www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

 

Hamarosan kezdődik az idei

 30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

„Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizációk

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

  

2021. július 18-24. 

 

*** 

 

etnik Archív
2021. október PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2021.10.25.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

KÉPGALÉRIA

MEDIAWAVE'99 - FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA

 

 

A kilencedik évre egyet megint lépett előre a fesztivál. Az előző év sikeres részeit fejlesztgettük, finomítottuk. Az elrontott dolgokat javítgattuk. Egyre karakteresebbé vált a zenei és színházi program. megjelentek a saját produkciók is.

RÁBA MOZI HANGULATOK

Utoljára volt a Rába moziban a fesztivál, mert azt nemsokára bezárta az önkormányzat. Ma a filharmonia központja.


UJGUR TÁNCOSOK ÉS MUZSIKUSOK A FESZTIVÁLON

Harmadszor érkeztek, most Kazahsztánból ujgur táncosok és muzsikusok. Talán a legszínvonalasabb csapat. Sára Feri össze is hozott velük egy darabot, de külön is felléptek több esetben. Az is fontos háttérinformáció, hogy az előző évben jártunk náluk. Az ott készült film itt tekinthető meg.


AKOSH S. UNIT (FRA/HUN)

Szelevényi Ákos - szaxofon, Joe Doherty - hegedű, Barnard Malandain - bőgő, Philippe Foch - ütőhangszerek, Bertran Cantat - ének

vendégek: Éri Péter - brácsa, Benkő Róbert - bőgő

Győr, 1999, április 27.

Művészetek szentély (romos zsinagóga)


DÉL-ALFÖLDI SZAXOFON EGYÜTTES (HUN)

Burány Béla - szaxofon, Ágoston Béla - szaxofon, Sukolay "Dongó" Balázs - szaxofon, Benkő Róbert - bőgő, Geröly Tamás - dob

A zenekar fennállásáig a fesztivál zenei alapegyüttesévé vált.

Győr, 1999. április 29.

Művészetek szentélye (romos zsinagóga)


OTTO LECHNER (AUT)

Otto Lechner vak osztrák harmonikás különleges figurája az európai zenei életnek.

Győr, 1999. április 29.

Művészetek szentélye (romos zsinagóga)


GRENCSÓ KOLLEKTÍVA (HUN)

Grencsó István - szaxofon, Benkő Róbert - bőgő, Jeszenszky György - dob

Grencsóék az első pillanattól zenei alapemberei a fesztiválnak.

Győr, 1999. április 29.

Művészetek szentélye (romos zsinagóga)


MÁJUSFAÁLLÍTÓ FELVONULÁS

Immár harmadszor Győr városában. Most Kerényi Robi, Sára Feri és Ordasok álltak a felvonulás élére, természetesen Boka Gábor vezetésével. És Józsa Zoltán "Bambi" férfi mazsorettjei is színesítették a csapatot.

Győr, 1999. április 30.

Rába mozi - Baross utca - Kettős híd - Művészetek szentélye

 


EGYÉB KONCERTEK, ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK


BITTOVÁ & VÁCLAREK (CZE)

Iva Bittová - hegedű, ének, Vladimír Václarek - gitár

Tavaly nagy feltűnést keltett produkciójuk, idén már nagy várakozás előzte meg ismételt fellépésüket.

Győr, 1999, április 30.

Művészetek szentélye (romos zsinagóga)

 


UJGUR & CSÁNGÓ ZENÉS-TÁNCOS DARAB

A nagyon izgalmas és formabontó előadást Sára Ferenc koreografálta össze a fesztivál alatt, saját együttese (Ordasok), Zerkula János és almatyi Ujgur Színház táncosai és muzsikusai részvételével. Fontos háttér, hogy Sára Feri részt vett a MEDIAWAVE 1998 évi, legendás dzsungáriai és tibeti turnéján, ahol volt alkalma közvetlen kapcsolatba lépni és megismerni az ujgur és tibeti kultúra különböző képviselőivel. Azaz az ujgur táncosok és az ujgur tánc sem volt ismeretlen számára. Az előadás nagy érzelmeket váltott ki a közönségből és a résztvevőkből is.

Győr, 1999. április 30.

Művészetek szentélye (romos zsinagóga)


MŰVÉSZETEK SZENTÉLYE (romos zsinagóga) HANGULATAI

1999-ben már nem okozott belakni a zsinagógát. Kisebb-nagyobb dolgokkal ismét fokoztuk kényelmét, használhatóságát. Kezdtek a városban más szerveződések is felfigyelni rá... A képeken látható táncjelenetekből film is készült "Tánc az éjszakában" címmel, Magyar nemzeti Attila rendezésében, Dömötör Péter képeivel.


MEDIAWAVE MAJÁLIS RÁBAPATONÁN

Már napközben sok minden történt. Példáult délután a Popivan  kezdte, majd Dresch Misi Szőke Andrással zenélt. Perger Gyula előadótt, a Vaskakas bábozott, Kátai Zoli bolonénekekt énekelt, mert hát zajlott az I. Falubolondja Találkozó, amelynek nyertese Daruka Mihály lett, Benke Grátzy a második helyre szorult e nemesnek nem mindig nevezhető harcban. Est felé zenélt a Drsch Quintet, Sophie Chapman Ausztráliából, Kerényi Róbert és barátai. A Frigid-Air  "Zenés ajándékkosárral - lepte meg rajongóit - az NDK-ból", de játszott a DéJaVu együttes, az Afro Magic Band, az ujgur Szürke Farkasok zenekar és az ANima SOund System. A fesztivál Pamacs lábrázása zárta. Mert ez volt a zárónap.

Rábapatona, 1999. május 1.

Diófa presszó és Rába-part


STALTER GYÖRGY & HORVÁTH M. JUDIT: MÁS VILÁG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

"Néha több, de inkább kevesebb szó esik a cigányokról: létezésük teher mindenkinek, tanítónak, szomszédoknak, politikusoknak..." Horváth M. Judit vállaltan cigány, és kiváló fotográfus.

Kiállítás helye:

Művészetek szentélye (romos zsinagóga), I. emeleti galéria


FESZTIVÁL ZÁRÓBULI RAVAZDON

A szokásosan, pünkösd vasárnap zártuk és értékeltük a fesztivált. Egy hónap üllepedést engedve az eseményeknek. Persze a mulatozás és felhőtlen kikapcsolódás is része volt mindigis az eseményeknek. Valamilyen nagy állat sütésével, ha jól emlékezem kecske, küzdenek a kollégák.


BILIBÁNCS'99 NAPFOGYATKOZÁS

Ebben az évben nemcsak a Bilibáncs Népi Tábor és Fesztivál, hanem a MEDIAWAVE Filmes Tábor is Rábapatonán zajlott tavaly óta. Diófa presszó központtal. Sátrazás a Rába árterében.  Ebben az évben különleges esemény volt a tábor alatt, egy napfogyatkozás, amelyben érdekesen töpörödtek az árnyékok.

Kassay Róbert és mások fotói


BILIBÁNCS'99 Népi Hagyományőrző Fesztivál és Tábor

Ebben az évben nemcsak a Bilibáncs Népi Tábor és Fesztivál, hanem a MEDIAWAVE Filmes Tábor is Rábapatonán zajlott tavaly óta. Diófa presszó központtal. Sátrazás a Rába árterében.  Ebben az évben különleges esemény volt a tábor alatt, egy napfogyatkozás, amelyben érdekesen töpörödtek az árnyékok. A fotósokat nem sikerült beazonosítani.


MEDIAWAVE NYÁRI FILM ÉS FOTÓ TÁBOR, 1999 Rábapatona

A MEDIAWAVE Filmes Tábor is Rábapatonán zajlott tavaly óta. A Bilibánccsal egy időben. Diófa presszó központtal. Sátrazás a Rába árterében. A készült fotókból találtunk meg egy sorozatot. Nem mindegyik alkotót sikerült beazonosítani.


MEDIAWAVE KARAVÁN - TUNISZ'99

Az 1997-ben induló, fesztiválbemutató turnésorozat Prágával és Berlinnel kezdődött. 98-99-ben folytatódtak az európai minifesztiváljaink, de már 98-ben bejött egy Kazahsztán-Dzsungária-Tibet-Kína turné, majd 99-ben a tunéziai filmfesztivál meghívására. Erre a bemutatkozásra nem nagy, hanem kis busszal indultunk el. Végigmenve az olasz csizmán, nem kapkodva, meg-meg állva, sok kalandon átesve, Szicíliába komppal átkelve, majd szintén komppal Tunéziába hajózva érkeztünk meg a turisták számára elzárt részre, ami a fesztivált jellemezte. De azért autós mivoltunk miatt sikerült megmerítkeznünk az ottani valóságos életben is. A fotók ezt az uatzás adják vissza egy 10 éves lány (Hartyándi Flóra) szemüvegén át.

 


A RÓMER HÁZ HIVATALOS NYITÓJA

1999. október 22-én sikerült megnyitnunk a győri Rómer házat, amit aztán 11 évig sikerült fenntartani. A házat az önkormányzatok által bezárt Rába mozi artmozi funkciójának továbbvitele okán sikerült kiharcolnunk a megyei önkormányzatból. A városi szóba sem állt velünk. A polgármester a Kisalföldben lenyilatkozta, hogy a megnyíló új plázával a mozihelyzet Győrben véglegesen megoldódott. Mi nem így gondoltunk és szerencsére a megye mellénk állt. Ő adta a helyet, mi pedig bele a berendezezést (mozigépeket, székeket). Amit aztán lassan egy termes kismoziból, két termes artmozivá fejlesztettünk, de lett kis koncerttermünk, kiállítóhelyünk, belső udvarunk. Mint egy miniművház üzemeltünk viszonylag békében, de egyre nagyobb pénzügyi bizonytalansággal telve. Az elején még a megye is támogatta az artmozi tevékenységet és országos alapítványok is (MMKA, NKA), de később ezek a források lépésről lépésre megszűntek, ezzel a Rómer ház fenntarthatósága is.

De a képeken még a boldog békepillanatok láthatók, ahogy sikerült elindítani a Győrben és Győr határain túl is kulturtörténeti korszakot jelentő Rómer házat. Sok rómeres programról maradt fenn videó, ide kattintva érhetők el.


BAKONYALJI VIGASSÁGOK 1999

Új kezdeményezésünk volt a Bakonyalji vigasságok Térségi Művészeti Fesztivál, amely egyrészt a Győr-Moson-Sopron mehgyéhez Veszprém megyéből csatlakozni kívánó települések vágyát lovagolta meg, másrészt az amúgy is MEDIAWAVE-s buliközponttá váló Ravazdot és Kajárpécet tette nyilvánossá a nagyközönség irányában. Erősen kezdtünk, sikerült felhergelni a környék népeit. Persze olyan is volt a közhangulat.


MEDIAWAVE KARAVÁN A BÁRKÁBAN - "MEGÁLL AZ IDŐ"

Nemcsak külföldre, hanem pl. az akkortájt nyitó Bárka Színházba is hívtak bennünket bemutatkozni. Ennek hangulatát mutatják a fotók.


MAKOVECZ IMRE - AZ ÉPÍTÉSZET CÍMŰ ELŐADÁSA A RÓMER HÁZBAN

1999. október 22. (péntek) sikerült elindítani a Rómer házat, amely a Megyei Önkormányzat segítségével a MEDIAWAVE "háttérintézményévé" lett, hiszen nemcsak folyamatos működési terepet jelentett a MEDIAWAVE-s alapcsapat számára, hanem munkahelyet, megélhetést is. Sokféle közösségi kezdeményezést indítottunk be, illetve adtunk teret kívülről érkezőknek. Ilyen volt az "Átvitt értelem klub", amely dr. Mészáros Zsolt kezdeményezésére jött létre. Ennek december elsejei foglalkozása Makovecz Imre, az organikus építészet atyjának előadása volt. Karakteres véleménye parázs vitákat váltott ki többségében szakmai közegben... Megmaradt az előadás nagy részének videódokumentációja is. itt tekinthető meg.


RÓMER HÁZ SZILVESZTERI BULI 1999

A frissen nyitott Rómer házban mulatozott és zárta az évet a csapat és a tágabb baráti kör. Valaki révén megmaradt pár fotó, hátha kiderül ki fotózta!


Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák