www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.07.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

:: MEDIAWAVE 2008 :: FILM - SPECIÁLIS FILMPROGRAMOK, Győr

SPECIÁLIS FILMPROGRAMOK

IN MEMORY OF FILMEK

GAÁL ISTVÁN 
PREMIER TEREM 
MÁJUS 2. 17.30 

Gaál István (1933 – 2007)

„Az elsősorban a Sodrásban alkotójaként ismert Gaál István többször is kikelt az irodalmias filmkészítés ellen, és erre megvan minden alapja: művei a film nyelvén szólnak, képei, kompozíciói, képírói tehetsége segítségével teszi örök érvényűvé történeteit. Általában személyes élményekből táplálkozó munkái mindig túlmutatnak magukon, és valami egyetemeset fejeznek ki, az emlékezetes képek, hangok, motívumok pedig végigkísérik életművét az első etűdöktől kezdve a legújabb városfilmekig. Gaál nem nevezhető sokműves alkotónak (1963-as indulása óta nyolc nagyjátékfilmet rendezett), azonban – ahogy arról egy vele készült interjúban vall – ha nem is mindig csinálhatta azt, amit akart, de csak azt csinálta, amit akart (Pintér Judit: „Ember, ne gyűlöld a halált!” Metropolis. 2005/3.).” (FILMTÖRTÉNET ONLINE)

SODRÁSBAN 

1963, fekete-fehér, 90 min.
rendező.: Gaál István
forgatókönyvíró: Gaál István, Gyöngyössy Imre, Karall Luca
zeneszerző: Szőllősy András
operatőr: Sára Sándor
vágó: Gaál István
szereplő(k):
Csikós Sándor (Laci)
Kozák András (Luja)
Moór Marianna (Böbe)
Drahota Andrea (Vadóc)
Harkányi János (Gabi)
Fogarassy Mária
Kormos Lajos

Fiatal diákok önfeledt nyaralása a Tiszaparton. Gondtalanul napoznak, fürdőznek. Miközben versengve alámerülnek iszapért, egyikőjüknek sem tűnik föl, hogy hiányzik valaki. Gabi vízbe fulladt. A halál közelsége önvizsgálatra készteti őket: kié a felelősség Gabi halálában, hogyan viszonyulnak egymáshoz és a világhoz.


PÁLYAMUNKÁSOK
1957, fekete-fehér filmetűd, 4 min., 1957

rendező: Gaál István
operatőr: Sára Sándor
Már egyik legelső filmjében, a Pályamunkások című rövidfilmben (1957) benne van minden, ami később is a sajátja marad: ritmus, hang, szerkezet, a struktúra fontossága mindenek előtt. A gyermekkorából talált témát, a síneken krampácsoló pályamunkásokat bemutató etűd a kép- és hangvágás csúcsa, melyben az egyre fokozódó képek, beállítások és hangok önmagába visszatérő, lezárt egységet alkotnak.


GAÁL ISTVÁN KIÁLLÍTÁS
RÓMER HÁZ KIÁLLÍTÓ TEREM
Gaál István az a rendező, akinek munkásságát Olaszországban is igen nagyra tartják. Pier Paolo Pasolini - Bunuellel együtt - őt tartotta kora egyik legkiválóbbjának. Számos magyar kitüntetése mellett munkásságáért az olasz állam lovagi címmel tűntette ki 1999 nyarán. Gaál számtalan személyes szállal is kötődik Rómához, hiszen otthona is volt éveken keresztül. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1959-ben került ösztöndíjasként a római Centro Sperimentale di Cinematografiába, azaz a kísérleti filmintézeti központba. A hetvenes évek végén és nyolcvanas évek elején pedig a római filmfőiskola docenseként élt majd két évig az olasz fővárosban. Filmes szemmel készült fotóinak többségén Rómát látjuk. Nemcsak a műemlékvárost, hanem a város mindennapi arcát is, csendes utcákat, tereket, sikátorokat, magányosan üldögélőket, olvasókat az „Örök Város” díszletei között.


ÓBERMAYER JÓZSEF
PREMIER TEREM
MÁJUS 2. 17.30

HÁROM RÖVIDFILM, HOGY LEGYEN A MOZI ÜGY! - ÓBERMAYER JÓZSEF 1956-2006
Rendező: HADARICS Gábor (2007)

2006-ban - nem sokkal 50 éves születésnapja előtt - távozott el közülünk Óbermayer József, a győri fotográfia és filmezés nagy tehetsége. A pálya- és alkotótárs Hadarics Gábor (, akivel sokat dolgozott együtt) gondozza a nehéz életű alkotó hagyatékát és újította fel három 1977-1987 között készített filmjét, amely talán Józsi legtermékenyebb korszaka volt filmes szempontból. Hadarics Gábor beszkenneltette a régi, rovátkolt, összekarcolt Super 8 mm-es filmtekercseket, megkereste az eredeti zenét, és gyakorlatilag újravágta a filmeket, amit összekötő elemként kiegészített egy Józsiról, 1987-ben készített dokumentumfilm töredékekkel.

„… együtt kell lélegezni ezzel az egész dologgal…., egyéniséggé kell válni… az ember csak így tud mozit csinálni…. A magyarok nagyon tudnak tékozolni. Hova tűnt a mozikból Huszárik és Bódy, ez a két nagy személyiség?” /Óbermayer József, 1987./


TÉRMOZI

BAKKERMANN
RÓMER HÁZ „UNIT” PREMIER TEREM
ÁPRILIS 25. 18.00

MEGYEHÁZA ELŐTTI TÉR
ÁPRILIS 30. 21.30

színes magyar játékfilm, 82 perc, 2007

rendező: Szőke András
forgatókönyvíró: Kincses Zoltán, Szőke András
vágó: Szalai Károly, Sass Péter
szereplő(k):
Zelei Gábor (Kiskovász, a pék)
Gáspár Tibor (Multiplex, a barátja)
Badár Sándor (Suzumi, a másik barátja)
Szőke András (Csöröge Pista, a pék segédje)
Kerekes Vica (Tündike, a munkanélküli tanítónő)
Lázár Kati (Gyöngyi néni, Kiskovász anyja/ Gyöngyi)
Györgyi Anna (Irénke, a kocsmárosnő/ Irénke)
Tóth Károly (Kövesi, polgármester, kocsmáros)
Lilienberg Ferenc (Tanár úr)
A történet indítórugója a kilátástalanság, amely kor és politika független. Jelképes kisemberek állnak szemben a képtelenül felgyorsult nagyvilággal. Elszánták magukat, felveszik a kesztyűt, derekasan küzdenek sorsuk ellen... A film hősei, a pék hatalmas ötletének köszönhetően: "Megvan a megoldás! Ha megsütjük a világ legnagyobb kenyerét, akkor bekerülünk a rekordok könyvébe és felfigyelnek ránk!" - próbálják kihúzni magukat abból az ingoványból, amibe önszántukon kívül kerültek...

"A film készítői két alapvető célt tűztek ki maguk elé. Az egyik fontos cél az volt, hogy az egyik legfontosabb és legalapvetőbb élelmiszerünknek, a kenyérnek megmutassa azt a szakrális jelentéstöbbletét is, amelyet évszázadokon keresztül magában hordozott, és sajnos mára már nagyrészt feledésbe merült. A másik fontos cél az volt, hogy megmutassuk egy sajátos és humorral átszőtt köntösbe bújtatva az emberi tehetetlenséget és kiszolgáltatottságot, és azt, hogy milyen különösen kiszolgáltatottak a kistelepülésen élő emberek. A mi hőseink megpróbálnak kitörni ebből az omladozó korlátú karámból, és egy nagy ötlettel saját hajuknál fogva kívánják kihúzni magukat mocsárból, mint egykor Münchhausen báró. A történet indítórugója a kilátástalanság, amely kortól és politikától független. Az örök kisember áll itt szemben a külső világgal, de a mi kisembereink - szemben az átlagossal - felveszik a kesztyűt, és megküzdenek a sorsukkal. A film szereplői tehát nem sebezhetetlen hősök, nem csodatévő mágusok, hanem az élet súlyától megroskadt, hétköznapi emberek. Az ő útkeresésüket mutatja be az egész estés játékfilm." Szőke András


KALANDOROK

MEGYEHÁZA ELŐTTI TÉR
ÁPRILIS 26. 21.30
(2008, Hungarian feature film, 35mm, colour, 108 min., DolbyDigital)

Rendező: Paczolay Béla
Operatőr: Pados Gyula
Vágó: István Király
Szereplők: Rudolf Péter, Haumann Péter, Schruff Milán, Pogány Judit, Bánfalvy Ági, Csomós Mari, Gáspár Tibor, Kovács Lajos,Thuróczy Szabolcs, Király Levente
Jelmez: János Breckl
Díszlet: Mónika Esztán
Látvány: Mónika Esztán
Gyártó: UNIO Film
Producer: Pataki Ági, Bodzsár István
Forgatókönyvíró: Péterfy Gergely
Zene: László Kollár-Klemenc and The Kistehén Band
Hang: Gábor Balázs, Attila Madaras
Gyártásvezető: Csaba Pék

Három generáció, nagyapa, apa, fia kalandjai az óperencián még innen, de a zöldhatáron túl. A negyedik felesége által kiebrudalt, emiatt az autójában lakó Elekes Géza (Rudolf Péter) - láncdohányos és majdnem sikeres trombitás - egy hakni után felkerekedik fiával (Schruff Milán), hogy meglátogassák a nagyapát (Haumann Péter). A nagymama féltékenységi jeleneteit tovább tűrni képtelen Elekes István a fiához költözne, ha egy élet beférne a csomagtartóba. De nem fér be. Némi huzavona után, több kupica pálinka formájában levezényelt úti áldással és egy tüchtig tetőcsomagtartóval felszerelkezve nagyapa, apa, fia mégis elindul Pestre. A három férfi megküzd önmagával, egymással, és persze ki-ki a hozzá tartozó nővel. Egy halálosnak látszó gázolás, a gyanús rakománnyal felszerelt, ám elbűvölő özvegyasszony, üldözés a hivatalos erők által, valamint egy kevésbé hivatalos, de annál emlékezetesebb találkozás a helyi szürkegazdaság képviselőivel… nos úgy tűnik, a három férfi fölött összecsapnak a hullámok. Na meg a hulla. Kikerül- e a három férfi a lelki és motorikus slamasztikából?
Visszafordulni? Na, azt nem.


RÖVID, DE KEMÉNY... ÉLETEM
MEGYEHÁZA ELŐTTI TÉR
MÁJUS 1. 21.30
színes magyar játékfilm, 76 perc, 2008

rendező: Kovács István
forgatókönyvíró: Kovács István
operatőr: Mester Ákos
társrendező: Kenéz Anikó
vágó: Kertai Gábor
szereplő(k):
Ruszina Szabolcs (Kornél)
Szalay Kriszta (Jósnő/ the Sibyl)
Fazakas Júlia (Lány/ the Girl)
Oszter Alexandra (Pszichológus/ a psychologist)
Bán János (Apa/ the Father)
Straub Péter (Haver/ a pal)
Dióssi Gábor
Faragó András
Fazekas Júlia
Hartyándi Jenő
Scherer Péter
Szabó Simon
Kornél tipikus nagyvárosi figura. Magányát ezoterikus tanokba temetkezve egész jól viseli, egy ideje már nem is zavartatja magát sikertelen hódítási kísérletei miatt. Egy nap — nem sokkal harmincadik születésnapja után — kiderül, hogy az átlagosnál sokkal, de sokkal rövidebb az életvonala. Sőt! A jósnő szerint az égi konstellációk azt mutatják, hogy ha nem születik gyermeke néhány hónapon belül, akkor hamarosan utoljára szippantja be a nagyváros oxigénnel keveredett benzingőzét.
Csakhogy Kornél nem egy született nőcsábász. Még egy romantikus éjszakát is nehezen csal ki a női nem képviselőiből, gyermeket meg aztán végképp senki nem akar tőle. Hiába keresi fel korábbi barátnőjét, és hiába költöztet magához egy öngyilkosjelölt, nimfomániával küszködő lányt, senki nem akarja „megmenteni az életét”.
Könnyű lenne nem komolyan venni a jósnő figyelmeztetését, de egyre több jel utal arra, hogy a prófécia beteljesül. Már hetek óta nem alszik rendesen, mert visszatérő rémálmában egy nagydarab szakállas férfi azt suttogja a fülébe, hogy nagyon brutális esemény vet véget az életének. Amikor aztán a munkahelyét — a nyugodt kis CD-boltot — fel akarja robbantani két kultúrterrorista, kezdi komolyan venni a jósnő intelmeit. Félelme tovább fokozódik, amikor beáll nyári mikulásnak egy eszement, ötletmilliomos vállalkozóhoz. Amint éppen a megrendelő szülők ajándékait csempészi a gyermekek ablakába, rátámad egy húsvéti nyúlnak öltözött pszichopata sorozatgyilkos, akinek feltett szándéka, hogy kiirtja a télapókat a föld színéről. Ilyen és ehhez hasonló groteszk szituációkkal kell megküzdenie Kornélnak azért, hogy végül kicselezze könyörtelen végzetét.


BEMUTATÓK

A MÁSIK OLDALON / AUF DER ANDEREN SEITE / THE EDGE OF HEAVEN
RÓMER HÁZ „UNIT” PREMIER TEREM

ÁPRILIS 25. 20.00

RICHTER TEREM
MÁJUS 1. 20.30

RÓMER HOUSE „UNIT” PREMIER TEREM
MÁJUS 3. 19.00

színes német-török filmdráma, 122 perc, 2007/ color, German-Turkish feature, 122 min, 2007

rendező: Fatih Akin
forgatókönyvíró: Fatih Akin
zeneszerző: Shantel
operatőr: Rainer Klausmann
vágó: Andrew Bird
szereplő(k):
Tuncel Kurtiz (Ali Aksu)
Nurgul Yesilcay (Ayten Öztürk)
Baki Davrak (Nejat Aksu)
Hanna Schygulla (Susanne Staub)
Patrycia Ziolkowska (Lotte Staub)
Ali, a brémai nyugdíjas török prostituáltat vesz maga mellé, hogy életét bearanyozza. Fia, Nejat először elképed, de hamar megkedveli a lányt, mikor megtudja, hogy Yeter csak azért bocsátja áruba testét, hogy lánya egyetemi tanulmányait fizethesse.
Mikor Ali megöli a nőt, Neyat felkerekedik, hogy Isztambulban megkeresse a lányát. Aytent azonban nem csak Neyat keresi, de a török rendőrség is - ők terrorizmussal vádolják.

PÉNZHAMISÍTÓK / DIE FÄLSCHER / THE COUNTERFEITERS
RICHTER TEREM
ÁPRILIS 30. 20.00
MÁJUS 2. 20.00

színes osztrák-német krimi, 98 perc, 2007

rendező: Stefan Ruzowitzky
forgatókönyvíró: Stefan Ruzowitzky, Adolf Burger
zeneszerző: Marius Ruhland
operatőr: Benedict Neuenfels
producer: Josef Aichholzer, Nina Bohlmann, Babette Schröder
vágó: Britta Nahler
szereplő(k):
Karl Markovics (Salomon Sorowitsch)
August Diehl (Adolf Burger)
Devid Striesow (Friedrich Herzog)
Martin Brambach (Holst)
August Zirner (Dr. Klinger)
Veit Stübner (Atze)
Hitler parancsára 1942 közepén különböző koncentrációs táborokból zsidó grafikusokat vezényeltek a sachsenhauseni táborba, ahol a legnagyobb titokban, német őrök felügyeletével létrehozatott egy külföldi bankjegyeket (fontot és dollárt) hamisító üzemet. Az akció célja a háborús ellenfelek gazdasági tönkretétele volt.


FILM ÉLŐ ZENÉVEL

TÓTUMFAKTUM
RÓMER HÁZ KÁLDY TEREM
ÁPRILIS 25. 18.00
színes feliratos amerikai-norvég filmdráma

rendező: Bent Hamer
író : Charles Bukowski
forgatókönyvíró: Bent Hamer, Jim Stark
operatőr: John Christian Rosenlund
producer: Bent Hamer, Jim Stark
szereplő(k):
Matt Dillon (Henry Chinaski)
Lili Taylor (Jan)
Fisher Stevens (Manny)
Marisa Tomei (Laura)
Didier Flamand (Pierre)
Adrienne Shelly (Jerry)
Karen Young (Grace)
Tony Lyons (Tony Endicott)
Henry, Los Angelesben bolyongva olyan alkalmi munkákból próbálja fenntartani magát, melyek nem zavarják sem szenvedélyeinek gyakorlásában - nők, pia, szerencsejáték -, sem pedig valódi hivatásában, az írásban. A szenvedélyeinek rabjaként, számtalan furcsa sorsú figurával hozza össze az élet, akik akárcsak ő, próbálnak az élet súlya alatt egyensúlyozni, ezzel szolgáltatva a megfelelő ihletet az ő írásaihoz...

’68 ÁRNYAI

 

SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT VONATOK / OSTRE SLEDOVANÉ VLAKY / CLOSELY WATCHED TRAINS
RÓMER HÁZ „UNIT” PREMIER TEREM

ÁPRILIS 30. 17.00: KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ÁPRILIS 30. 17.30: FILMVETÍTÉS 

1966, fekete-fehér magyarul beszélő csehszlovák filmszatíra

Rendező: Jirí Menzel
Író: Bohumil Hrabal
Forgatókönyvíró: Jirí Menzel, Bohumil Hrabal
Zeneszerző: Jirí Sust, Jirí Pavlik
Operatőr: Jaromír Sofr
Vágó: Jirina Lukesová
Szereplő(K): Václav Neckár (Milos Hrma), Josef Somr (Hubicka), Vlastimil Brodský (Zednicek), Vladimír Valenta (Max állomásfőnök), Jitka Bendová (Mása)

"...amikor márciusban a németek átlépték a határt, hogy elfoglalják az egész országot, és a mi városunkon keresztül vonultak Prágába, nagyapám egyes-egyedül kiment elébük, egyes-egyedül az én nagyapám ment ki a németek elé, hogy hipnotizőr lévén szembeszálljon velük, és a gondolat hatalmával visszatérítse a tankjaikat."
Hát ilyen családból származik Milos, aki nem hőssé akar válni, csak a már kínossá vált szüzességét szeretné elveszíteni. Segédtisztként dolgozik egy kisváros állomásán, ahol hiába húznak el a front közeledtével mind szigorúbban ellenőrzött vonatok, a dolgozók élik megszokott életüket.
Tapicska forgalmista az egyik éjjel unalmában telepecsételi Zdenka, a távírász lány meztelen ülepét. "Erkölcsi fertő, átkozott erotikus évszázad!" - feddi meg őket a főnök, akit csupán a galambtenyészete érdekel. Csak Milos küzd ejaculatio precox-szal, felvágja ereit, azután szerelembe esik egy kalauznővel, de nem hálhatják el az első éjszakájukat, mert egy szerencsételen véletlen folytán a fiú mégis a háború aktív részesévé és elszenvedőjévé válik...

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák