www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

etnik Archív
2023. February WeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTu Actual program:
2023-02-01
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

FESTIVAL NEWS

2018-05-15 20:57

RAVAZDI PÜNKÖSD


2018. május 19-21 között hagyományfelélesztő és megújító szándékú Pünkösdöt szervez a Mediawave, több baráti művészeti közösség aktív részvételével. E közösségi együttlét nem a megszokott szolgáltatás alapú rendezvény, hanem közösségi együttműködésben, batyusbálszerűen működik. A program része a "NÖVELÉS vagy NEVELÉS?" EFOP-5.2.2-17-2017-00074 Transznacionális együttműködések projekt keretében szervezett második tanulmányút, amely keretében haza és külhoni szakemberek tanulmányozzák a Ravazdi Pünkösd hagyományőrző és megújító kulturális elemeit. (a részleteket lásd a bővebbenben)

 

 

RAVAZDI PÜNKÖSD
2018. május 19-21.
Őrhegy udvarház
(egy ősi termékenységünnep felélesztésének kísérlete)

 

Jeles alkalmakkor szeretjük feleleveníteni hagyományainkat. Nem árt azonban ráeszmélni, hogy hagyományainkat rendre modernizáljuk, ahogy életmódunk, technikai körülményeink változnak. Vagyis hozzáigazítjuk őket jelenünkhöz. Így vagyunk ezzel a hagyományos ravazdi pünkösdi összejövetelünkkel is, amely számtalan olyan „közösségi együttlét” elemet tartalmaz, amelyek eredete mára a távoli múltba veszett. Violetta utánajárt ezen ősi elemek eredetének és kicsit hátrább fellebbentjük a fátylat róluk.

 Tovább fejlesztjük azon közösségerősítő, fejlesztő elemeket, amelyekkel az utóbbi években kísérletezünk és ma már sikerrel működik. Ilyenek pl. a


- közösségi asztal (hozz magaddal valami személyes kötődéssel bíró, fogyasztható dolgot, pl. a nagypapa házi pálinkáját, a barát kecskesajtját, saját készítésű süteményt, de hozhatsz magaddal szellemi terméket is: koncert, dal, bármi, amit röviden elő tudsz adni a többiek örömére),


- cserebere asztal (ha vannak otthon fölösleges, általad nem használt tárgyak, termékek, ruhák, „kihallgatott” CD-k, kiolvasott könyvek, amelyek esetleg másnak örömet okozhatnak, akkor ne habozz, most elcserélheted másokkal),


- primőr pálinka és egyéb afrodiziákumok mustrája (friss, de már hagyomány, hogy pünkösdkor házi pálinkáinkat megízesítjük a nyárelő burjánzásba forduló növényeink virágával /fehér- és lilaakác, bodza/, de szívesen látnánk/kóstolnánk egyéb kísérleteket is, különösen a szerelmi bájitalok kategóriájában),


- közösségi főzés (a legfrissebb, de már sikerrel kipróbál műhelyünk, workshopunk, amely remélhetőleg újabb főzőegyéniségeket von be ízlelőbimbóink felingerlésébe).Új kezdeményezéseink, amelyek régmúlt, már elfeledett szokások felelevenítését szolgálják:

- „bújj bújj zöldág…” ünnep
      o lányok fehér ruhát öltenek, elvonulnak közösen és virágkoszorút készítenek
      o fiúk vesszőt keresnek és vágnak
      o felvonulás a falu utcáin, kapun bújás, vesszőzés…
- komaság megerősítése – komatál hozás (közösségi kapcsolatok megerősítése)

 A tervezett közösségi események időzítése:


- május 19. (szombat)
   o kora délután – beszélgetés a „Ravazdi kerekasztal” körül a közösségmegtartás problémáiról, lehetőségeiről - 1. rész
     o délután – szomszédolás (az écsi értéktár mozgalom kezdeti lépéseinek megismerése)
     o délután – közösségi és cserebere asztal, közösségi főzés indítása
     o délután – primőr pálinka mustra
     o este - a közösségi asztalra hozott szellemi termékek bemutatása (koncert, ének, tánc)


- május 20. (vasárnap)
     o kora reggel – lányok mosakodása a harmatban
   o kora délután – beszélgetés a „Ravazdi kerekasztal” körül a közösségmegtartás problémáiról, lehetőségeiről – 2. rész
     o délután - „bújj bújj zöldág…”ünnep
     o komatálak fogadása
     o este - a közösségi asztalra hozott szellemi termékek bemutatása (koncert, ének, tánc)


- május 21. (hétfő)
    o kora délután - a ravazdi pünkösd eredményeinek összegzése, átbeszélése, értékelése
    o komatálak elfogyasztása

Örülnénk, ha a mi Pünkösdünkre érkezők előre jeleznék, hogy mely felsorolt programelemben vennék részt örömest, vagy esetlegesen milyen új programötletükkel szeretnének meglepni bennünket.

 

 

 

PÜNKÖSD, MINT ŐSI TERMÉKENYSÉGÜNNEP
(Violetta gyűjtése és felelevenítő ötletei)

 

A pünkösd a pogány népeknél a tavasz, a termékenység ünnepe volt. Még az egyház is megőrizte a pogány eredet néhány elemét, így kerülhetett az oltárra a zöld ág, a termékenység és a termelés szimbóluma. A "bújj bújj zöld ág..." dalocskánk is erre utal: a paraszti kultúrában a zárt, sötét szobákból ezen időszakban végre ki lehetett menni a szabadba a zöld ágak közé szerelmeskedni. Sokféle szokás dívott ez idő tájt a friss, zöld ágak különböző szokásokban való megjelenésével kapcsolatosan. Az ősi termékenységvarázslások továbbvitelére és a rontások elleni védelemre szolgált a zöld ágak házba vitele: az ablakokra, ajtó fölé szoba falára, a kútgémre, a malmokra frissen vágott zöld ágat tűztek. A pünkösdhöz, a lakodalmi időszak kezdetéhez kötődő párválasztási szokásoknak egyik fontos eleme szintén a vessző: a legények bodzaággal suhintották meg a lányokat udvarlás jeléül.


Sok helyen a falu tágasabb helyén összegyűltek a fehérbe öltözött lányok, majd zöld ágakkal vagy virágokkal vonultak végig a falun. Két nagyobb lány kaput formált, a többiek pedig az alatt bújtak át váltakozva, s közben énekeltek.

 

Kár volna, ha teljesen a feledés homályába veszne e szép hagyomány, hiszen ez épp az életöröm, a megújulásra törekvés, a természet körforgásával együtt élő ember és ösztönös vágyainak egyszerű, természetes kifejeződési formája, amely érzések és megnyilvánulások a mai világunkba leginkább elnyomásra ítéltetnek.

 


Kicsit mi visszakapcsolódhatnánk a tavasz és a termékenység ünnepének eredetéhez ezen a ravazdi együttléten, és feleleveníthetnénk ezen hagyományok néhány elemét. A fent említett programötletek és a fentebb-lentebb összegyűjtött szokások szabadon alakíthatók, formálhatók a ti ötleteitekkel, kezdeményezéseitekkel bővítve. Örülnénk, ha együtt raknánk le új pünkösdi hagyományaink alapjait!

Épp a mi tájegységünkhöz kötődik egy másik szép szokás is, amit szeretnénk be, illetve visszavezetni. A Dunántúlon és Felvidéken a Pünkösd volt az egyik alkalom a komaságok bevezetésére, amelyek sokszor tartósabbak és erősebbek voltak, mint akár a családi kapcsolatok. Ezt a hagyományt szeretnénk újrateremteni azon közösségi szemléletű barátainkkal, partnereinkkel, akik hosszabb távon terveznek velünk közösséget építeni. Ennek megpecsételésére szeretettel várjuk leendő komáinktól a komatálat a ravazdi közösségi asztalunkra. Ezeknek tartalma lehet bármi, ami személyes, ami kifejezi a tartós kapcsolat megköttetésének szándékát. Hagyományosan illik a komatálat visszaküldeni, és természetesen ezt mi is megtesszük, amint hasonló meghívást kapunk tőletek.

 

További beépíthető szokáselemek: A lányok búzavirágból és pipacsból fontak koszorút, a legények meg hajnalban pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, aki tetszett nekik, és el kellett hozniuk a lányok fonta koszorút. Azt tartották, hogy a pünkösdi harmatban mosakodni szépít, ezért a lányok sok helyütt hajnalban felkeltek, hogy megmosdjanak a friss harmatban.
 

Ossza meg ismerőseivel:
Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

 

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted