www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


 

Azé' csak lesz valami a Mediawave

klasszikus időszakában!

2020. április 28 - május 2.

 keresd az online programot

 


 
A pótlás - reményeink szerint - szeptember

második felében lesz!

 


etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.10.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

FESZTIVÁL HÍREK

2014.05.08. 10:20

Hangjelek a kazamatákban


Magyar Nemzet - Turi Gábor kritikája

A Mediawave-en életre kelt, és teljes nagyságában mutatkozott meg a kortárs magyar zene géniusza

Föld, kő, víz. A természet elemei. A helyszín választása hűen tükrözi a 24 évvel ezelőtt Győrből indult, Komáromba áttelepült Mediawave fesztivál szellemiségét. A Duna partján kőből emelt, földbe rejtett Monostori erőd öt napon át a természetelvűség, kreativitás és a közösségteremtés jegyében kínált elfoglaltságot az érdeklődőknek.

 


 

Szabados György emlékezete - 75 éves lenne

H A N G – H A T Á S


A Mediawave nem pusztán kulturális szolgáltatásokra szerveződött vállalkozás. Rendezőit a hagyomány és a modern formák kettősége, azok egymást ihlető, motiváló jellege izgatja. Fesztivál helyett inkább együttlétnek nevezik a nemzetközi találkozót, amely a filmes, zenés, vizuális, táncos, színházi és irodalmi programokon kívül alkotóműhelyeknek, materiális és szellemi javak csereberéjének is teret ad. Az erőd különböző termeiben, a várárokban és a Duna partján párhuzamosan zajló események között mindenki kedvére szemelgethet, a környezet és a seregszemle kötetlensége az otthonosság érzésével tölti el a látogatókat.

 


A zenei programokat négy csoportba sorolták a szervezők, úgymint jazz/blues/improvizatív zene – népzene/tánc – etno/new line/underground/aktuális zene – buli/mulatság. Összesen negyven formáció lépett színpadra, a legtöbb, tizenhat, az első kategóriában. A fogalmak mai zűrzavarában nehéz az eligazodás; az arányok mindenesetre kirajzolták a seregszemle zenei profilját.

 

Elliott Sharp (Nyikos Péter fotója)


Nem akad magyarországi rendezvény, amely ilyen merészen és következetesen biztosítana fórumot az új, kísérletező zenei irányzatoknak. A New York-i improvizatív szcéna fenegyerekeként elhíresült Elliott Sharp gitáros viszonylag hagyományos blues-programja szinte kakukktojásnak számított a meglehetős befogadói nyitottságot kívánó produkciók sorában. A műfajában sztárként ismert skandináv The Thing trió elementáris erejű free/punk jazzétől nem sokkal maradt el intenzitásban a holland Tristan Honsinger (cselló) és a japán Chino Shuichi (zongora) dadaista interakciója vagy a fiatal holland és amerikai muzsikusokból álló Cactus Truck - ausztrál bőgőssel adhoc kibővült - nehéztüzérsége.

 

John Dikeman (USA) & Clayton Thomas (AUSTRAL) - Cactus Truck - Gábor Csaba fotója


Magyar szempontból a Mediawave kiemelt vállalása a hazai avantgárd jazz apostolának, a 75 éve született, 2011-ben elhunyt Szabados Györgynek a megidézése volt. Ezt szolgálta Medgyesi Gabriella: Az események titkos története című filmjének vetítése, az egykori muzsikustársak és tanítványok részvételével rendezett eszmecsere, Erdélyi György előadóművész közreműködése, és ehhez illeszkedett három koncert, a Trio Kontraszt (Stevan Kovacs Tickmayer – zongora, Grencsó István – szaxofon, fuvola, Geröly Tamás – dob) a Geröly Kvartett és a Grencsó együttes fellépése.

 

Grencsó István fotója


Hogyan élhet tovább egy nagy formátumú muzsikus kategóriák fölötti, jelentős mértékben improvizatív elemekre épülő zenéje? Az esküvő, a Fohász és az Adyton című korai Szabados-kompozíciók megszólaltatásával a vajdasági Mezei Szilárd brácsással kibővült Grencsó-csapat megadta a választ az elméleti kérdésre. Az együttes két fiatal tagja, Pozsár Máté (zongora) és Miklós Szilveszter (ütőhangszerek) személyesen nem ismerte a szerzőt, Benkő Róbert robosztus bőgőjátékától támogatva mégis tökéletes beleérzéssel fejtették fel a szabadosi zene rétegeit. A Bartók és Szabados nyomdokaiban járó Mezei és a szabad zenélés nagymesterévé érett Grencsó szólói glóriával fonták be és egekbe repítették a szilárd kompozíciós vázra épülő, mégis szárnyalóan szabad muzsikát. Rendkívüli, felemelő esemény történt ezen az estén: életre kelt, és teljes nagyságában mutatkozott meg a kortárs magyar zene géniusza.

 

(Mediawave Fesztivál, Komárom, Monostori Erőd, április 29-május 3.)

 


 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák