban a járvány okozta betegségben. Félelmetes szám, még akkor is, ha tudni lehet, hogy más betegségben, vagy akár balesetben ennek többszöröse húnyt el ma a világon. Azért gondolom ezt félelmetesnek, mert megelőzhető lett volna, ha az emberek jobban figyelnek magukra és a környezetükben zajló folyamatokra. Felmerűl a kérdés bennem is, remélem másban is, hogy mi lehet ennek az ön-és közveszélyes magatartásnak az oka. Nem tudom rá a választ. Az emberben meglévő önpusztító hajlam, vagy a kétségbeesés, hogy úgy is mindegy? Haláltánc?


Ma sem voltunk kint az utcán, igaz, sokat esett az eső, igazi marquezi eső. Nem tudom, hogy Pesten most milyen idő van, nem tudom, mert csak pár sort váltottunk ma a fiammal. A fiammal, aki még dolgozik, azt mondja (egy elektronikai eszközket forgalmazó cégnél van), hogy a tegnapi nap nagyon sok megrendelést kaptak laptopra, tabletre. Az oktatás onlinosítása miatt fellendült a forgalmuk. Ma este elment a barátaihoz zenélni, nem félnek a járványtól. Nem tudom, jól teszik-e és a Pestről látott képek alapján azt sem tudom, hogy a maszk nélküli fegyveres katonák megjelenése a városban jó döntés volt-e? Bennem félelmet keltettek inkább, mintsem megnyugtattak a képek.


Itt tovább fogják szigorítani az utcai ellenőrzéseket, a lányomat és az unokákat csak képeken, whastuppon láttuk ma is. Albertó nem tud dolgozni, az új munkahelye is bezárt. Nem tudom, kaphat-e majd segélyt? Anyagi csőd közeleg, az EU ma 350 Ft körül van, a mi nyugdíjunk is egyre csak veszít az értékéből.


Spanyolországban közel húszezer fertőzött, több, mint ezer halott van a mai hírek szerint. Nagyon sok múlik az emberek viselkedésén, és az egészségügyi előírások betartásán, és az állam vezetőinek felelős magatartásán az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalakor. Ma bejelntették, hogy a Cannesi fesztivált később rendezik meg.

 

 

Március 21.

Amikor egy hete elkezdetem feljegyezni a karanténtörténeteket, Spanyolországban 300 halott volt, akiket a koronavírussal hoztak összefüggésbe. Ma 1326 van, de ez a szám éjfélig biztosan nőni fog. Egy hét alatt több, mint négyszeresére nőtt a halálesetek száma. Ennél rosszabb a helyzet Olaszországban, ahol a mai napon több, mint hétszázan haltak meg. Ezek olvashatóak persze a híradásokban, ám annyira félelmetesek, hogy nem tudtam elmenni szó nélkül e mellett, mert az itteni, helyi intézkedések is ezek tudatában egyre szigorúbbak. Az ember kénytelen az utcára menni bevásárolni, vagy munkába, de sokan vannak, akik hathatós indok nélkül tartózkodnak ott. Ezeket ellenőrzik és szigorúan büntetik. Drónokat vetnek be, hangosbemondókkal figyelmeztetik a lakosokat, magas pénzbüntetést és börtönt helyezve kilátásba. Azt gondolom, hogy a járvány terjedését így sem lehet megállítani, legfeljebb lassítani. Ennek értelmét az indokolja, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg a rendelkezésre álló ellátási kapacitást. A kórházi dolgozók fáradtak, kimerültek, láttam síró alkalmazottakat, aki könyörögnek, hogy ne mozduljanak ki az emberek az otthonukból. Olvastam, hogy Jerezben kb. 300 ezer tesztet tudnak elvégezni (ez egy kb 250 ezer lakosú város) ezek jó részét a legújabban az ujonan kialakított gyorsteszt állomásokon végzik. Az embereknek ki se kell szállni a kocsijukból, mintát vesznek és viszik a központi kórházba. Így elkerülhetővé válik, hogy egészségesnek látszó, de vírussal fertőzött emberek vigyék a kórházba a fertőzést. A helyi rendőrség, a csendőrség alkalmazottai között és a kórházi személyzet között is egyre több a fertőzött személy.


Ma voltam vásárolni, egyesével engedik be az embereket, ha valaki kijön, akkor mehet be a következő. Ma is csak képen láttuk egymást a gyerekekkel, szombat este van, kihalt a város. Ideje elgondolkozni azon, hogy ahogy eddig életünk, folytatható lesz-e?

 

 

 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák