www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2021. október PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2021.10.25.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE OTTHONKA - Online Különlét :: DEKAMERON TÖRTÉNETEK A MEDIAWAVE 30 ÉVÉBŐL ÉS JELENÉBŐL :: Balogh Attila "Guczó" (Kína) Sanghai-i helyzetjelentése

 

BALOGH ATTILA "Guczó"

informatikus, fotográfus, a Mediawave nyári tábor rendszeres résztvevője

(Sanghai, Kína)

itt egy riport érhető el

instagram

facebook

 

Guczó 1994, azaz 26 éve él Kínában, pontosabban Shanghaiban, ami egy húsz milliós világváros, a maga kevéssé átlátható méretével. Bizonyos mértékben sikerült szocializálódnia az ottani nagyon gyorsan változó viszonyokhoz, ami nagyon más, mint az itthoni. Egy Kínát nem járt magyar embernek nehéz elképzelni milyen az élet ott. Másrészt magyar születésüként tud kellő rálátással tekinteni az ottnai életmódra. Informatikus munkája mellett rendszeresen járja a kínai vidéket és fotózza a látottakat. Érdemes megnézni weboldalát, mert egy számunkra nagyon ismeretlen Kínába kaphatunk bepillantást.


Rendszeres hazajáróként - évente legalább egyszer hazajön, leginkább a Mediawave nyári fotótábor idején - tudja, hogy itthon nagy a tájékozatlanság és nagy a médiatorzítás a korona vírus kínai helyzetével kapcsolatban.

 

Kína nagyon nagy, fél Európányi, ő is csak a Sanghai-i helyzetet élte át, arról szól beszámolója.

 

******

 

ÜZENEM NEKTEK OTTHONIAK 

 

 

 "Gondolom már mindenkinek teli van a töke a jótanácsokkal (megjegyzem, figyeljetek oda a forrásokra, nem kell minden hülyeséget elhinni), de többen kérdeztétek, hogy Kínában hogyan ment-megy pontosan a dolog a hétköznapokban, úgyhogy leírnám. A dolgok jobb megértéséhez pár dolog a kínai újévről:

 

A kínai újév idén január 25-én volt. Ez a legnagyobb ünnep, nagyjából a mi karácsonyunk és szilveszterünk összevonva.


Hivatalosan egy hét, de gyakorlatilag egy hónapig többé-kevésbé áll az ország ilyenkor: már január közepén elkezdenek hazaszállingózni az ország más részeiben dolgozó emberek, és csak február közepe-vége felé áll ismét helyre az élet.


A karantén-intézkedéseket nagyjából újév napja körül kezdték meghirdetni, tartományonként más-más időpontban, egyre komolyabb intézkedésekkel. Hogy direkt vártak vele vagy véletlenül alakult így, az vita tárgya lehet, de tény, hogy pl. Wuhanból nagyon sokan (pár millióan) el tudtak még utazni a város és utána a tartomány lezárása előtt.


A másik dolog ami ebből következett az az, hogy nem volt túlságosan drámai az egész, hiszen egyébként is leállt volna az ország, kiürültek az utcák, mindenki otthon volt a családjával. Úgy is mondhatnám, hogy inkább örült a többség a meghosszabbított szünidőnek, mintsem drámázott volna azon, hogy nem jut vissza a munkahelyére.

 

 

 

Amik a múlt hétig működtek (két hónappal a Sanghai-i vészhelyzet kihírdetése után!)


- a lakótelepekre csak azok léphetnek be akik itt élnek és regisztráltak (ez mondjuk otthon nehezen megoldható, de itt minden lakótelep be van kerítve és minden kapunál van valami szolgálat). Belépéskor lázat mérnek.


- a lifteket és egyéb publikus helyeket rendszeresen fertőtlenítik (ez mondjuk csak pár napig ment, annyi maradt belőle hogy a liftgombokra rakott folpackot naponta cserélik..)


- futárok (kaja, csomag) a kapunál lerakják a cuccot, le kell menni érte.


- irodaépületekbe úgy tudsz bemenni, hogy az irodatelep bejáratánál álló komplett védőruhásoknál regisztrálsz (név, hová mégy, ki vagy, mobilszám), lázat mérnek. Utána az irodaépületnél ismét regisztrálsz, lázat mérnek, aztán a mobiloddal leolvasol egy QR-kódot (mobil-szolgáltatónként mást), ezzel elindul egy WeChat miniapp, ami megmondja hogy jártál-e fertőzött területen az utóbbi két hétben.


- a környékbeli falvak (amik effektíve Shanghaion belül vannak) csak egy bevezető utat hagynak szabadon, az összes többi el van torlaszolva. Ott ül egy kis bizottság éjjel-nappal, akiknél ugyanaz az eljárás ha be akarsz lépni a faluba, mint fentebb.

 

Családi védelem a vonaton 

 

Ami a szoros vesztegzár alatt még ment:


- ha maszk nélkül akartad elhagyni a házat, akkor a kapusok kegyetlenül lebasztak és visszazavartak.


- legelőször a templomok zártak be, még a Holdújév előtti nap (amikor elég sokan mentek volna, és tulajdonképpen Wuhan sem volt még lezárva)


- bezárt az összes étterem, kifőzde, stb., ha esetleg partizánkodtak és mégis kinyitottak kicsit, akkor azonnal ott termett a polgárőrség és bezáratták. Ha többször próbálkozott akkor megbírságolták.


- az iskolák (egyetemeket beleértve) nem indultak újra az újév után, a kollégiumok is zárva tartanak azóta is.


- mozik, színházak, parkok, reggelitorna-helyek mind azonnal bezártak, azóta sem nyitottak meg.


- mindenki otthon ült a seggén, tényleg csak azok mentek ki az utcára, akiknek fontos dolga volt. Amúgy is Wechaten zajlik az emberek életének nagy része, úgyhogy ez nem volt túlságosan nagy áldozat :)


(Megjegyzés: a Holdújév január 25-én kezdődött, amikor egyébként is leállt Kínában az élet, úgyhogy ebből a szempontból egyszerű volt mondjuk az iskolákat leállítani. Annyiból viszont teljesen kezelhetetlenné tette a helyzetet, hogy már előtte egy héttel elkezdett utazni pár száz millió ember, és hordta szét a cuccot.)

 

Azt hiszem nem véletlen, hogy Shanghaiban (ami nagyjából két Magyarország) tudtommal kb. 35 haláleset volt, és már nincs új fertőzött.

 

Shanghai

 

Sokan kérdezik hogy hogyan oldottuk meg a kaját: a kisboltok az utcánkban nyitva voltak végig - azt hiszem a Carrefourok is, de odáig nem mentem el. Többnyire egyébkent is online rendelünk kaját, úgyhogy akkor se lett volna baj ha nincs kisbolt (mondjuk elég sok kifőzde is zárva maradt, de az inkább a Holdújév miatt volt, sokan nem tudtak visszajönni a városba). A patikák végig nyitva voltak, igaz maszkot nem nagyon lehetett kapni (azóta is eléggé ritkán).

 

Szecuán és Tibet határán

 

Engem személy szerint inkább csak bosszantott az egész, mivel pontosan a wuhani karantén kihirdetése utáni napon indultam volna Dél-Kína felé egy pár hetes fotóstúrára, le egészen Hainan szigetéig (ez Kína Floridája), és már nagyon készültem átmelegedni kicsit a mizerábilis shanghai időjárás után. Naivan ki se pakoltam a cuccot, arra számítottam hogy egy-két hét múlva mégis neki tudok vágni, mire kiderül hogy pontosan melyik tartományokat zárják le - aztán persze addigra le is zárták az összeset.

 

Egyéni védelem a vonaton


Sajnos (mármint nekem sajnos, nekik szerencsének tűnt eleinte) a barátaim-ismerőseim többsége elutazott nyaralni melegebb vidékekre vagy Magyarországra még a szünidő kitörése

előtt, úgyhogy társaság nem nagyon volt. A maradékokkal elmentünk egyszer-kétszer sörözni, de a kocsmák is bezártak egy-két kivétellel (amit nem is nagyon értek, mert bírságokkal fenyegettek mindenkit).

 

A helyi lakosság leginkább a Holdújév meghosszabbításaként élte meg a dolgot, beköltöztek a Wechatre (ez a legnagyobb helyi social network-szerűség) és osztották a viccesebbnél viccesebb fotókat-videókat (ezekből megosztottam párat a Facebook oldalamon).

 

Relatív gazdagság maszkhiányos időkben

 

Kutyasétáltatás járvány idején + egy rémbiztonságos család a vasútállomáson

 

Az utóbbi másfél hétben kezd visszatérni az élet a szokásos kerékvágásba, bár még szinte mindenki maszkban jár, és a belépési korlátozások (valamint regisztráció) továbbra is él. A város határán is megy még a fenti rendszer, a reptéren pedig minimum fél de inkább egy napos procedúra belépni: mindenkit letesztelnek aki fertőzöttnek nyilvánított országból érkezik. Nyálmintát vesznek, busszal beviszik a népet egy szállodába, és onnan engedik ki őket egyesével, amint megvan a teszt eredménye (6-8-10 óra múlva). Egy, a napokban visszaérkezett srác írta:

 

"Tegnap érkeztünk vissza Shanghaiba barátnőmmel, megpróbálom röviden összefoglalni amiken átmentünk:


- Aeroflottal jöttünk Budapestről


- Shanghaiba amikor megérkeztünk a géppel szerencsések voltunk és az elsők közt tudtunk leszállni. Kb 10-15 embert név szerint szólítva, szállítanak le egyszerre.


- a leszállás után ki kellett tölteni egy papirt hogy voltál-e a veszélyeztetett területek bármelyikén az elmúlt 14 napban. Mivel mi jártunk Ausztriában ezért bevallottuk.


- gépről leszállás után egy személyes elbeszélgetésen kell néhány kérdésre válaszolni, de ha nem szerepel a papírodon, hogy jártál valamelyik veszélyesnek ítélt országban, akkor gyakorlatilag itt kék címkével atjutsz (ez a legjobb eset)


- mivel nálunk szerepelt Austria így egyből eltereltek, sárga címkét kaptunk, hőmérséklet mérés.


- a bőrönd átvétel és belépés Kína területére nagyon gyorsan zajlik, mert teljesen üres a reptér, a bőrönd átvilágító sem működött. Ja igen, reggel 9-kor landoltunk 3/19-én


- a bőrönd felvétel után elterelnek (a sárga címke miatt), ahol a lakó kerületednek megfelelő pultnál felveszik az adataidat. Ezután 3 órát vártunk ott mire szólítottak, hogy mehetünk a buszhoz.


- 3/4 óra busz út után egy hotel parkolójában ültünk a buszon 5 órát, nagyon lassan ment az emberektől a mintavétel. Ezalatt folyamatosan volt ellátás ( víz, rágcsálnivaló).


- este 8-ra végeztünk a teszttel, (a teszt maga 10 perc volt, adatok felvétele és mintát vesznek a szádból)


- a hotelban elszállásoltak minket, egy embernek egy szoba kötelezően! Csak családban lehet az, hogy a gyerek aludhat az egyik szülővel.


- meleg vacsorát adnak a szobában, éjszaka nagy a hangzavar a folyosón, véletlenszerűen becsöngetnek, hogy ott vagy-e még.


- reggel 11-re jött meg az eredmény, hogy mehet haza a barátnőm, nekem 12:30 körül jött az eredmény.


- ezután még kb. 3-4 óra várakozás után kerültünk sorra, hogy felszállhatunk a buszra, ami haza hozott minket.


- mától 14 nap kötelező házi karanténban vagyunk, a bejárati ajtónkra riasztót szereltek, ami a rendőrséget értesíti, amint kinyitjuk az ajtót."

 

 

Egy kis facebook kiegészítés, katt ide.


Egy debreceni férfi beszámolója Kínából: a járávny testközelből - egy február eleji riport

(2020.02.02.)

 


 


KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák