www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2014. május CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2021.01.20.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2014.05.03. 15:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - DUNA PART - ERŐD ÁROK . - KOMÁROM (HUN),

FAJKUSZ BANDA

(HUN)
Műfaj: folk music / népzene

A Fajkusz Banda ezer szálon kapcsolódik a MEDIAWAVE-hez. Minden jelentősebb népi megmozdulásunkban, amelyhez zeneileg illettek, főszerepet játszottak. Legutóbb a 2012-es mérai lakodalmasban. Most a felvidéki zenében való jártasságukat is megmutatják.
Előadókról:

 

A zenekar alapítói már öreg motorosoknak számítanak a táncház-zenészek között:
Ernő, a korelnök már a hetvenes években muzsikált Gödöllőn egyetemistaként, majd Sopronba hazatérve az egykori Lajtorja együttes egyik alapítójaként folytatta egészen a kilencvenes évek elejéig.

 

A zenekar megszűnése után már csak egy-egy alkalomra vette kezébe a vonót.


Attila Győrött kezdte a nyolcvanas évek elején, a valmikori Rakonca zenekar egyik alapítója volt, de 1996-ban megszűnt a Rakonca, s ő alkalmi zenekarokkal, zenész barátaival muzsikált tovább. Miután Sopronba költözött, szinte természetes volt, hogy kereste Ernőt, mint egykori lajtorjás zenészt.


Muzsikálni volt kinek, hiszen a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület néptáncműhelyében sok fiatal és gyermek kedvelte meg a néptáncot, és a táncos alkalmakra kellett a zenekar. A cél egy soproni zenekar megalapítása volt, bár nem volt állandó brácsás, legtöbbször Hanusz Zoltán jött segíteni Komáromból.


A megoldást igazából Ernő fia, Geri jelentette, akinek nem volt idegen a népzene, noha blues herflisként muzsikált Sopronban, hamar rátalált a brácsa harmóniákra - Hanusz Zoltán és Orsós Tamás sokat segítettek neki - , így kialakulhatott a zenekari alap hármas:


Fajkusz Attila - hegedű
Szőke Gergely - brácsák
Szőke Ernő - nagybőgő.


Ez a felállás 2004-ben szólalt meg először, majd 2005-ben már Ölveczky Tamás klarinétozott és tárogatózott a zenekarban, aki ugyan sokat utazik Bajáról Sopronba és vissza, de szívesen jön, és szívesen látjuk. 2010-ben találkoztunk harmonikásunkkal, Erőss Sándorral, aki fiatalabb korában még Csíkszeredában a Hargita együttesnek muzsikált. Mivel ő a szomszéd faluban, Harkán lakik, néhány földrajzi anomáliát (pl. Baja) leszámítva soproni zenekarnak tekintjük magunkat. Ez azért jó, mert a soproniak is így tekintenek ránk, és ez jó érzés.


2009-ben kiadtunk "Anno" címmel egy CD-t, amelynek anyagából táncszínházi műsor is készült a Sopron Táncegyüttes lábára Sipos Ferenc és Boka Gábor rendezésében, és még ebben az évben szövetkeztünk a szintén soproni Dalriada zenekarral, akikkel a hazai folk-metál műfaját próbáljuk színesíteni.


Azt gondoljuk, hogy a muzsikusnak előnyére válik, ha táncolnak a zenéjére: a Sopron Táncegyüttes állandó zenekara vagyunk, s utánpótlás csoportját, a Pendelyes Táncegyüttest is szoktuk kísérni, bár mostanában egyre többször a mi utánpótlásunkra, a Lövői zenekarra bízzuk őket. Fontosnak érezzük a fiatalok, gyerekek tanítását, két fiatalabb zenekar is bontogatja szárnyait mellettünk.


Sokat muzsikálunk Sopronban: rendszeres táncházakon, fesztiválokon (pl. Szt. Iván FolkFest, Soproni Szüret stb.), ünnepségeken, vagy a VOLT -on.

 


Sopronon kívül állandó részvevői vagyunk a kiscsőszi Pajta Fesztiválnak, többször játszottunk a Szigeten, és gyakorta muzsikálunk a bécsi Collegium Hugaricumban.


Sok közös műsorunk van a Sopron és Pendelyes táncegyüttesekkel, valamint jó néhány koncert van mögöttünk a Dalriadával.


Azt mondják, hogy muzsikálásunk jó kedvet varázsol - valószínűleg azért, mert mi is így csináljuk.Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák