www.mediawave.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 Három halasztás után ismét tavasszal! 

30. MEDIAWAVE 

 

  

Kiscsősz, 2021. április 28 - május 1.

 

 A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2018. május Aktuális program:
2021.03.07.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

2018.04.30. 22:40

Lánykérés és legénybúcsú a vasárnapi Mediawave-forgatagban


Vaskarika - Mészáros Vivien - Fotók: Horváth Attila

2018.04.29.

Sok érdekes programmal kecsegtetett a Mediawave Együttlét vasárnapi napja. Délután újra faltáncosok vették birtokba az erőd külső falát, az udvaron lánykérés, majd legénybúcsú zajlott, folyamatos örömzenéléssel. Filmek terén ismét az animációk csábítottak, majd mély levegőt vettünk, és megnéztük Jeles András új filmjét. (sok mindent olvashatsz még a részletekben, valamit a fotógaléria itt tekinthető meg)

 

A nyári melegben nagyon nehéz volt úgy sétálni a Duna mellett az erőd felé, hogy ne ugorjunk le egy kellemes láblógatásra a hűsítő vízhez. A körülbelül 15 fokos víz néhány látogatónak már strandidőt jelentett és megmártóztak a hideg vízben. Legtöbben a napozást vagy a parton való alkotást választották és a Dunára csak a sörök/borok hűtését hagyták. Nem volt sok időnk a víznél hűsölni, ugyanis előre lefixált programunk volt a vasárnap délutáni The Flock Project által bemutatott faltánc, amely látványát tekintve az Együttlét legnagyobb szabású, egyéni produkciójának ígérkezett. Az akrobatikus csapat számára nem volt ismeretlen a terep, hiszen tavaly is betáncolták a komáromi erőd Duna bástya falát. Remekül felépített műsort láthattunk: az egyszerű pózokon és ugrásokon át, egészen a szaltó-kombinációk és páros trükkökig fokozták a produkciót. A bemutató élvezetét tovább fokozta Ferenczi György és a Rackajam muzsikája, melyek remek talpalávalót biztosítottak a falon repkedő táncosoknak.

 

 

A faltánc után a közönség a pázsiton kezdődő műsorra kapott invitálást, ahol a szilágysomlyói Játékakadémia amatőr színjátszó csoportjának rövid kabaréjeleneteit mutatták be. Elsőként Szenes Andor: A szenesember című kabaréját játszották el, majd egy hosszabb bohózat, Nádassy László: A tacskó következett. Noha érezhető volt, hogy amatőr színészek játszanak, mégis szerethető, kedves figurák jelentek meg, a vicces szituációk pedig nem hagyták nevetés nélkül a közönséget.

 

A kinti programok után az erőd belseje felé vettük az irányt, és újfent a filmvetítő terembe keveredtünk. Az előző napok pozitív tapasztalatai alapján, ismét az animációs kisfilmeket választottuk. Elég erősre sikerült a kezdés a belga alkotású A test szimbiózisa című animációval. A nő és a férfi szerepeiről, kapcsolatáról, a szexuális vágyak és örömök képi világából kaptunk egy szubjektív költői utazást. A sztereotípiák, a nők elhanyagolt helyzete mellett a mai világ megváltozott értékrendjére is rávilágít az alkotó. Csodálatos vizualitással fejezte ki a szerelem érzését, és ennek csúcspontján a földöntúli érzést nyújtó szeretkezést. Könnyedebb jelenetek következtek a Vadászat című francia szösszenetbe, ahol egy rövidlátó vadász szórakoztató kirándulását követhetjük végig, aki vadászkutya helyett nyulat visz a pórázon, a kecskére pedig rábízzák a káposztát. A Felhőkarcolók című kisfilm két dúsgazdag uraság presztízsharcát mutatja be. Egy központi témát feszeget: az elismerés és a hatalom valóban annak a függvénye, hogy kinek, milyen nagy és drága palotája van? A Nem történik semmi nagyon beszédes cím és hű a tartalmához, ugyanakkor végigkíséri egyfajta feszültség és a néző kíváncsisága: mégis történik valami.

 

 

A Corp. rendesen megnevettette a nézőközönséget, ahogy bemutatta, hogyan fejleszt egy személy multicéget, és közben hogyan változnak meg a kezdeti célok és erkölcsök ebben a profitorientált, hatalomhajhász világban. Egy horvát rendező újragondolta Piroska és a farkas történetét, ahol a klasszikus mese elemei megjelennek ugyan, de néhány csavarral mégis változtat a történeten. A Piroska története másképp animációjában a farkas elvezeti Piroskát egy virágos rétre, a vadász pedig egy farkast megskalpoló, igazság védelmezője képében jelenik meg. A mindössze négy perces Penelopé nagyon szórakoztató megoldásokkal teletűzdelt eseménysor, amely bemutatja, milyen villámüzemmódban képes az ember kitakarítani, ha csengetnek és hatalmas a rendetlenség. A következő filmnek, ha nem lenne a programfüzetben leírása, akkor nagyon nagy bajban lennénk. Első nézésre a görög alkotópáros mintha egy szürreális, isteni tripet jelenített volna meg. Utólag kerültünk tisztába a látottakkal, amikor utánanéztünk Theodore Pandaleon képeinek és megértettük a animáció ihletését.

 

Hogy vasárnap se maradjuk éhen, az egyik kondérban már javában elkészült a finom kőlevest választottuk, melyet az udvaron sütött finom házi kenyerekkel fogyaszthattunk el. Jó ebédhez szólt a nóta, na meg a lánykéréshez. Idén duplaesküvőt tartanak a Mediawave-en, melynek keretén belül egy lengyel és egy magyar lány házasodik össze két andalúz legénnyel. Kovács Norbert „Cimbi" és a lovastáncos csapat, kiegészülve a győri Köcsögök és Dudák Néptáncegyüttessel igazi nótázós, táncolós, hagyományos magyar lánykérést és legénybúcsút kerekített. A zenét a Fajkusz banda és a mezőségi hagyományőrző Vasszentgotthárdi cigánybanda, valamint az alsókosályi prímás, Rostás Gyula bácsi húzta. Sziesztaként a Duna bástya tövében bemutatott néptáncbemutatót tekintettük meg a falak árnyékában, a fűre telepedve.

 

 

Elszánt vállalkozásra határoztuk el magunkat, amikor beültünk a Tiszti terembe este háromnegyed nyolckor, hogy megtekintsük Jeles András legújabb filmjét, A rossz árnyék-ot. Akik már látták a Jeles-életmű valamely darabját, azok nagyjából sejthették, mire vállalkoznak, akik pedig nem, azok valószínűleg azok voltak, akik lassacskán kiszivárogtak a teremből. A speciális filmvetítés apropóját adta, hogy a rendező, valamint a film forgalmazói is jelen voltak. Utóbbiak kiemelték, hogy nem csak azért speciális a vetítés, mert ők eljöttek beszélgetni, hanem mert előzetes terveik szerint nem kerül mozikba a film. A multiplex vetítések helyett igyekeznek olyan helyeken bemutatni az anyagot, ahol lehetőség van a látottak után párbeszédet kialakítani a közönséggel. A film megosztó hatását nagyon jól mutatta, hogy a vetítés alatt többen elhagyták a termet. Tény, hogy nagyon nehéz még befogadni is, nemhogy értelmezni az alkotást. Ezt támasztja alá az is, hogy a megtekintése utáni beszélgetés nagyon nehezen indult, de a végére érdekes értelmezések, gondolatok pattantak ki a maradék érdeklődő közönség tagjainak fejéből. Volt, aki dicsérte, volt, aki kijelentette, hogy borzalmasra sikerült. A lényeg, hogy valamilyen viszonyulást kiváltott a nézőkből.

 

 

Nagyon nehéz volt a Jeles Andrással eltöltött több, mint két óra után visszazökkenni a 'wave-buliba. Az elrepült idő ellenére még elértük az Aznap projekt koncertjét. A tagok nem voltak idegenek, hiszen az Együttlét ideje alatt műhelyformában, mint Közösségi Akusztik Transz folyamatosan felbukkannak itt-ott. A Spanyolfal színpadán zenélve jóval népesebb és táncolós kedvű embert sikerült összemuzsikálniuk. A banda zenéje jórészt instrumentális alapokon nyugszik, amelyben a lelki állapotokat fejtegető autentikus hangokon keresztül egészen a modern hangzásokig utazhatunk. Számunkra ez volt a vasárnapi nap utolsó programja, eltettük magunkat másnapra, hiszen hétfőn lesz a nagy lakodalmak napja.

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
Nincs megjeleníthető aktualitás.
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák