www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

  

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

 

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

  

 

FIGYELEM!

A NETEN 2 HÓNAPPAL ELŐBB INDUL A

TARTÓSHULLLÁM / MEDIAWAVE 2018!

 

 

 

etnik Archív
2012. május Aktuális program:
2018.05.23.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2012.04.28. 17:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES TEREM KAMARA - KOMÁROM (HUN),

MENTÉS MÁSKÉNT TRIÓ

(Magyarország/ex-Jugoszlávia)
Műfaj: folk music / népzene

Előadókról:

Fábri Géza – koboz, tambura

Fábri-Ivánovics Tünde – ének

Lipták Dániel – hegedű

 

 

A trió a 2005-ben megjelent „Mentés másként…” – Újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalok c. lemez alkotó csapataként forrott össze. Azóta számtalan koncerttel, újabb lemezekkel kápráztatták el a népzenetisztelők világát. Zenéjük a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik. A középkor kultúrájában gyökerező zenei hagyományunkat virtuóz, de őszinte előadásmóddal keltik életre. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vet számot a trió – Fábri Géza kobzos-énekmondó, Fábri-Ivánovics Tünde énekes és Lipták Dániel hegedűs – ars poeticája. Zenéjüket népi előadók és kortárs zeneszerzők egyaránt tisztelik.


A trió koncertjein a moldvai magyarság muzsikája játssza a főszerepet. Emellett azonban alföldi tamburás, gyimesi, bukovinai, dunántúli és felvidéki táncdallamok, historikus énekek, énekelt versek is felcsendülnek. A historikus énekek és énekelt versek közjátékaiban a népzenei motívumok új életre kelnek. A repertoár egyedi színfoltját jelenti a dél-alföldi, vajdasági dalok tamburakísérettel való előadása, visszaidézve e táj letűnt, a tamburazenekarok kialakulását megelőző pengetős világát.


Bár zenénk műfaji kereteit nehéz meghatározni, mindenképpen más utat jár, mint az ún. világzenék klasszikus vagy éppen divatos áramlatai. A bartóki tiszta forrásból merítünk, de érezzük, hozzá is kell töltenünk e forráshoz, hogy élő víz maradhasson. Úgy gondoljuk, a népi dallam-remekmű nem tűri, hogy tőle idegen, sematikus harmóniavilágok, túladagolt ritmusok vagy hatásvadász koncepciók kiszolgálójává tegyék.

 


A bartóki gondolatokhoz hozzátéve a táncházmozgalom tapasztalatait, mi a dallamot nem csupán önmagában akarjuk felhasználni, hanem a keretét adó egész zenei hagyománnyal együtt mélyen megismerni, s ennek megfelelően továbbgondolni.
Így tehetünk csak szert olyan intuitív képességre, amely feljogosít bennünket a népzene „feldolgozására”, s ez volna a mi gyakorlatunkban a népzenei alkotómunka lényege.

 

Az énekes, tanár, néprajzos Fábri-Ivánovics Tünde a vokális magyar népzene egyik legismertebb és legjelentősebb, friss lendületű tolmácsolója. Legkorábbi gyermekkora óta folyamatosan fellép, már három éves korában felfigyelnek kivételes muzikalitására. 2001-ben adja ki Beli buba című szólólemezét, emellett ismert művészek partnereként dolgozik. Magyar népzenei előadóművészként számos kiemelkedő díjat szerez. A Népművészet Ifjú Mestere cím kétszeres tulajdonosa, a népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért megyei Kölcsey emlékéremmel és Bartók emlékéremmel tüntetik ki.


A kobzos, pengetős tanár Fábri Géza a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója, s így azon mozgalom születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója. A Vízöntő együttes állandó tagjaként a kortárs folkzene konzekvens képviselője.


A hegedűs, tanár, egyetemi hallgató Lipták Dániel tizenhárom évesen kezd a magyar hegedűmuzsikával foglalkozni. 2000-ben harmadmagával megalapítja a – főként erdélyi zenét játszó – szegedi Rozsdamaró zenekart, amely 2004-ben kiadja első lemezét, 2005-ben pedig elnyeri a Népművészet Ifjú Mestere címet. 2002-től a Békés Banda tagja, kutatja és játssza a magyarországi románok zenéjét. A moldvai táncmuzsikában, a magyar, román és cigány falusi hegedűsök hagyományos tudásában olyan egységes világra bukkan, amelyben a legegyszerűbb motívumokból a legizgalmasabb zenei folyamatok bomolhatnak ki, s ebben az értelemben igyekszik használni ezt a nemzetek közti közös kultúrkincset.

 

 

A Mentés Másként trió két tagja részt vett MEDIAWAVE 2003-as dzsungáriai (Észak-Nyugat-Kina) turnéján, ahol az ujgur kultúrával ismerkedtünk és a magyar mutattuk be a helyieknek. Ide kattintva lehet megtekinteni a két részes turnéfilmet, amely második részében ők is sokat szerepelnek.
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
Nincs megjeleníthető aktualitás.
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák