www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

FIGYELEM!

MÁR LEHET SZEMEZGETNI A

NYÁRI BEREK - MEDIAWAVE NYÁRI TÁBOR

MŰVÉSZETI ÉS KÖZÖSSÉGI

MŰHELYEI KÖZÖTT!

 

 

 a következő együttlét dátuma:

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

Monostori Erőd, Komárom

2019. április 30 - május 4.

  

 

kiemelt tematika:

A FÉRFI

női szemmel 

 

 

FIGYELEM!

MÁR LEHET SZEMEZGETNI A

NYÁRI BEREK - MEDIAWAVE NYÁRI TÁBOR

MŰVÉSZETI ÉS KÖZÖSSÉGI

MŰHELYEI KÖZÖTT!

 

 

 a következő együttlét dátuma:

TARTÓSHULLÁM / MEDIAWAVE EGYÜTTLÉT

Monostori Erőd, Komárom

2019. április 30 - május 4.

  

 

kiemelt tematika:

A FÉRFI

női szemmel 

 

etnik Archív
2012. március CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2018.05.28.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2012.04.27. 18:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - ÉKES SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),

FESZTIVÁLNYITÓ PERFORMANCE - KISS BÉLA & GRENCSÓ ISTVÁN

(Románia / Magyarország)
Műfaj: improvised music / improvizatív zene

Kiss Béla (1942) a sepsiszentgyörgyi művészeti élet nagy öregje. Elsősorban elismert festő és képzőművész, performancer. De film és jazzklub szervezőként generációk művészeti érdeklődést befolyásolta Sepsiszentgyörgyön. A román forradalom után (1989 karácsonya) nagyon gyorsan megtaláltuk a kapcsolatot a kelet-európa hasonszőrű, hasonlóan gondolkodókkal, így Kiss Bélával is és az első – még nem is MEDIAWAVE-nek nevezett – fesztiválunk (1991) volt első külföldi kiállítása, másrészt elvállalta filmfezstiválunk zsűritagságát. Ráadásként tőle kaptuk az első fesztiválunk plakátképét. Az idén 70 éves Kiss Béla az utóbbi időben meglehetősen visszavonultan élt. Grencsó István, a 2011 évi sepsiszentgyörgyi jazztábor tanáraként beszélte rá a szervezőket egy közös performance létrehozására (élő, improvizatív festészet és zene), amely nagyon sikeres produkció lett. Ennek MEDIAWAVE Fesztiválba illesztésével nyitjuk meg idei fesztiválunkat.

 
Előadókról:

Kiss Béla – festő (Sepsiszentgyörgy), Grencsó István – szaxofon, furulya

 

 

“A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében – erre a célra pillanatnyilag alighanem ez a legjobb hely! – tartott igen színvonalas koncertek közül kettőről szólunk. Az első: performansz-szerű előadás – Grencsó István szaxofonjátéka és Kiss Béla képzőművész akciófestészete –, teljesen új sepsiszentgyörgyi viszonylatban. Ér¬demes felidézni: Kiss Béla mikós rajztanárként nemzedékek sokaságával ismertette meg a dzsesszt, mi több, a nyolcvanas években számos megyeszékhelyi koncert létrejöttét segítette, zenészeket hívott a városba. Grencsó István szerint különleges, megismételhetetlen produkcióról van szó, "azért volt különös és számomra nagyon szép, mert Kiss Bélát, az ő munkásságát már nagyon rég ismerem, látva a képeit már sok évvel ezelőtt gondoltam, közös akciót kellene létrehozni, de a tanár úr az utóbbi években visszahúzódott. Ezért volt számomra fontos és felejthetetlen este, mert igent mondott a felkérésemre, és mindezt egy szomorú emlékezéssel kötöttük össze, Szabados Györgyre, a mesteremre való emlékezéssel." "Szeretem a művészetekben feszegetni a határokat, a hangokkal játszani, hogy csak az ember, a kreativitás legyen jelen; a mostani, szemünk előtt született spontán improvizáció során kerültem mindenféle, zsebből kivett sablont" – magyarázza Grencsó István.” (Mózes László, 2011)


 

“Tavitian külön kiemelte Kiss Béla tanár-képzőművész szerepét Sepsiszentgyörgy nyolcvanas évekbeli jazzhangulatának kialakításában. ,,Általa ismerkedhetett meg több szentgyörgyi generáció is a jazz segítségével a szabadság érzetével" — fogalmazott a művész, aki a Ceauşescu-éra politikai elszigeteltségében is képes volt szinkronban maradni a világszerte formálódó zenei-művészeti trendekkel.” (Csinta Samu) /Harry Tavitian, kiemelkedő roman ethnojazz-zongorista 1983-ban fellépett a most 30 éve indult Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatban is. Szólókoncertje után nagysikerű közös improvizációt is produkáltak az akkortájt formálódó”klasszikus” Dresch Quartet tagjaival. – A Szerk./

 

 

 

Kiss Béla (1942-)

Festő. 1963-69-ben a bukaresti Képzőművészeti Akadémia monumentális festészeti szakán folytatott tanulmányokat. Előbb Szatmárnémetiben, majd Baróton volt rajztanár, 1972 óta szülővárosában a Székely Mikós Kollégium rajztanára. 1970-től tagja a Képzőművészeti Alapnak, 1990-től a Képzőművészeti Szövetségnek. Nagyméretű táblaképeket, a gesztusfestészet hatását mutató nonfiguratív műveket fest. Számos kiállításon mutatta be alkotásait (Bukarest, Brassó, Budapest, Győr, stb.). Mozaikokat, al secco falképeket, sgraffitókat és fémszerkezeti munkákat készít Sepsiszentgyörgyön, Temesváron és Kovásznán.

 
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák