www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2021. szeptember SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2021.09.28.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

Pót MEDIAWAVE Együttlét :: DEKAMERON TÖRTÉNETEK A MEDIAWAVE 30 ÉVÉBŐL ÉS JELENÉBŐL :: Brasnyó Antal önéletrajza


BRASNYÓ ANTAL

 muzsikus, hangszerkészítő

 

1981 december 25-én születtem Újverbászon, a Vajdaságban, katolikus családban. Édesanyám Fehér Erzsébet, édesapám Brasnyó Gergely.


Szenttamáson nőttem fel. Mivel édesapám a paraszti lét mellett atlétikai edző is volt, így már gyermekkoromban sportolni kezdtem. A sport mellett (hosszú távfutás, rövid távon sprint, valamint gerelyhajítás, súly és diszkosz dobás, stb.) hét évesen elkezdtem citerázni, aztán 12-13 évesen hegedülni – népzenét. De a néptánc is nagyon izgatott és sokáig komolyan űztem.

 

A citerázás mellett a citerakészítést is elkezdtem tanulni, mert tanárom (Döme Ferenc), hangszer készítéssel is foglalkozott. Így lassan mindkét területen jól előrehaladtam. A hegedű mellett – a népzene területén - hamar elkezdtem brácsát és nagybőgőt is tanulni, és végül a brácsa lett fő hangszerem.


Úgy érzem, 17-18 éves korom körül értettem meg a népzene lényegét, szellemiségét és attól kezdve zeneileg is rohamosan fejlődtem.


Közben mezőgazdasági középiskolába jártam, mert mint már említettem, egy egyszerű földműves család sarja vagyok. Technikusi végzettségre tettem szert Szabadkán, majd beiratkoztam a Budapesti Kertészeti Egyetemre, ahol az első évet el is végeztem.

 

De közben már egyre erősen győzködött Lajkó Félix, hogy legyek állandó zenésztársa. Már korábban is próbálkozott, mert középiskolásként rendszeres résztvevője voltam a vajdasági Etno Camp-nak, ahol ő is rendszeres fellépő és tanár volt és ott többször zenéltünk együtt. De még túl fiatal voltam, és akkor még nem is értettem a felkérésben rejlő lehetőséget és elutasítottam.


Végül aztán 20 évesen elcsábított, és elhagytam az egyetemet, amit alapvetően szívesen csináltam, és profi muzsikus lettem. 2003-2018 között, azaz 15 évig voltam Félix állandó muzsikustársa, miközben folyamatosan változtak körülöttünk a zenészek. De számos egyedülálló formációban is szerepeltem ez idő alatt.

 

Mindeközben - a népzene mellett - megismerkedtem az úgynevezett világzenével és az improvizációval, ami valamennyire megnyitott bennem egy újabb kaput. Ide kattinve egy közös zenélésünk látható. Továbbá egy koncertrészlet a szabadkai városházáról.


Ez az időszak zenei tudásomat tágításával telt, de ugyanakkor megismertem, élveztem és szenvedtem is egyben a sztárkultuszos világ csillogását és árnyoldalait, amely egyre inkább szervezeti és szellemi ellenállást váltott ki belőlem. Szép lassan rájöttem, hogy ez nem az én utam, mert ez az életmód felemészt és tönkretesz.


Félix-szel 2018 januárjában váltak külön az útjaink, de közben még két évet félig párhuzamosan Dresch Mihállyal is muzsikáltam. De rá kellett jönnöm, hogy az ő útja sem az enyém, keresnem kell a sajátomat.


2018 elején, több lépésben, teljes életmódváltáson mentem át. A környezetem megfogalmazása szerint aszkéta életet élek. (Amellyel azért teljesen nem értek egyet.) Korán, 5 órakor kelek. Majd minden nap 10-15 km-t futok. Lassan áttértem a teljes vegán étkezésre, alkoholt nem fogyasztok. És zenében szólóban is muzsikálok brácsán és citerán is:

 

Brasnyó Antal szóló: The Joy of Silence (2018)

Az életmódváltásom fontos része volt, hogy ismét elkezdtem hangszereket javítani és készíteni. Elsősorban hegedűket és brácsákat. Mindez összefügg a fához kötődő vonzalmammal, amely korábbi asztalos, faesztergályos és ács gyakorlatomra (is) épül.

 

Portréfilm is készült rólam, elsősorban a hangszerkészítő tevékenységemről a székelyudvarhelyi Szabó Károly révén:

 

Szabó Károly: Hangszerkészítő - Brasnyó Antal (2019)

Egyre fontosabb számomra a tanítás, amely népi hangszeres és együtt zenélés oktatásán túl a hangszerkészítés oktatás, de térbeli famodellek (ács) készítésére is kiterjed.

Zenei téren egy nemzetközi (francia-belga-szerb-magyar) zenei projekt – 2020 Trubadúrjai – hozott számomra egy új irányt, amelyben megismerkedve Kovács Ferenc „Öcsi”-vel (hegedű, trombita) és társaival, és a közösségi zenei módszerrel, újabb kapu nyílt számomra az zenei univerzum megismerésében:

 

2020 Trubadúrjai promofilm - készítette: Miskolci René (2019)

 

A tanítás egy új lehetőséget-világot nyitott meg számomra, Szerbiából eljöve és Ravazdon megtelepedve. Részt veszek egy térségi magyar vonós népi zenekar kialakításában, és a fiatalok népzenére oktatásában, amely Észak-Nyugat-Dunántúlt és Csallóközt érinti. Hegedűket, brácsákat, citerákat készítek, javítok. Fejlesztem ács tudásomat. 

 

Itt élek most, hogy Isten tökéletes eszköze felé törekedve, az emberiség szolgálatára legyek.
 

 

 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák