www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. május PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2020.05.30.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

:: MEDIAWAVE 2014 :: PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK :: MIRE JÓ A CSERE-BERE?

 GYAKOROLD A CSEREBERÉT!
Próbáld ki, legalább pár napig élj pénzmentes életet!
HA HOZOL, VISZEL!

 

Felvezetésként kis cserebere történet.
 

Az emberiség ősállapotában, a családon, nagycsaládon belül minden közös volt, de amint megjelent a fölösleg, felbukkant a cserebere igénye is. A ritkásan élő családok, nagycsaládok íratlan határmezsgyéire hordták ki a felesleget. Majd valamilyen módon jelzést küldtek a szomszédoknak. És visszahúzódtak. Azok megszemlélve a portékát vagy mellé rakták az egyenértékűnek vélt cseretárgyat vagy nem találták számukra értékelhetőnek, és visszavonultak. Így ugyan döcögősen, de beindult a használati tárgyak, termények csereberéje, de személyes kapcsolatok még nem kötődtek hozzá, mert az óvatosság, a félelem a másik csoporttól jelentős volt.
 

Előbb-utóbb a vágy a közvetlen kapcsolatra legyőzte a félelmeket és bizonyos jeles természeti váltásokhoz, terményszüretekhez kötődően kialakultak cserebere helyek, ahol bizonyos rendszerességgel összejöttek őseink, és kialakult a piac.

 


 

Valószínű kevesen gondolnak bele, hogy ez volt az a pont, ahol több fontos, jövőbe mutató folyamat csírázni kezdett.
 

Egyik ilyen a tanulás, a fejlődés, a kultúra, a művészetek kialakulásának, terjedésének folyamata. E bonyolult és nagyon hosszú, zsákutcákkal teli út során - nagyon leegyszerűsítve -, az történt, hogy az elcserélt használati eszközök és azok megoldása, díszítése az új gazdák egy részét, azok továbbgondolására és továbbfejlesztésére késztették. Az egymástól ellesett díszítőelemek saját képre formálása, a másoktól való elkülönülés számukra olvasható, értelmezhető jelrendszerét alakították ki, mintegy az írás és a képzőművészet előfutáraként.

 

 

Másrészt a kellő bizalom kialakulása, amelyet az egymás megismerése, később törzsé, majd nemzetté válás irányába ható folyamatok beindulása, és az erjesztett italok, bódítószerek használata a cserebere helyeket egy idő után valamiféle ünnepforma kialakulásához vezette. Amelynek természetes része volt/lett az ének, a tánc, a hangszerek megjelenése. Először ezek közösségi események voltak, majd megjelentek az erre specializálódott egyének, akik valamit jobban tudtak a többségnél: zenei és táncos vezetők, előénekesek, a színház elődjének tekinthető szertartásvezénylők. Könnyen beláthatóan így állt össze a ma művészetnek nevezett tevékenységek embrionális állapota.

 

Mindezekből talán könnyen belátható, hogy a cserebere köré épülő emberi kapcsolatok mélyülése, azaz a közösség kialakulása, milyen fontos szerepet játszott a művészetek kialakulásában.

 

 


MIÉRT FONTOS A CSEREBERE!

Mert mára jórészt elveszett, deformálódott az az ősi viszony, amely sokáig élhető, egymásra figyelő emberi közösségeket tudott fenntartani. Kicsit cinikusan megfogalmazva a dolgok mai állását, erősebb viszony fűzi a ma emberét a bevásárlóközpontokhoz, a televízióhoz és az internethez, mint egymáshoz, szomszédokhoz, családtagokhoz.

 

Ezért az EGYÜTTLÉT-ünk által szorgalmazott cserebere a mi szemünkben nem elsődlegesen az áruk cseréjét, hanem sokkal inkább az ismerkedést, kapcsolatteremtést próbálja segíteni. Továbbá a közönség és a művészek közti távolságtartó viszony csökkentését.

 


A CSEREBERE RÉGI ÉS ÚJ FORMÁI

Az elmúlt három év alatt többféle formával kísérleteztünk, több-kevesebb sikerrel. Úgy vélem, bátran kijelenthetem, hogy a közönség többsége figyelmetlen és a régi, berögzült, elvárásokkal teli gesztusokkal közelít egy rendezvényhez. Elfeledve vagy inkább szándékoltan, még maga elől is titkolva azt a tényt, hogy a mai, nem tudni milyen fázisában lévő válságidőszak más, realistább alternatívákat kínál, mint, amit korábban megszokott. A látszat tartásának csapdájában vergődő egyén egy-egy ünnepi alkalommal, de akár egy fesztiválon is erőn felül költekezik.

 

Mi egy költségkímélő, ráadásul kapcsolatgazdagító ünnepformát ajánlunk a cserebere, azaz a kapcsolatteremtés különböző módozataival fűszerezve.

 

De „sajnos” erre készülni kell, a helyszínen már késő sajnálkozni, hogy én nem is gondoltam, stb!

HA HOZOL, VISZEL!

 

És nemcsak portékát, hanem ismeretségeket, kapcsolatokat és jóérzéseket! És ezért minimális lépést kell tenned! Azt, hogy mielőtt útnak indulnál, körülnézel az éléskamrában és kockásterítős kiskosaradba elhelyezel egy üveg bort, pálinkát, kolbászt, szalonnát, sajtot, befőttet, lekvárt, mézet, vagy amit jónak gondolsz! De azt is átnézheted, hogy mi minden használatlan cuccod porosodik polcaidon, könyveid, CD-id között. Mennyi kinőtt, vagy soha nem használt ruha lóg szerkényedben. Ezek mind alkalmasak a csereberére, a kísérleti, pénzmentes élet kipróbálására. Egy „rendes” fesztiválon tiltják ezek bevitelt, mi szorgalmazzuk. Gondolkodj el azon, miért is?

Megtapasztaltuk, hogy a fenti ideák akkor fognak jól működni, ha mi, a szervezők különböző formákkal, helyzetek előidézésével segítjük az ősi cserebere állapot ízét megérezni kívánó botladozásait.

 

 

 

CSEREBERE TIME / IDŐSZAK


Május 1-2-án, 18-19 óra között, kikiáltók fogják segíteni a cserélni vágyók egymásra találását a Duna-parton, a kikötő színpad környezetében. Lehet bármit cserélni, és a tárgyakon, fogyasztási cikkeken kívül eszméket és kulturális termékeket is.

 

 

TERÜLJ, TERÜLJ ZSIBVÁSÁR


Az elmúlt napokban kicsiben és korlátozott időszakban gyakorolhattuk a csereberét. A záró, május 3-i piknikes, közösségi főzéses majálisnapon, hosszabb próbát tehetünk. Hozz egy pokrócot és terítsd ki kincseidet, ha készítesz, ha gyűjtesz, vagy ha örököltél, hozd el finomságaidat, ha termelsz, ha befőzöl, vagy ha füstölsz, ha vannak régi dolgaid, cseréld még régebbire, ma mindennek lehet új gazdája! Lehet cserélni ehető/fogyasztható termékeket és terményeket (bor, pálinka, kolbász, méz, lekvár, és a sor végtelen), valamint eszméket, kulturális termékeket is.
Nem kell regisztrálni, nem kell helypénzt fizetni, csak jól érezni magad!

 


MÜSZI KÖZÉRT - CSEREBERE SHOP


Május 1-3. 12:00-19:00
Ha már annyira túlcivilizált vagy, hogy nem tudod elképzelni a csereberét közvetítő nélkül, akkor az együttlét kalmárszekciója szabadtéri csereberedéjében segít megoldani ezt. Ők közvetítőként segítenek a cserében. Alapkészlettel érkeznek, de szívesen vesznek bármit, ami jó állapotban van, valakinél felesleges, és más valakinek hasznos, ékes lehet. A leadott dolgokért cserébe bonokat kapnak a hozók, amelyet egészen szombatig vissza-visszatérve felhasználhatnak, azaz mást vihetnek el helyette.


De nem egyszerű kalmárok lányaink, mert közben átalakító-újrahasznosító műhelyt is vezetnek. A műhely tevékenysége a különböző, cserére leadott tárgyak kombinációján, újragondolásán alapulna, vagyis az alkotó tárgytársításból új használati vagy dekorációs darabok születhetnek. Az elkészülő új műveket archiváljuk és kiállítást szervezünk belőlük. A résztvevők haza is vihetik az elkészült, lefotózott re-tárgyaikat.


Az alkotóknak nem szükséges bonnal, vagyis cserére bocsátott tárgyal rendelkezniük


További információ, előzetes felajánlások:

Csetényi Lilla

lilla.csetenyi@gmail.com

 

 

AZ ASZTAL


Ha valaki figyelmesen áttanulmányozza programunkat, május 1-3 között, sokszor felfedezheti az asztal kifejezést valamilyen előtaggal: filmes asztal, andalúz asztal, észt asztal, stb.

 

Az asztal ma annyira triviális és köznapi használati elem, hogy nem is veszünk róla tudomást. Vegyetek részt az asztalforma újrafelfedezésében, újraértelmezésében!


A mi értelmezésünkben az asztal a kulturális közvetítés és személyes ismerkedés hatékony terepe (is) lehet. Erre törekszünk.

 

Az asztal mellé minden esetben valamilyen hagyományos vagy adhoc közösség invitál bennünket. Pl. az andalúz asztal hátterében egy dél-spanyol flamenco csapat áll. Készítenek nekünk andalúz étkeket, kóstolni lehet andalúz borokat, flamenco tapsot, táncos tanulni és persze beszélget. Közel kerülni ezen művészeti forma autentikus hordozóihoz.


Persze ha vendégségbe hívnak, az ősi rend szerint nekünk is illik valamit vinni. Akár valami apró ajándékot, bókot, mosolyt, ölelést…

 

Márai Sándor asztala

 

MŰVÉSZ ÉS KÖZÖNSÉG


Az előző gondolatról jutott eszembe, hogy a művész is ember. Húsból, vérből való. És többségében nem érzi jól magát a mai kor által rákényszerített bemutatkozási formában.


Valamint abban sem, hogy a közönség úgy érzi, hogy a kifizetett jegy áráért megvette őt. Örömünkre szolgálna, ha az EGYÜTTLÉT közönsége más, ősibb gyakorlatot követne, amelynek lényege, ha valaki ad nekünk valamint, ráadásul olyasmit, amibe ő nagyon sok év munkáját beleölte, azért nekünk is illik adni valamit. Mára csak a taps maradt meg az ősi cserebere elvből. De azért mi elhelyezünk egy kis kosarat a színpad előterében, mert úgy tapasztaltuk, hogy nagyon örültek bármilyen apróságnak a koncert után. Szerezz Te is nekik örömet és meglepetést!

 

Ne feledd!

HA HOZOL, VISZEL!

Hartyándi Jenő

 

(Tavaly itt tartottunk!)

 



 
 

 

A környezettudatos gondolkodás erősítése céljából a csere-bere tárgyaknak elsősorban kézműves jelleggel kell rendelkezniük pl. nagymama lekvárja, házi kolbász, szalonna, bor, pálinka, méz, süti és bármi, ami az ember saját keze munkája. Természetesen tudjuk és belátjuk, hogy a jelenkor – ilyen értelemben – fejletlen társadalmában nem minden egyén kezéhez tapad kétkezi munka és annak eredménye, sikere, jóérzése. De bízunk abban, hogy a társadalom alapegységében a családban vannak olyan egyének, akik még élnek a mai bevásárlóközpont alapú, növekedéskényszeres világunkban is ezzel az elavultnak tűnő, de talán egy környezettudatosabb jövő alapelemével. Egyszerűbben: nézz körül a mama, a nagyi éléskamrájában vagy a papa pincéjében! Esetleg keresd a boltok, piacok standjain a kistermelői, kézműves portékákat.


 

A MEDIAWAVE világában mire jó a csere-bere?
 

1./ Elsősorban – elkerülheted vele a vendéglátás számodra drágának tűnő kínálatát. Ha élni kívánsz ezzel a lehetőséggel, akkor hozz magaddal fölösleget, hogy csere-berélni tudj más ismerős és ismeretlen fesztivállátogatóval. (Pl. kolbászt borért.) Ezen tevékenységedet a fesztivál szervezői nem akadályozni, hanem szorgalmazni szeretnék, és ehhez csere-bere helyszínt biztosítanak. (Tán néhányatokban felvetül ezen sorok olvastán a kaláka vagy a batyús bál kifejezések egyre jobban feledésbe merülő tartalma. Na, ezek meg/felújítására törekszünk.
 

2./ Másodsorban – a csere-bere reményeink szerint a közösségi kapcsolatok alakítójává válhat. Élj vele! Ne pont légy a tömegben, a közönségben, hanem válj a közösség részévé!
 

3./ Nem utolsósorban – szeretnénk segíteni azt a folyamatot, hogy ismét tudatossá váljon, a helyére kerüljön az előadó és a közönség kapcsolatában lévő, egyre feledettebb “adás-kapás” viszony. Azaz, aki a színpadon áll, az azt azért teszi, hogy valamit adjon nekünk. És az, amit ad, az értéket képvisel, mert ő megdolgozott a tudásáért. Az ősi társadalom együttműködési alappillérei közé tartozott a kölcsönösség fogalma, amelyet később a társadalmi különbségek kialakulása, majd a pénz megjelenése egyre jobban torzított, esetenként kényszeressé, deformálttá tett. De azért azt gondoljuk, hogy mindenkiben ott szunnyad a kölcsönösség alapérzése, jelen esetben az, hogy ha egy művész nekünk valamit ad, azért cserébe – a fesztiválra be(vissza)vezetett csere-bere szellemében – nekünk is illene adni valamit. Olyasvalamit, amit módunkban áll, amivel lehetőségünk szerint kifejezhetjük, viszonozhatjuk a kapott értéket – pl. egy üveg borral, lekvárral, stb, egyszóval ami nálunk van. Ennek szorgalmazására minden koncerten és előadáson elhelyezünk egy kosarat (MEDIAWAVE ajándék kosár), amelyben az előadás közben vagy végén elhelyezhető a kapott érték megbecsülését jelző ajándék. Higgyék el, örülni fognak neki!
 

4./ Azt már csak pirulva szeretnénk említeni, hogy mi – szervezők – is szívesen látnánk kosarunkban ezt-azt eme válságos időkben. Hiszen mi, öntekéveny civilek nem muszájból dolgozunk, hanem azért, hogy örömet és jóérzést okozzunk annak, aki nyitott az általunk képviselt értékekre.

 

 



KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák