www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2021. szeptember SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2021.09.28.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2012.04.28. 20:15
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - BÁSTYA SZABADTÉRI SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),

VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS

(Magyarország)
Műfaj: ethno music / ethno zene

A Vágtázó Csodaszarvas egy 2005-ben alakult magyar együttes, őserejű, mágikus népzenét játszik, a mai kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb.  A Vágtázó Csodaszarvas a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovasnépek népzenéjét eleveníti fel. A fennmaradt nyomok szerint ilyen lehetett a hunok zenéje. Rendkívüli energiájuk és az ősi, sámánisztikus népzenével közös gyökerek miatt gyakran etno-punk és sámán-punk zenekarnak tekintik őket.
Előadókról:

Grandpierre Attila – ének

Bese Botond – kecskeduda

Vaskó Zsolt – fúvósok / reeds

Fábri Géza – koboz

Szalay Tamás – bőgő

Fábri András – ciszter, gitár

Molnár Krisztina – hegedű

M. Gebri Bernadett – ének

Fazekas András – dob, ütőhangszerek

Orczy Géza - ud, saz, buzuki, dzura, bolgár tambura, tamburica

Bakos Csaba – tapan, derbuka, riq

 

 

A Vágtázó Csodaszarvas egy 2005-ben alakult magyar együttes, őserejű, mágikus népzenét játszik, a mai kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb. Elődje a Vágtázó Halottkémek (VHK) (1975-2001, 2009-től Vágtázó Életerő néven) főleg elektromos hangszereken játszotta sok szempontból hasonló zenéjét, és világszerte nagy feltűnést és elismerést nyert. A Vágtázó Csodaszarvas a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovasnépek népzenéjét eleveníti fel. A fennmaradt nyomok szerint ilyen lehetett a hunok zenéje. Rendkívüli energiájuk és az ősi, sámánisztikus népzenével közös gyökerek miatt gyakran etno-punk és sámán-punk zenekarnak tekintik őket.

 


Grandpierre Atilla már tizenéves korában meglepte kortársait a belőle spontán kitörő elementáris erejű, keleties, sámánisztikus népzenékkel. Kodály Zoltán és Bartók Béla összehasonlító zenei tanulmányainak nyomán több évtizeden át gyűjtötte a Kárpát-medencétől Koreáig és Észak-Indiáig terjedő körzet ősi népzenéjéből az őserejű, varázslatos népzenei maradványokat, amelyek rokonságban állnak a belső világából fakadó zenével. Így fedezte fel előbb belső világában, majd az eurázsiai népzene ősrétegében azt az elemi erejű, öntörvényű népzenét, amelynek létére Bartók következtetett a "A népzene forrásainál", "A magyar népzene" és a "Mi a népzene?" c. tanulmányaiban, és amelyet "igazi parasztzenének" nevezett. Ennek a kitartó munkának köszönhetően állt össze az az egységes zenei világ, amit a Vágtázó Csodaszarvas zenekarban zenélő 10 kiváló népzenész hasonló tapasztalataival ötvöz és ad elő. Bemutatkozó koncertjük rendkívüliségét jelzi, hogy a közönség jó része szinte hihetetlen élményt élt át. „szóval azt lehetett sejteni, hogy népi hangszerekkel és magyar népzenével mit lehet elérni, no de ez minden képzeletet felülmúlt. Nem hiszem, hogy csak a jó öreg VHK-s dalok jellemzik a tegnap este hangulatát. Ez VHK volt ízig vérig. Meg valami több. Grandpierre azt adta és úgy, ahogy az az ő elméjében már nagyon régóta lobogott. Őserők. Talán nevetséges, de tényleg őserők tomboltak a hangszerekből. Amint Grandpierre kiugrott az emberek elé, ahogy csak ő tud, már érezhető volt a gerinc vonalában a torokban, mindenhol, hogy beléptünk egy olyan állapotba, amit nem csak egy magyar érezhet át, hanem mindenki, akiben vér folyik. Ez a zene már-már kémiailag és fizikailag hat a vérre. Azért én felfedeztem némi megdöbbenést, persze az emberek nem tudták biztosan, mit kapnak attól az estétől. Sokáig álltak csak, nekem zubogott a könnyem. Olyan hatása volt, mintha az embert sokk éri, legalábbis szerintem. Aki nem volt ott, legközelebb használja ki a nem mindennapi lehetőséget, hogy ember lehessen ebben a sárban”.

 

 

„Aki azt gondolta volna, hogy a VHK-t nem lehet felülmúlni, nagyon is tévedett. Most a Csodaszarvassal szólalt meg igazán az, amit annak idején Grandpierre Attila megálmodott első vágtázózenekarában. Ez a népzenei, azon belül is erőteljes moldvai hangszín, a gitár helyett használt koboz, a cimbalom, a duda, a csángó dob olyannyira kiemeli a dallamokban rejlő őserőt, hogy szinte letaglózza a hallgatóságot. A két VHK-s szám, a Hunok csatája és a Halló, Mindenség új hangszerelése erről mindenkit meggyőzhetett. Ezután nincs olyan muzsika, amit hallgatni tud az ember. Ez maga a teljesség, legalábbis az a szelete, amit itt a földön fel lehet fogni belőle. Örök dallamok, amelyeket korszerű köntösbe öltöztettek. A zenészek, bár egészen más közegből érkeztek, mindannyian azonosulni tudtak a produkció nem mindennapi légkörével. Szokolay Dongó Balázs és Balogh Kálmán teljesítménye viszont ezenfelül is felért egy kisebb varázslattal, az, amit ők tudnak, alighanem világelsővé teszi őket a területükön. Nem zenélnek: ők maguk a zene. Hihetetlenül együtt tudtak működni a színpadot körbeugráló táltossal, Grandpierre Attilával. Grandpierre Attila mindig lélekből énekel. Elveszíti önmagát a színpadon, hagyja, hogy eszközzé váljon a zene kezében, s annak üzenetét közvetítse. Ezért aztán aligha akad más olyan muzsika, amellyel ennyire hatásosan győzhetnénk meg nemzeti múltunk, örökségünk hatalmas, máig ható erejéről honfitársainkat és akár az egész világot, mint a Vágtázó Csodaszarvas zenéje. Aki egyszer meghallja, soha többet nem felejti el, mindig keresni fogja. Első lemezük, a „Tiszta Forrás”, 2006-ban jelent meg, és az év legjobb lemezei közé került. A Hungarian Metal Awards Hang-Súly’06 nemzetközi listáján 2006 legjobb debütáló albumai, legjobb produkciói és legjobb lemezborítói közé jelölték. A „Tiszta Forrás” aranylemezzé vált, és a MAHASZ Top-40-be is felkerült.

 


Második lemezük, a „Végtelen Ázsia!”, 2008-ban jelent meg, és egyből felkerült a MAHASZ Top-40-es listájának 7. helyére, és nemsokára ez is aranylemezzé vált. „A Végtelen Ázsia! igazából nem is „ázsiai”, hanem ízig-vérig magyar muzsika, csak a mai nyugati zenén civilizálódó fül már idegennek, keletinek hallja a saját dalait is. Zenetörténeti előadásnál ezerszer hatásosabb és meggyőzőbb, amikor egymásba folyik a moldvai csángó, a dunántúli vagy a kínai népzene, és felfedezzük a közös pontokat. Hatalmas erő, amit a vágtázó muzsika képvisel. Kiemel a szürke hétköznapokból, és egy olyan világba visz, ahol kiszabadul börtönéből a lélek. Ünneppé teszi a perceket, amit a zene hallgatásával tölt az ember. A média által erőltetett sivatagos zenei kínálatban ez maga az oázis. Az egyik rajongó a koncert végén, amikor le akart vonulni a színpadról a zenekar, bekiáltott, hogy „Ne hagyjátok abba!” „Ti vagytok az igazi erő! Úgy kelletek nekünk, mint egy falat kenyér!””

 

A Vágtázó Csodaszarvas ebben a második összetételében bizonyos szempontból még a VHK őserején is túltett. Nemcsak az „Emlék” és az „Égi áramlás” hozza vissza az ős-VHK semmiből mindenséget teremtő ösztönzenéjének rendkívüli élményét, mert az „Emberélet” például őserejének monumentalitásában „talán még az elődzenekarra is ráver.” „Egy biztos: nemrég megjelent a Végtelen Ázsia! című második Vágtázó Csodaszarvas lemez, amely az év magyar világzene (world music) albuma is lehetne, ha nem állna hülyén ez a címke a zenekaron. A Végtelen Ázsia! a magyar egyetemes kultúra egyik igen fontos alkotása, méltó tisztelgés Bartók Béla Kodály Zoltán szelleme előtt, jó apropó lenne egy Kossuth-díjhoz, mellesleg. A Vágtázó Csodaszarvas „logikus következménye” a VHK-nak, extázis 7-től 9-ig, egyszerre monumentális és intim zene, lekottázása a végtelennek.”


A Vágtázó Csodaszarvas koncertélményének rendkívüliségét jelzi, hogy a német Rockradio.de kétórás műsorban, Hollandia legtekintélyesebb napilapja, az NRC Handlesblad pedig egész oldalas cikkben számolt be 2009. decemberi budapesti koncertjükről. „A Petőfi Csarnok nagytermében, Budapest Városliget rock templomában, három dobos erőteljesen dübörgő ritmusokat döngöl, amelyek egyre izgalmasabbak lesznek, ahogy a gyors hangsúlyok megtalálják útjukat a mintázatokba. Húros hangszerek állnak csatasorba, zsongó akkordokkal. A pislákoló fényben két kecskeduda átható, kitartó hangjai vágnak rendet, egymás körül körözve a túláradóan kacskaringózó dallamok körül. Aztán egy hosszú fehér köpenyes ember ugrik a színpadra. Körbetáncolja a zenészeket örvénylő lépésekkel, mielőtt a mikrofonhoz ér. Felemelt öklökkel elnyújtott sikítást hallat, melyet átvesz a közönség. Ez adja meg az alaphangot a magyar folkpunk zenekar, a Vágtázó Csodaszarvas koncertje számára. A zenekar, melyet Grandpierre Atilla 2005-ben alapított, egyesíti a punk zene korlátlan energiáját különböző zenei hagyományok dallamaival és hangszereivel – őshazájuk és az ázsiai puszták világát. Grandpierre nem a kifinomultság felé törekszik. Úgy vágja a közönséghez a szöveget, mintha minden sor végén felkiáltójel lenne. Amikor nem énekel, fáradhatatlanul mozog körbe a színpadon. Fut, táncol, karjai kavarognakl, mozdulatai a tai chi-re emlékeztetnek. Két órán át egyhuzamban, szünet nélkül. "Ez egy magas feszültségű zene", mondja Grandpierre. "Azt akarom, hogy mindenki úgy menjen ki a színpadra, mintha ütött volna az utolsó órája. Életed egészének energiáját összevonjuk ebben a hosszú pillanatban. Ettől a zenétől függ az életünk és a halálunk. Tudom, hogy sokat követelek a zenészeimtől, de nem tehetek mást, a számomra nincs más út. Ezzel a zenekarral olyan emberek vesznek körül, akik felkészültek erre."”

 

 

Két aranylemezzel a zenekar háta mögött a Kaliforniából nemrég visszatért vendégprofesszor Grandpierre Atilla csillagász és zenésztársai (Fábri Géza-tambura, Fazekas András-dobok, Orczi Géza-buzuki, tapan, Bakos Csaba-derbuka, tapan, Szalay Tamás-bőgő, Molnár Kriszta-hegedű, marinhur, Fábri András-ciszter, Vaskó Zsolt-fúvós szólista, Bese Botond-duda, Gebri Bernadett-ének) új lemezt jelentetnek meg. A Csillaglovaglás című harmadik album a Fonó kiadásában látott napvilágot, megjelenését az őszi évad nyitónapjára, szeptember 7-ére időzítették. A három év válogatott termését bemutató harmadik lemezen kilenc vadonatúj felvétel hallható: Tábortűznél, Hajnali szél, Borzongás, Éjféli Varázs, Égről a földre, Lovasnépek indulója, Júlia Szép Leány, Csillaglovaglás, és a Gyönyörű vágy (a VHK-s „Aláírhatatlan történelem” feldolgozott, 2011-es változata). Az ősi eurázsiai népzenei alapokra épülő zene hol ellenállhatatlanul táncra perdít, hol elragad a csillagok világába.(MTI) – A mai világ embere mondhatni kalitkában éli az életét, a fogyasztói társadalom és különféle egészségtelen értékrendekből fakadó szociális megfelelni vágyás nyomása alatt görnyedve, taposómalomban tengetve napjait. Úgy gondolom, egyszerűen nem halhatunk meg anélkül, hogy legalább egyszer bele ne kóstoltunk volna a valódi életbe, kirepülve az ominózus kalitkából. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, nemcsak bátorság kell, hanem különleges feltételekre és előkészületekre is szükség van, legyen szó egy teljes életről vagy akár, mint esetünkben is, csupán egy koncertestről – mondta Grandpierre Atilla.

A csillagász, író, költő és zenész kifejtette, hogy egyedülálló, sajátos atmoszférát akarnak teremteni a pénteki koncerten. A színpad fényeit az alkalomhoz és a produkcióhoz igazították, de "akárhogy is, a valódi látványosság, mint minden koncertünkön, maga a zenekar lesz".

Az 1975-ben alakult és 2001-ig aktív Vágtázó Halottkémek (VHK) etno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait tovább vivő Vágtázó Csodaszarvas 2005-től működik. A Csillaglovaglás című új lemez kapcsán Grandpierre kiemelte: az album kitör a saját maguk által létrehozott műfaj kereteiből.

"Inkább kitolja határait, új távlatokat nyit meg. A felvételeken hallható zenék nagy része álomban született meg, ez igen fontos tény. Ebből kifolyólag például a Csillaglovaglás című szám véleményem szerint sokkal eredetibb, egyben valahogy őszintébb módon nevezhető sámánisztikusnak, mint eddigi alkotásaink, mindegyik zenekart, a VHK-t is beleértve" – szögezte le a frontember.

 
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák