www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 
fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

etnik Archív
2020. március VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2020.03.31.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

INFORMÁCIÓK AZ EGYÜTTLÉT ELHALASZTÁSÁRÓL :: DEKAMERON TÖRTÉNETEK A MEDIAWAVE 30 ÉVÉBŐL ÉS JELENÉBŐL :: Durst György (Jerez de Frontera, Spanyolország): NAPLÓ 2.

DURST GYÖRGY

filmproducer, Mediawave kuratóriumelnök

(Jerez de Frontera, Spanyolország)

naplója

 

NAPLÓ 2. 

 

Jerez mosdik
 

FELJEGYZÉSEK A JÁRVÁNY IDEJÉN, JEREZ DE FRONTERÁBÓL

 

Második hét

 

 

Március 22.

 

Olyan csendes a város, mintha már most kihaltak volna az emberek belőle. Estefelé néhány erkélyről, tetőről taps hallatszik, integetnek a szomszédok egymásnak. Olyanok is visszaintenek, akik talán eddig szóba sem álltak egymással. Hajnaltájt egy kukás autó csörömpölt végig iránnyal szembe az egyirányú utcában. Egy-egy motoros, néhány kutyasétáltató maszkban. Két tinédzser lány vidáman csicseregve, maszk nélkül. A madarak változatlan intenzitással trilláznak.


Egész nap itthon voltunk, hallgattuk a híreket és filmet néztünk. Ma egy általam eddig ismeretlen Tornatore filmet, Puszta formaság a címe, Depardieuvel és Roman Polanskival. Egy sor olyan filmet nézek most meg, amire a megjelenésük idején sajnáltam az időt. Sajnos, nem minden célzott keresésem jár eredménnyel, most is a Cinema paradisót kerestem, ám a spanyol nyelvű verziót találtam csak meg, így akadtam erre a filmre. Persze, a spanyol verziót is megnézzük majd valamelyik nap, márcsak nyelvgyakorlás miatt is. Lesz rá idő, ma jelentette be a miniszterelnök, hogy további két héttel, április 12-ig meghosszabbítják a vészhelyzetet és a kijárási tilalmat. Ez magában foglalja a húsvét hetét is, ami ebben az erősen katolikus országban nagy önmegtartóztatást jelent. (A helyi csatorna elkezdte közvetíteni a korábbi évek körmeneteit, amikor a templomokból kiviszik a szenteket ábrázoló szobrokat, Jézust, Máriát és a Biblia életképeit felépítve jelenítik meg. Ez a rituálé itt, Jerezben, de egész Andalúziában évszázados hagyomány. Hetekkel előtte elkezdenek gyakorolni, hatalmas állványokat építenek, súlyokat helyeznek el, egy magnóból erre az alkalomhoz használatos zenéket játszanak, vagy 20 ember vállára veszi és elindulnak. Amikor eső miatt elmarad egy templom közösség ilyen aktusa, akkor sírnak. Ez egy nagyon híres esemény, Semana Santa a neve. Az egész város kint tolong az utcákon, egy héten keresztül.)


Szóval ez is elmarad az idén. Ehhez képest az, hogy láttam egy videót a facebookon, a kolozsvári ortodox hívők közös szabadtéri áldozatáról, ami kifejezetten kedvez a vírus terjedésének. Olvasom, hogy Magyarországon hétfőn döntenek a vészhelyzet korlátlan ideig történő meghosszabbításáról. Azt nem tudom, hogy a korlátlan mit jelent, de hogy kijárási tilalmat kell bevezetni és lépni kell ez ügyben, az biztos. Elég csak a mai olasz és a spanyol fertőzési és halálozási számokat figyelni.


Angela Merkel is elkaphatta a kórt, az USÁ-ban is eszkalálódott a helyzet, Nepál teljesen bezárta a kapuit. Csak néhány hír a mai nap történéseiről.


Holnap korán kell kelni, a legújabb szigorítások közül az egyik, hogy egykor bezárnak az élelmiszer boltok.


Megszólalt a kuvik. Hu-hú, hu-hu-hu-hú, mondja. Szegény baglyot halálmadárnak nevezik.

 

A mi saját sütésű kenyerünk

 

 

Március 23.

 

Dokumentumfilmesek gyakran teszik fel a kérdést egy-egy nehezen megszólaló interjúalany esetében, hogy mesélje el egy napját. Ez egy egyszerűnek látszó kérdés, ám nem az. Olyan, mint amikor a kamasz iskolástól megkérdezi a szűlő, hogy mi történt az iskolában ma?- a válasz tönbbnyire az, hogy semmi különös.


Velem se történt ma semmi különös, de megpróbálom sorra venni. Reggeli szokásaink közé tartozik, hogy Zsuzsi felkel hét óra körül, kávét főz, és én az ágyban kávézgatva megnézem az emiljeimet – egy-két reklám érkezett ma, - és hallgatom a rádiót. Zsuzsi reggeli után még visszafekszik egy kicsit, én felkelek, reggelizek, megnézek néhány online ujságot, közepesen fejlett spanyol tudásomnak köszönhetően az elmúlt években inkább a helyi, andalúz, jerezi vagy cadizi tartományi híreket. részesírem előnyben. Tíz körül mentem ma le a Mercadonába. Amikor bementem, nem volt sorbanállás a bejárat előtt. Amikor kijöttem, már vagy nyolc-tízen álltak egymástól két-három méter távolságra a bejutni vágyó emberek. Hazafelé élveztem az utca csendjét és a lassan múló narancsvirág illatot. A utcai levegőzésem megvolt, néhány emberrel találkoztam, a maszk viselése már általános. Ebédet nem kellett főzni, mióta csak kettőnkre főzünk, nem találjuk el a napi adagot, kis edényekbe eltett maradékot eszünk. Zsuzsi pogácsát sütött, én kenyeret. Sajnos, a Mercadona kenyér kínálata elég egyhangú, az Aldi, vagy a Lidl kenyereivel szoktam feldobni egy kicsit az étrendet. Ám mindkét bolt messzebb van, és nem akarom magam kitenni egy esetleges, de mostanában egyre gyakoribbá váló rendőri macerának. S persze, tényleg nem szeretnék fölöslegesen találkozni más emberekkel, magam és másokat fertőzésnek kitenni. Olvastam ma egy interjút Prinz Gyula infektológus szakemberrel, aki többek ezzel zárja a beszélgetést: Az, hogy az emberek számonkérik, hogy az öregek mit keresnek az utcán, bántó. Nem az öregek fertőzik meg a fiatalokat, hanem a fiatal tünetmentesek az öregeket. Azt már most hirdetni kell, hogy mindenki maradjon otthon, magától. Ez valóban nagyon fontos lenne.


Amikor két éve súlyos leishmania fertőzéssel a László kórházba kerültem, ő kezelt és túlzás nélkül állíthatom, megmentette az életem.


De vissza a mai naphoz! (Egyébként ezért is jó a dokufilmesek kérdése, mert ahogy azután elkezdi mesélni az alany a napját, egyre több dolog jut eszébe és máris kikerekedik a történet.) Szóval hazajöttem, és a nemrég megvásárolt melettünk lévő lakás felújításán dolgoztam. Megpróbálom beosztani a teendőket, ki fog tartani a járvány végéig. Elfoglalom magam és mozgok. A lányom kissé illegálisan ugyan, de erre biciklizett boltba menet, beszélgettünk egy kicsit. Ő az utcán, mi az első emeleti erkélyen állva. Maszkban.

 

Macsival beszélgetve

 

Ebéd után itteni szokásokhoz alkalmazkodva szieszta következett. Este ismét filmet néztünk, ma a Pendragon legendát, jó, hogy a Filmarchívum hozzáférhetővé tett ismét néhány filmet. Este nyolckor felmentünk a tetőteraszra és tapsoltunk.

 

Nem csak mi, az egész utca, a kerület, város. Itt így köszöntik az egézségügyben dolgozókat már egy ideje.

 

Taps (Jerez, 2020)

A mai adatok szerint 33809 fertőzött, és 2182 a halottak száma Spanyolországban.

 

 

 

Március 24.

 

Paradoxon: minden egyes intézkedés, ami a vírus ellen történik, azt jelenti, hogy a régi, járvány előtti állapotokat szeretné visszaállítani az ember. Biztos, hogy ez az értelmes cél? Mielőtt cinizmussal vádolna valaki, gondolja ezt a mondatot még egyszer át.


Visszakapaszkodunk a járvány után? Hová is?


Egy dokumentumfilm Wuhanból. Január végén kezdődött a karantén. Nézzétek!
 

Kb. két hónap a késés Magyarországon de olvasom, hogy megérkezett egy repülő orvosi eszközöket, maszkokat és köpenyeket hozott Kínából. A miniszterelnök személyesen fogadta a képek szerint. „Tizenharmadik nap. Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából” O.V. facebook bejegyzése.


Spanyolországban az elmúlt három napban majdnem megduplázódott a fertőzöttek száma, negyvenezer fölött jár. Ez annak is köszönhető, hogy sokkal több embert teszteltek.

 

Üzenet (Jerez, 2020)

Zahara de la Sierra és Cadiz lezárva.

 

Cadiz zárva

 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák