www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2014. május CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.12.03.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2014.05.02. 19:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),

SANTA DIVER

(HUN)
Műfaj: ethnojazz

A Santa Diver formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja Sárvári Kovács Zsolt, aki 2011-ben csatlakozott a zenekarhoz. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű-basszusgitár-dob), Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás. Második lemezük, a „Santa Diver” 2013 májusában jelent meg a NarRator Records gondozásában.
Előadókról:

Kézdy Luca - hegedű
Szesztay Dávid - basszusgitár
Sárvári Kovács Zsolt - dob

 

Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Előéletéhez tartozik klasszikus zenei képzettsége, valamint esztétika és filozófia tanulmányok az ELTE bölcsészkarán. Többek között a következő zenészekkel zenélt, projektekben dolgozott: Mediawave/HunD Link Projekt, Nagy János/Free Style Chamber Orchestra, Free Style Sextet, Párniczky András/Nigun, Márkus Tibor/Equinox Quartet, Lantos Zoltán, Grencsó István, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Erik Truffaz, Márkos Albert, Alexander Balanescu, Ágnes, Tereskova, TÁP Színház (Odüsszeisz, Alvószínház), Új Színház (Kávé habbal), Special Providence, Valerie June, Trio 1724 (H-Pl-A), Varga János Project.
Saját trióját, a Santa Divert 2006-ban alapította, a zenekar rendszeres fellépője volt a Gödör és Sirály kluboknak, koncertezett többek között a BMC – Opus Jazz Clubban, Mediawave - és Ultrahang Fesztiválokon, a REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálén, a Hídünnepen, a bécsi Ost-klubban, a Francia Intézetben, a Budapest Mol Jazz Fesztiválon, a Művészetek Palotájában rendezett Jazz Showcase-en, a Brüsszeli és Párizsi Magyar Kulturális Intézetekben.
A Trafó Voices sorozatában két alkalommal lépett fel szóló produkciójával.

  

Szesztay Dávid számos zenekarban játszik több különböző hangszeren (zongora, gitár, basszusgitár). A kilencvenes évek végén alakult Kamu zenekar alapító tagja, mellyel rendszeres szereplői voltak a budapesti klubéletnek és számos fesztiválnak, és játszik a hazai jazz-élet több meghatározó alakját is felvonultató Budbudas zenekarban. 2005-ben hozta létre trióját, a Dav triót, 2011-ben a Novaruptát, játszik Rutkai Bori zenekarában, a Specko Jednóban.
Mindemellett színházi előadásokhoz és filmekhez is komponál zenét: számtalan rövid, illetve animációs film és reklám elkészítésében vett részt, 2008-ban zenét írt az első filmes Pater Sparrow: Egy c. filmjéhez, valamint társszerzőként részt vett Fazakas Péter: Para c. filmzenéjének munkálataiban is. Láng Annamária és Nagy Fruzsina, SYD című zenés produkciójában a Dav tagjaival együtt zenélték végig az előadásokat. A Pont Műhely színházi társulat tagjaként a Mu színházban és egyéb színházakban is rendszeres alkotó, fellépő. (portfóliója megtekinthető itt: http://www.szdstudio.blogspot.com/)

  

A zenekar dobosa Sárvári Kovács Zsolt, aki játszott, játszik :
Gadó Gábor trió, Regős István quartet, Equinox Quartet, Egon Bondy, Lakatos Ágnes trió, Dresch Mihály zenekara, Nigun, Burány Béla trió, Dél-Alföldi Szaxofonzenekar, Ágoston Béla, Grencsó István projektjei, Kovács Linda Quartet, Quartet B, Váczi Dániel trió, Grencsó Bio Kollektiva, Matthew Mitchell Trio feat. Harcsa Veronika, Fragment Quartet, Iszap feat. Busa, Ávéd János Jelen Trio, Yolk Trio, Plastic Septet, Kada Ad Libitum, Eichinger Quartet, Ektar Sextet, Rubik Ernő Quintet, Francesco Diodati Trio, Giuseppe LaSpina Quartet, Maurizio Urbani Quintet , Grottelli-Zacchia-Cantarano-Kovács Quartet, Federico Laterza Trio , Gabriele Coen Quartet, Jazz eleven, Piero Delle Monache “Retour” zenekarokban. 2009 óta a Tóth Aladár Zeneiskola alapfokú jazzdob tanára.

 

 

''Kézdy Luca jó úton halad, hogy a szélesebb közönség is megismerje kivételes tehetségét. Nagyon komolyan veszi, amit vállal, mélyen átéli a zenét, s minden egyes hang fontos a számára.'' (Deseő Csaba, JazzMa, 2013)


„Kézdy egyértelműen szólistája lett a zenekarnak, a zenei építmények az ő nagy ívű dallamain alapulnak, azokon a dallamokon, amelyek egy-egy darabon belül akár több fejezetre is oszlanak. Sárvári Kovács Zsolt feszes, pregnáns ritmusai húzzák a többieket, a soundja olyan, amit modern, amerikai dobosoktól hallani manapság; ilyen komplex, mégis lényegre törő, nem tolakodó játékkal itthon ritkán találkozhatunk. Szesztay alapvetően groove-okat visz, a basszus egyértelműen a ritmusszekció része, a meditatívabb részeknél azonban dallamok, majd azokat továbbfejtve komolyabb basszustémák is kibontakoznak.” (Végső Zoltán, Élet és Irodalom, 2013)


„A hegedű-basszusgitár-dob felállás számára közel nem olyan kitaposott az ösvény, mintha a szóló hangszer gitár vagy főleg zongora lenne, Kézdy Luca, Szesztay Dávid és Sárvári Kovács Zsolt viszont még azokba a kötelekbe sem kapaszkodik, amelyek már korábban kifeszíttettek. Végig az az érzésünk, hogy óriási szabadságfokkal játszanak, holott nagyon kitaláltak a fordulópontok. Sok-sok komoly játék.” (Bércesi Barbara, Gramofon, 2013)

 

 

„Igen tisztelt kedves olvasó! Engedje meg, hogy most valami olyasmire hívjam fel a figyelmét, amire nem nagyon van példa széles e hazában. De szerencsére van.
A Santa Diver nevű zenekarról van szó. A felállás borzasztóan egyszerű, egy hegedű, egy basszusgitár és a dob. A zene viszont annál nem egyszerűbb. Merthogy olyan muzsikát csinál a három zenész, aminek világhíresnek kell lennie. Kézdy Luca, Szesztay Dávid és Halmos András külön-külön is mestereik saját hangszereiknek, amit együtt művelnek az viszont maga a csoda. Koncertjeikre leginkább olyan emberek menjenek el, akik képesek teljesen kikapcsolni magukat és átadni mindenüket a varázslatos pszichedelikus jazz - esetenként pedig rock – zenének. (Persze az is mehet aki azt gondolja, hogy képtelen elengedni magát, itt úgyis kénytelen lesz.) A koncerten ugyanis nyugodtan lehet csukott szemmel sokat vizionálva ücsörögni, vagy lábbal ritmust topogva ácsorogni, borozva, sörözve vagy teázva, kinek hogy tetszik. A hatás elől nem lesz menekülés. A zene behatol és végigárad minden porcikán és az összes asztrál testen. A Santa Diver merész és bátor, nem lehet neki ellenállni. Plusz adalékként: még Esbjörn Svensson (aki nem ismeri most keressen rá!!!) egyik dalához is volt merszük hozzányúlni, sikerrel. Ez tényleg egy csoda, részesüljön belőle mindenki!”

Bandland


„Nem jellemző, hogy az ember a pincébe jár friss levegőért. Márpedig ha valaki lemegy a Sirályba, és egy olyan együttest hall, mint a Santa Diver, menten az az érzése, itt történik valami. Kézdy Luca jazzhegedűs a Free Style Chamber Orchestrából és a Nigunból is ismerős lehet, Szesztay Dávid filmzeneszerző, zongorista és basszusgitáros többek között a Budbudas és a Kamu oszlopos tagja, Halmos András dobos alkalmasint Vázsonyi Jánossal vagy Hamid Drake- kel zenél. A három fiatal, energikus és kreatív muzsikus együtt szembesül a nagy szabadsággal, amit a változatos zenei műfajok ismerete nyújt, de nem ijed meg, hanem remekel.”
Fidelio Súgó


„A Sending Ovation bátor, ötletes, izzadtság és manírok nélküli zene, lendületes groove-val, hol szaggató, hol simogató, hol szívszorító, hol izomlazító, kellő mélységben átélt zene. Szép, erős, tiszta, szabad szellemű produkció, sem megfelelni, sem magamutogatni nem akar.”
Népszabadság


„....Santa Diver napjaink egyik legígéretesebb budapesti zenei formációja: technoid zenei felfogása és lüktetése, a különböző népzenékből és a jazzből hozott dallamvilága és szabadsága olyan egyveleget alkot, ami nem csak, hogy önmagában is gyönyörű zene, de ráadásul nagyon aktuális, ezredfordulós zene is egyben.” Sirály blogspot


„A koncert a Most nevű helyen volt, a tegnapi napig még nem is voltam ott, és meglepetésemre csütörtök este egy olyan teltház várt, mintha a legpörgősebb szombat este lenne....Már az első öt perc után rögtön kiderül, hogy mindenki mestere a hangszerének......Luca hegedűjátéka pedig egy külön téma, maga az élmény, mindenkinek csak ajánlani tudom. A hegedű eleve az a hangszer, ami közvetlenül az érzelemközpontra hat, és ez itt nagyon ki volt használva, de nem csak a melankolikus, szívet tépő része, hanem a felkavarótól a ringatóig, a leheletfinomtól a sivítóig, a klasszikustól a szélsőséges kísérletekig, a harmóniáktól a disszonanciáig, és még sorolhatnám. Döbbenetes hangokat képes előcsalogatni a hegedűből.... Pont az a fajta zene, amiről nehéz írni, hallani kell tényleg. Az improvizatív, kísérletező, stílusokban szabadon ide-oda sikló, zeneileg nyitott embereknek kötelező, főleg élőben..”
Basszuskulcs.hu


„... ott van Kézdy Luca, aki hegedűjén a finom pizzi¬ca¬tó¬tól a bravúros futamokig magyar viszonyok között ritkán hallható teljesítményt nyújt (persze manapság dzsesszben a hegedű használata sem gyakori), jelenléte jól megtervezett...”
Élet és Irodalom


„A pár éve létező Santa Diver pályáját öröm szemlélni. A trióban indult zenekar próbálkozott a quartet és a quintet felállással is, de most visszatértek az eredeti hármas verzióhoz. Szépen lassan kitapasztalták, hogy elementáris zenéjükhöz nagyon is passzolhat még némi kiegészítő hangszerelés ugyan, de ennek a zenének mégiscsak a trió felállás a legkedvezőbb - a túlvariálás már túlbonyolítás, ami a zene rovására is mehet. A hármas egyre pengébb, összeszokottabb, koncertjeikre egyre többen járnak, zenéjük egyre szélesebb rétegekhez jut el...”
Sirály blogspot

 


A Santa Diver zenéjére hatással volt a techno minimalizmusa, a marokkói gnawa transz-élménye és sosem szűnő energiája, a jazz szabadsága, valamint a romantikus zenék érzékenysége és szépsége. A zenekar 2006 októbere óta ad koncerteket, többek között a Mediawave-n, az Ultrahang Fesztiválon, a Hídünnepen, a bécsi Ost-klubban, a Gödör Klubban, a Trafóban, az A38-on és a Francia Intézetben. Gyakran lépnek fel vendég szólistákkal, mint például Laurent Blondieu, Lantos Zoltán, Barabás Lőrinc, Vázsonyi János, Bede Péter vagy Fenyvesi Márton. Nemrég megjelent Sending Ovation című lemezük bemutatóján Koós-Hutás Áron trombitással léptek fel az A38 hajón, majd nagy sikerű koncerteket tartottak a Párizsi és Brüsszeli Magyar Intézetekben.


„A Santa Diver zenéje sok szempontból végletes: az egyik pillanatban gyönyőrű dallamok sorozatát építi egymásra, majd effektek tömegével szabadít fel letaglózó erejű energiát. Mindez egy kalandos és egy szerelmes álom keverékéhez hasonlítható, ahol bár a történések előre kiszámíthatatlanok, végezetül feltöltődve és visszavágyva térünk magunkhoz. Az együttes három tagja több tucatnyi zenekart erősített jelenlétével mielőtt e közös pontra ért, ahol mindenki megnyugodhat: valami új született, kifogyhatatlannak tűnő kreativitással és energiával."

 

 Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák